Miçotakis Kuzey Makedonya'yı tehdit etti

Ajans Bizim
yunanistan Kiryakos Miçotakis
Miçotakis Kuzey Makedonya'yı tehdit etti
Fotoğraf: DepoPhotos

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Kuzey Makedonya yönetimine “anlaşmadan dönerseniz AB yolu kapanır” dedi. 

Miçotakis, 9 Haziran'da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde ülke çapında seyahat ediyorlar. 

Yunanistan'ın batısındaki Agrinio şehrine giderken Ta Nea gazetesine konuşan Miçotakis, komşu Kuzey Makedonya'da kısa süre önce seçilen cumhurbaşkanı ve başbakan adayının 2018 Prespa Anlaşması'nda öngörülen “Kuzey Makedonya” yerine “Makedonya” adını kullanmak istemelerine tepki gösterdi.  

Miçotakis, "Birisi ipi gerdiğinde, ipin kopmasına hazır olmalıdır” dedi. Miçotakis,  komşu ülkenin AB’ye katılım sürecinde Yunanistan’ın rızasına ihtiyaç duyacağına atıfta bulunarak, “Üzerinde mutabık kalınan yoldan sapmaları halinde Avrupa yolunun kapanacağını bilmelidirler" diye konuştu. 

Türkiye ile ilişkiler

Miçotakis, Türkiye ile son dönemde gelişen ilişkilerle ilgili olarak “iki ülkenin iletişim yolunda ilerlediğini ve ikili politikaların sonuçlarının, diğerlerinin yanı sıra yasadışı göçmen akışının azalmasına da yansıdığını” söyledi. 

Orta Doğu'da yaşanan yoğun çatışmalar göz önüne alındığında Yunanistan ve Türkiye arasında barışa duyulan ihtiyacın önemli olduğunu anlatan Miçotakis, "Yunanistan Türkiye ile olan anlaşmazlıkları unutmuyoruz, ancak bu sürekli olarak parmağımız tetikte yaşamamız gerektiği anlamına gelmiyor" dedi.

 

Miçotakis, bu yıl Türk vatandaşları için uygulamaya konulan kolay vize uygulamasının bazı doğu Ege adaları için önemli faydalar sağladığını da kaydetti.