Seller kadın ve çocukların kabusu oldu

Doğal Afetler Küresel ısınma Kuraklık riski Kuraklık İstanbul Ekonomi haberleri Sağlık Haberleri Gündem haberleri Bilim Haberleri ÖZEL HABERLER İklim değişikliği Baraj Ankara Karadeniz Deprem
Seller kadın ve çocukların kabusu oldu

Türkiye'de son 75 yılda meydana gelen sel felaketlerinde bin 401 kişiden fazla vatandaş yaşamını yitirirken, 2.5 milyar dolarlık hasar meydana geldi. Sel ve taşkınlardan en olumsuz etkilenen kişiler ise kadın ve çocuklar oldu...

Türkiye'de küresel iklim değişikliğine bağlı sel felaketlerinden en çok kadın ve çocukların etkilendiği ortaya çıkarken, 72 yıllık can ve mal kaybına ilişkin veriler ortaya çıktı. Geçtiğimiz 19 Kasım'da Batı Karadeniz'de etkili olan fırtına ve kuvvetli yağışlarda hayatını kaybeden 9 kişiden 4'ü, bir ve 9 yaşları arasındaki üç çocuk ile babaanneleri olduğu anlaşılırken, Diyarbakır’da ise sel sularına kapılarak yaşamını yitiren kişinin de zihinsel engelli bir çocuk olduğu açıklanmıştı.

Seller kadın ve çocukların kabusu oldu - Resim : 1
Sel felaketleri dere yataklarında yıkıcı etkisini gösteriyor. 

DEPREM SONRASI EN BÜYÜK FELAKET

Yapılan son araştırmaya göre seller, kaydedilen iklim felaketlerinin yüzde 43’ünü oluştururken, Türkiye’de depremlerin ardından yaşanan en yıkıcı afetlerin de seller olduğu belirtildi.
Sadece sel felaketlerinin 1948’den 2020’ye kadar Türkiye’ye maliyeti 2.5 milyar dolara yaklaşırken, söz konusu dönemde bin 401 kişi, seller nedeniyle yaşamını kaybetti. Yaşamını kaybeden kadın sayısının, erkeklerden 14 kat fazla olduğu belirlenirken, verileri  ortaya koyan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Dr. Özlem Aslan ise tablo için, "Kontrolsüz kentleşme ve arazi kullanımında denetimsizlik, Türkiye kentlerini seller karşısında kırılgan kılan önemli nedenler arasında. Türkiye’de 2.5 milyon kadın çiftçi bulunuyor. Ancak tarlada çalışan kadınlar olası afetlerde ne yapacakları konusunda bilgi sahibi değiller" dedi.

Seller kadın ve çocukların kabusu oldu - Resim : 2
Altyapı sorunları da taşkın ve su basması gibi sorunlara neden oluyor. 

2030'A KADAR UYGULANMALI

Öte yandan Küresel ısınma ve ekstrem hava olaylarına neden olan karbon salımına ilişkin Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'nın 'Net Sıfıra Geçişte Petrol ve Gaz Endüstrisi' başlıklı yeni raporunda da 2030 yılına kadar acil önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

32 MİLYAR TON VURGUSU

Sel ve taşkınlara neden olan küresel ısınmanın önüne geçmek için karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında azaltılması gerektiğinin altı çizilirken, "Petrol ve doğal gaz tüketiminin bugünkü politikalar çerçevesinde öngörüldüğü şekilde gelişmesi halinde, sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamak için 2050 yılına kadar 23 milyar tonu doğrudan havadan yakalama olmak üzere 32 milyar ton karbonun kullanım veya depolama amacıyla yakalanması gerekiyor" denildi.

YANILSAMA YAŞANIYOR  

Petrol ve gaz endüstrisi 2022 yılında temiz enerji teknolojilerine yaklaşık 20 milyar ABD doları yatırım yaptığı belirtilen raporda, bu rakam 2022 yılındaki toplam sermaye harcamalarının yüzde 2.7'sini temsil ettiğinin altı çizilirken, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol ise elde edilen bulgulara ilişkin, "Sektörün, dünyanın enerji ihtiyaçlarını ve iklim hedeflerini karşılamasına gerçekten yardımcı olmaya kendini adaması gerekiyor bu da inanılmaz büyük miktarlarda karbon yakalamanın çözüm olduğu yanılsamasından vazgeçmek anlamına geliyor" ifadelerini kullandı. 

mert.inan@haberglobal.com.tr