İnsanlığı kahreden sayı: Son 10 yılda şehirlere yapılan saldırılarda ölenlerin yüzde 91'i sivil!

Birleşmiş Milletler İsrail Filistin
İnsanlığı kahreden sayı: Son 10 yılda şehirlere yapılan saldırılarda ölenlerin yüzde 91'i sivil!

Son on yılda dünya genelinde patlayıcı silahlarla şehirlerde gerçekleştirilen saldırılarda, 238 bin 892 sivil yaralandı ya da yaşamını yitirdi. Toplam kurban sayısının yüzde 91'inin sivil olduğu tespit edildi. Füze ve bombaların şehirler üzerinde kullanılmasının yasaklanması talep ediliyor!

238 bin 892... Son on yılda yaşanan binlerce olay incelendi, ortaya bu sayı çıktı. Peki nedir bu sayı? Action on Armed Violence (Silahlı Şiddete Karşı Eylem) adlı sivil toplum kuruluşu son on yılda şehirlerde yaşanan ve patlayıcı silahlarla gerçekleştirilen eylemleri araştırdı, sivil can kaybı ve yaralı sayısı 238 bin 892 olarak belirlendi.

Daha çarpıcı olan ise toplam can kaybı ve yaralanmaların yüzde 91'ini sivillerin oluşturması oldu. Hem askeri güçlerin hem de terörist grupların gerçekleştirdiği olayları derleyen ve çarpıcı istatistiğin ışığında uluslararası bir çağrıda bulunan Action on Armed Violence, uluslararası hukuk tarafından, yerleşim bölgelerine patlayıcılarla saldırılar yapılmasının yasaklanması gerektiğini belirtti.

'İYİCE AYYUKA ÇIKTI'

Gazze'de yaşanan insanlık dramıyla gündeme gelen rapor hakkında konuşan Action on Armed Violence'ın Başkanı Iain Overton, askeri hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanmış füzelerin ve bombaların daha çok sivillere zarar verdiğinin bu raporla iyice ayyuka çıktığını ifade etti.

Söz konusu araştırmayı da yürüten Overton, “Kasaba ve şehirlerde patlayıcı silahlar kullanıldığında siviller zarar görür ve görecek. Gazze'de bugün olduğu gibi, on yıl önce Irak'ta ve başka yerlede olduğu gibi” diye konuştu.

İnsanlığı kahreden sayı: Son 10 yılda şehirlere yapılan saldırılarda ölenlerin yüzde 91'i sivil! - Resim : 1

İngiliz basınında yer alan ve 123 ülkeden 29 bin olayın incelendiği raporda kayıtlara geçen en geniş çaplı vaka Ekim 2017'de terör örgütü El-Şebab'ın Somali'nin başkenti Mogadişu'da gerçekleştirdiği ve 500'ü aşkın can kaybının yaşandığı, toplam ölü ve yaralı sayısının 828 olarak kaydedildiği saldırı oldu.

ANKARA GARI ÖNÜNDE 109 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Araştırmanın yapıldığı zaman dilimi içerisinde olan 10 Ekim 2015'te DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB, HDP ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla Barış Mitingi düzenlenmiş, düzenlenen mitingde IŞİD'in terör saldırısı sonucu 109 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Saldırı Türkiye Cumhuriyeti topraklarında gerçekleştirilen terör saldırıları arasında en yüksek vefat sayısına sahip terör eylemi olmuştu.

İnsanlığı kahreden sayı: Son 10 yılda şehirlere yapılan saldırılarda ölenlerin yüzde 91'i sivil! - Resim : 2

BM ZİRVESİNDE GÜNDEME GELECEK

Bu yılın sonuna doğru Cenevre'de gerçekleştirilecek olan BM zirvesinde İrlanda'nın başı çektiği ve Belçika'nın da desteklediği bir kısıtlama önerisi tartışılacak. Nüfusun yaşadığı bölgelerde “geniş alanda etkili” olan “patlayıcı silahların kullanımını kısıtlamayı” öngören uluslararası bildirgenin öncüsü olarak İrlanda çabalara liderlik ediyor. Ocak ayında İrlanda'ya Belçika da katıldı.

ABD, İngiltere, İsrail ve Fransa'nın da aralarında yer aldığı bazı ülkeler çekincelerini dile getirdi, Rusya ise görüş bildirmedi. İnsan hakları grupları ise hazırlanan taslağın güçlendirilmesini istiyor. Kızıl Haç, “kısıtlama” değil, füze ve bombaların şehirlerde kullanılmasının “yasaklanmasını” talep ediyor.

Rapora göre ay başından bu yana Gazze'ye yapılan saldırılarda yaşamını yitiren veya yaralanan kurbanların yüzde 90'ını siviller oluşturmaktaydı. Aralarında onlarca çocuğun da yer aldığı en az 243 Filistinli'nin yaşamını yitirdiği düşünülüyor.

İnsanlığı kahreden sayı: Son 10 yılda şehirlere yapılan saldırılarda ölenlerin yüzde 91'i sivil! - Resim : 3

İsrail “saldırıların militanları hedef aldığını” söylüyor ancak Gazze'den görüntüler, yıkılan sağlık merkezleri, evler, işyerleri ve yaşanan can kayıpları bambaşka bir gerçeği gözler önüne sermekte. 

'DERHAL SONA ERMELİ'

International Network on Explosive Weapons'ın (Uluslararası Patlayıcı Silahlar Ağı) koordinatörü Laura Boillot, İsrail'in imza attığı son saldırının, artık uluslararası bir anlaşmaya duyulan ihtiyacı bir kez daha su yüzüne çıkardığı düşüncesinde:

“Sivillerin bu şekilde zarar görmesi kabul edilemez ve bu derhal sona ermeli. Yoksa sivillerin çektiği acı ve yıkıma şahit olduğumuz bir on sene daha yaşarız. Siyasi bir bildirgenin üzerinde müzakere etmek, yeni standartlar belirlemek için bir fırsat.”

Şehirlerde kaydedilen kurban sayısı 238 bin 892 olarak belirlenirken Mayıs 2011'den bu yana patlayıcı silahların sebep olduğu tüm can kaybı ve yaralanmaların toplamı 357 bin 370 olarak tespit edildi. Toplamın yüzde 73'ünü siviller oluştururken şehirlerdeki kayıplara bakıldığında haberin girişinde belirttiğimiz üzere yüzde 91'e ulaşıldığı görülüyor.

SURİYE'DEN SONRA IRAK...

Geride kalan son on yılda en çok sivilin yaralandığı veya hayatını kaybettiği ülke ise Suriye oldu. Yüzde 84'ü sivil olmak üzere toplam 92 bin 831 zayiat kayıtlara geçerken Irak 73 bin 471 ile ikinci, Afganistan 49 bin 107 ile üçüncü, Pakistan 29 bin 666 ile dördüncü, Yemen ise 24 bin 498 ile beşinci sırada yer aldı.

764 olayda 5 bin 700 sivilin can verdiği ya da yaralandığı Gazze, dünyada toplamda 9. sırada ancak sivillerin toplam zayiata oranına baktığımızda yüzde 91 ile ilk sırada yer alan Lübnan'ın ardından yüzde 90'la ikinci sırada Gazze yer almakta.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: The Guardian, Action on Armed Violence, International Network on Explosive Weapons

Kaynak: Web Özel

filistin gazze İsrail Birleşmiş Milletler