CIA-GUOANBU savaşı kızıştı. Çinli ajanlara göz açtırmıyorlar

Çin ABD Avrupa Dünya haberleri
CIA-GUOANBU savaşı kızıştı. Çinli ajanlara göz açtırmıyorlar

Çinli casusların İngiltere Parlamentosu'na sızmalarının ardından İngiliz polisi soruşturma başlatma kararı aldı. Çin ise geçtiğimiz yıldan bu yana Batılı ülkelere karşı çok yoğun casusluk faaliyetleri yürütüyor. Ancak Çin'in sürdürdüğü bu faaliyetlerin büyük kısmı fiyaskoyla sonuçlanıyor.

İngiltere basınında yer alan iddialara göre Çin dış istihbarat servisi  Guoanbu (MSS) tarafından görevlendirilen Çin'in ajanları Hong Konglu bağımsızlık yanlısı gruplarının düzenlediği İngiltere Parlamentosu'ndaki toplantıya sızdılar. Elde edilen bilgilere göre turist kılığında İngiltere'nin başkenti Londra'daki Parlamento Binası'na giren Çin casusları Avam Kamarası'ndaki toplantıya sızmaya çalıştılar. Davetiyesi olmadığı için toplantıya giremeyen casuslar hakkında soruşturma da başlatıldı. Yaşanan olay Çin'in bu yıl gerçekleştirdiği sekizinci istihbarat skandalı olarak kayıtlara geçti.

İNGİLİZ PARLAMENTOSU’NDA ÇİN CASUSU İDDİASI

İngiltere iç istihbarat teşkilatı MI5 önceki gün İngiltere Parlamentosu’nda Çin tarafından görevlendirilen bir ajan olduğunu açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise bu iddiaya “Bazı kişilerin özel varsayımlarına dayanan panik oluşturan açıklamalar” sözleriyle cevap verdi. MI5’in konu hakkında gizli bir soruşturma başlattığı da basında ifade edildi.

AVRUPA DEVLET KURUMLARININ HESAPLARINA SIZDILAR

Çin ajanları ve casusluk faaliyetleri yalnızca İngiltere’de değil Avrupa genelinde ve ABD’de de birçok kez ifşa edildiler. Dünyanın en büyük yazılım firması olan ABD merkezli Microsoft tarafından yapılan açıklamada 'Storm-0558' adlı Çinli hacker grubunun, Batı Avrupa'da aralarında kamunun de yer aldığı yaklaşık 25 kurum ve kişiye ait elektronik posta hesaplarını ele geçirdiği iddiasında bulunuldu.

CIA-GUOANBU savaşı kızıştı. Çinli ajanlara göz açtırmıyorlar - Resim : 1
ABD merkezli düşünce kuruluşu ‘Küresel Güvenlik Analizi Enstitüsü’ kurucusu Gal Luft “Çin hükümeti adına ajanlık yapmak” suçundan yargılanmaya başlandı.

TRUMP’İN ESKİ DANIŞMANINA CASUSLUK DAVASI AÇILDI

Yakın zamanda ABD merkezli düşünce kuruluşu ‘Küresel Güvenlik Analizi Enstitüsü’ kurucusu Gal Luft “Çin hükümeti adına ajanlık yapmak” suçundan yargılanmaya başlandı. ABD ve İsrail çifte vatandaşlığına sahip olan Luft hakkında ABD federal savcıları, “Çin politikalarını açıkça desteklemek amacıyla başkalarını gizlice işe almak ve ödeme yapmak” suçundan iddianame hazırlayarak yargılama süreci başlattılar. İddianamede gizlice işe alınan kişinin eski ABD Başkanı Donald Trump’a danışmanlık yaptığı ve Luft tarafından “Çin politikalarının açıkça destekenmesi” amacıyla Trump’i ikna etmek için lobi faaliyetleri yürüttüğü suçlamalarına yer verildi. 

AFGANİSTAN’DA ÇİN İSTİHBARATI ARTTIRILIYOR

Küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online'da yayınlanan haberde ise Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Çin Komünist Partisi'nden gelen talep sonrasında ülkenin dış istihbarat servisi olan Guoanbu'ya (MSS) yeni bir direktif verdiği iddia edildi. Yeni direktife göre Pakistan'ın iç istihbarat birimlerinden Çin İle paylaşılan bilgi akışı kademeli olarak azaltılacak ve MSS özellikle Afganistan'da bağımsız, yoğun ve etkin hareket edecek.

KÜBA’DA ABD’YE KARŞI GİZLİ TESİS KURULUYOR İDDİASI

Geçtiğimiz ay Çin casusluk faaliyetleriyle ilgili iddialar bu kez Küba’da ortaya çıktı. Çin’in “birkaç milyar dolarlık hibe karşılığında” Küba'da özel amaçlı bir üs kurarak ABD'yi izleyeceği iddiaları Amerikan Wall Street Journal gazetesi (WSJ) tarafından gündeme getirildi. İddiaların ardından Küba hükümetinden bir açıklama yapılarak ilgili haberlerin “ABD tarafından Küba'ya yönelik ambargoyu haklı çıkarmak için yapıldığı” cevabı verildi. ABD Savunma Bakanlığı ise Havana'nın cevabını yalanladı.

CIA-GUOANBU savaşı kızıştı. Çinli ajanlara göz açtırmıyorlar - Resim : 2
Çin'e ait bir casus balonu ABD Hava Kuvvetleri tarafından Atlantik Okyanusu üzerinde düşürüldü.

EN BÜYÜK GERİLİM CASUS BALONLARDA YAŞANDI

Çin ile ABD arasında bu yıl yaşanan en büyük casusluk gerilimi ise Şubat ayında gerçekleşti. ABD ordusu kaynakları ve Pentagon'dan yapılan açıklamalarda ABD toprakları üzerinde farklı noktalarda balonlar görülmeye başlandığı iddia edildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD'de Montana ve Güney Carolina eyaletleri semalarında 'yüksek irtifa balonları' görüldüğü ifade edildi. ABD ordusu Çin'e ait olduğu belirlenen balonların istihbarat gözlem balonları olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

ABD ÇİN CASUS ARACINI VURDU

Çin'in casus balonları ABD hava sahasından çıkana kadar Pentagon tarafından izlendi. Pentagon 5 Şubat'ta yeni bir açıklama yaparak Çin'e ait olduğu tespit edilen balonların Latin Amerika ülkeleri üzerinde de gözlemlendiğini vurguladı ancak Çin balonlarından birisi kendiliğinden düşerek ABD'nin Güney Carolina eyaleti kıyılarına vurdu. ABD ordusu balonun modülünün incelemeye alındığını dünyaya duyurdu. Çin'e ait bir başka casus balonu da ABD Hava Kuvvetleri tarafından Atlantik Okyanusu üzerinde düşürüldü.

ÇİN’DEN ‘METEOROLOJİ BALONU’ AÇIKLAMASI GELDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ise olayın ardından balonların Çin'e ait olduğunu kabul eden bir açıklama yaptı. Açıklamada balonların meteorolojik araştırmalar için kullanılan hava araçları oldukları, rüzgarla sürüklendikleri için yanlışlıkla Latin Amerika ve ABD hava sahasına girdikleri iddia edildi.

PASİFİK OKYANUSU’NDA DA İFŞA OLDULAR

Nisan ayında ise bu kez Avustralya istihbarat servisi Pasifik Okyanusu’nun güneyinde yer alan Solomon Adaları ile Çin arasında gizli bir savunma paktının imzalandığını öğrendikleri yönünde bir açıklamada bulundu. Batılı istihbarat kuruluşları Çin'in adayı askeri stratejik bir noktaya çevirmek ve Çin savaş gemileri için Pasifik'te bir liman açmak amacı güttüğünü ileri sürdüler. Anlaşma çerçevesinde Solomon Adaları’nın askeri ve emniyet birimlerinin de Çin tarafından eğitileceği bilgisine ulaşıldı. Çin’den yapılan açıklamada ise “Solomon Adaları’ndaki sosyal düzenin sağlanmasına katkıda bulunmak için” anlaşma imzalandığı bilgisine yer verildi.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Çin İngiltere Parlamentosu ABD CIA casus istihbarat ajan istihbarat balonu avrupa