Deprem felaketinde 4. hafta neler oldu? Zemin etüdü, çadır üretimi ve sanayi

Deprem Web Özel
Deprem felaketinde 4. hafta neler oldu? Zemin etüdü, çadır üretimi ve sanayi

Türkiye'yi derinden etkileyen Pazarcık depreminin ardından tam 1 ay geçti. Bu sürede yaralar sarılmaya, acılar hafifletilmeye çalışılıyor. Enkaz kaldırma işlemlerinde sona yaklaşılırken, depremzedelerin çadır ve konteyner ihtiyaçları da giderilmeye başlandı.

Afet bölgesinde sanayi ne durumda? Patronlar göçün altını çiziyor...

Kahramanmaraş depremlerinin vurduğu 10 ilde 57 organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bölge 20 milyar doların üzerinde ihracat yapmakta. Pek çok işçi, ailelerinin durumu sebebiyle iş başı yapamıyor. Çadırkente dönüşen OSB'ler var. Bazı firmalar toparlanırken, patronlar bölgedeki göçten endişeli.

 Dünyada deprem riskinin az olduğu yerler! Levha sınırlarından uzak...

Asrın felaketi dünyanın dört bir yanından uzmanların deprem riski yüksek yerlere yeniden işaret etmelerine vesile oldu. Bununla birlikte yüksek riskli yerler kadar düşük riskli bölgeler de merak konusu. Peki, bu bölgelerin dikkat çeken özelliği ne?

 Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yeni perde: 'Yıpratma savaşı'

Takvimler 24 Şubat'ı gösterdiğinde birinci yılını dolduran Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ne zaman sonuçlanmaya doğru gideceği merak konusu. Ancak görünen tablo kısa vadede çatışmaların sona ermeyeceğini ve savaşın bir "yıpratma savaşına" döndüğünü gösteriyor. Peki, nedir bu yıpratma savaşı?

Merkez Bankası'nın deprem stratejisi nasıl yorumlanmalı? 'Kredi kartları...'

Türkiye depremin yaralarını sarmaya çalışırken bugün büyüme rakamları açıklandı. Geçen hafta Merkez Bankası faizi yarım puan daha indirdi. Peki deprem atmosferinde bu karar ne anlama geliyor? Ekonomide faiz cephesinde önümüzdeki günler nasıl gelişmelere gebe? 

4 uzman yanıtlıyor... İstanbul depreme karşı kısa, orta ve uzun vadede nasıl önlemler alabilir?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler beklenen İstanbul depremine çevrildi. Peki, İstanbullular bu depreme nasıl hazırlanabilir, kısa, orta ve uzun vadede ne gibi önlemler alınabilir? 4 uzman yanıtlıyor. 

Batı Şeria'da bir yanda cinayetler, bir yanda kundaklama! 1967'den beri...

Filistinli bir saldırganın Batı Şeria'nın kuzeyindeki Havvara'da iki Yahudi kardeşi öldürmesi ve bunun üzerine Yahudi yerleşimcilerin gerçekleştirdiği kundaklamalar, 1967'den beri devam eden bir sorunu yeniden akıllara getirdi... 

Kuzeyde bir İstanbul mümkün mü?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler büyük İstanbul depremine çevrildi. Uzmanların peş peşe uyarıları, 'Kent, zeminin daha sağlam olduğu kuzeye taşınabilir mi?' sorusunu da beraberinde getirdi.

Tıpta online eğitim ne kadar olur? | 'Görerek öğrenilen bir branşta...'

6 Şubat depremlerinin ardından tüm üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi uzun süre gündem oldu. Özellikle afet bölgelerindeki öğrencilerin online eğitime nasıl katılacağı ciddi bir mesele. Ayrıca tıp gibi kritik bir branşta online eğitimin nasıl yapılacağı konusunda soru işaretleri mevcut...

Avrupa Birliği nasıl yasa yapıyor? Dizele yasak geliyor mu, gelmiyor mu?

Avrupa Birliği, 2035'te yeni benzin ya da dizel motorlu araç üretimini yasaklama yolundaki uğraşlarını nihayete vardırmak üzere. Tarihi oylamaya günler kala çatlak sesler de çıkıyor. Peki konu daha önce karara bağlanmamış mıydı? AB nasıl yasa yapıyor?

Çadır üretimi nasıl gerçekleşiyor, hangi malzemeler kullanılıyor?

Kahramanmaraş depremleri çok büyük bir yıkıma yol açarken afetzedelerin barınma sorunu için çadır kentler kuruluyor. Metrekare başına kullanılan PVC'ler önemli. Üreticiler şu dönemde talebi karşılamak için zamana ihtiyaçları olduğunu ifade ediyor.

Ülkeler TikTok'a mesafe mi koyuyor? | 'Kabul edilemez seviyede mahremiyet ve güvenlik riski...'

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası verildiğini duyurdu. Ancak Çinli sosyal medya platformu, son günlerde birçok ülkede çeşitli yaptırımlara tabi tutuluyor. Bu yaptırımların önemli bir kısmında ise "ulusal güvenlik" gerekçesi yer alıyor.

Erling Haaland rekorlar kırdı, kırıyor | Sırada ne var? Tavan yıldızlar...

Manchester City'nin 2000 doğumlu yıldız golcüsü Erling Haaland, rekorlar kırmaya devam ediyor. Henüz Premier League'in 25. haftasında 27 golle City tarihinde bir sezonda en çok gol kaydeden oyuncu olan Haaland kırılması daha zor olarak görülen rekorlara yelken açmış durumda...

Akşener masadan ayrıldı... 6'lı masanın 12 toplantısında neler konuşuldu?

6’lı masa bir yılı aşkın süredir, önümüzdeki seçimlere hazırlanıyor. En çok merak edilen ise adayın kim olacağı, ortak aday gösterilip gösterilmeyeceği idi. 13. toplantıda aday açıklanması beklenirken, İYİ Parti masadan kalktı. Peki geçmiş 12 buluşmada neler konuşulmuştu?

Dünyayı değiştiren göçe ışık tutan keşif ne?

Romanya'nın Mizil kasabası yakınlarında bir Hun prensine ait olduğu sanılan mezar, Avrupa'nın en karanlık dönemlerinden biri olan kavimler göçüne ışık tutabilir. Buluntular, bölgenin hangi tarihte kime ait olduğunu ve göç eden kavimlerin izlediği rotayı aydınlatacak nitelikte.

ABD'nin iddiası gündem oldu | Pekin'den Moskova'ya askeri destek mi gidiyor?

Çin, Rusya-Ukrayna savaşında dengeli bir politika izliyor ancak bu dengenin Rusya lehine bozulabileceği söyleniyor. Bu öngörünün ardında Çin'le Rusya'nın silah sistemlerindeki "Sovyet uyumu" yatıyor. Peki, Çin Rusya'ya silah göndererek yani savaşa dahil olarak Avrupa'yla ilişkilerini ateşe atar mı?

 Türkiye ve Avrupa'da kuraklık ne durumda? | 'Kar ve yağış eksikliği çok fazla...'

Türkiye'de kuraklık kendini iyiden iyiye hissettirirken Avrupa da bu sorun ile boğuşuyor. Fransa'da 32 gün boyunca yağış görülmediği kaydedildi, İsviçre ve Avusturya Alpleri'nde bazı kayak merkezlerinde hala kar yok. İspanya ve İtalya da yağışların azalmasından şikayetçi.

 Yeni teknolojiler, yeni deneyimler ve yeni sorular... | Elektrikli otomobiller hacklenebilir mi?

Her yeni teknoloji beraberinde yeni soruları ve endişeleri de getiriyor. Küresel çaptaki endüstriyel dönüşümün doğurduğu sorulardan biri ise elektrikli otomobillerin hacklenip hacklenemeyeceği meselesi... Peki bu araçların kendi kendine harekete geçmesi veya uzaktan kontrol edilebilmesi mümkün mü?

 'Ev sağlam ama...' | Mevcut binaya zemin etüdü yapılabilir mi?

Depremlerin yerle bir ettiği kentlerin yeniden inşa edileceği bölgeler belirleniyor. Bu yerler öncelikli olarak zemin etütleriyle saptanıyor. Bu konuda bölgenin zemininin imara uygun olması gerekiyor. Peki zemin etüdü nasıl yapılıyor? Halihazırda mevcut bir binaya zemin etüdü yapılabilir mi?

Kaynak: Web Özel

deprem Web Özel