Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de peş peşe kritik temaslar

DHA
Dünya haberleri Kiryakos Miçotakis Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD BM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD'de peş peşe kritik temaslar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 79. Genel Kurulu dolayısıyla bulunduğu ABD'nin New York kentinde temaslarını sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu vesilesiyle Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i kabul etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Miçotakis'i kabulünde, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının 2025'in ilk aylarında Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı.

Görüşmede, Türkiye ile Yunanistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye ile Yunanistan’ın iyi komşuluk esası ekseninde geleceğe emin adımlarla ilerleyebileceğini, iki ülke arasındaki diyaloğun güçlendirilmesinin ve Atina Bildirgesi’nin lafzı ve ruhu doğrultusunda hareket etmenin iki ülkeye de kazandıracağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze başta olmak üzere çeşitli bölgelerdeki saldırılarının masum sivillerin yanı sıra bölgenin huzurunu hedef aldığını, krizin bölgeye yayılması riskinin bulunduğunu, insani yardımların Gazze’ye engelsiz ulaştırılması için İsrail’e baskı yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Miçotakis

GUTERRES İLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan genel kurula hitabının ardından BM Genel Merkezi'nde Guterres ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'le görüşmesinde, Gazze'ye insani ve tıbbi yardımların artırılması için daha fazla çaba harcanması ihtiyacını ifade etti. 

Öte yandan Erdoğan, KKTC'nin devlet olarak tanınmasının Ada'daki gerçekleri dikkate alan bir çözümün anahtarı olacağını belirtti.

Guterres

ERMENİSTAN BAŞBAKANI PAŞİNYAN'I KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı da kabul etti.

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu dolayısıyla New York'ta bulunan Erdoğan, Türkevi'nde temaslarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ı kabul etti.

Görüşmede, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış süreçleri ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, görüşmede Türkiye'nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barışın sağlanmasını ve yeni dönemde iki ülke arasında sağlam bir dostluğun tesis edilmesini desteklediğini, bunu kolaylaştırmak için gayretlerin devam ettiğini kaydettiği belirtildi.

Erdoğan'ın ayrıca, Türkiye ve Ermenistan arasında ön koşulsuz normalleşme yolunda önemli bir mesafe alındığını aktararak, diyalog sürecinin devamına yönelik samimi desteklerini dile getirdiği ifade edildi.

Paşinyan Erdoğan