CHP'de kurultaya seçim yasası ayarı

AK Parti CHP İYİ Parti
CHP'de kurultaya seçim yasası ayarı

CHP'de, Cumhur ittifakının seçim ve siyasi partiler düzenlemesini Haziran ayı öncesinde yasalaştırması durumunda erken seçim ihtimali de ortadan kalkacağı için kurultayın bu yıl içerisinde yapılması gündeme geldi.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem ittifakının yol haritasına yoğun kalan CHP'de bir yandan da parti içine dönük "Yenilenme" tartışması gündemde. Daha önce olası bir erken seçim ihtimaline karşı askıya alınan Kurultay takvimi yeniden masada. Bunun için gözler Cumhur İttifakının seçim yasasın çalışmasında.
Kurultayın ertelenmesi kararında olası bir erken seçim kararında "Seçimler sırasında teşkilatın tüm enerjisini parti içi sandıklara değil ülkenin kaderini belirleyecek Genel Seçim ve Cumhurbaşkanlığı sandığına vermesi gerektiği" görüşü etkili olmuştu. "Seçim sonrası ortaya çıkacak tabloya göre hükümetin kurulmasından yeni sisteme geçiş çalışmalarına kadar daha çalkantılı bir siyasi atmosfere girebileceği endişesiyle bu karara itirazlar da gelmişti.

Partinin yenilenmiş kadrolarla seçime gitmesi gerektiği yolundaki itirazlar da dikkate alındı. Ancak erken seçim konusundaki soru işaretlerini seçim yasasıyla netleşeceği değerlendirildi. Anayasaya göre seçim yasasındaki değişikliğin uygulanabilmesi için en az 1 yıl geçmesi gerekiyor.

Bu maddeden hareket eden CHP kurmayları "Cumhur ittifakı 18 Haziran'a kadar seçim yasasını çıkarırsa, erken seçim olmayacak, seçim zamanında olacak demektir" yorumunda bulundu. "Burumda kurultay takvimi için yeterli süre de kalkacaktır. Seçimden önce kurultay takvimi işletilerek yenilenmiş kadrolarla seçime gidilebilir" görüşünü dile getirdi.

CHP kurmaylarına göre, 18 Haziran'a kadar seçim yasası çıkmazsa "Cumhur ittifakı her an seçim kararı alabilecek. Bu durumda da CHP'nin kurultay takvimini bir yıl erteleme kararının uygulamada kalacağı ifade edildi.

Kaynak: Haber Global TV

Ak Parti CHP MHP HDP iyi parti Kurultay seçim erken seçim