Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş tahıl koridoru açıklaması

Rusya Ukrayna ABD Irak NATO Mevlüt Çavuşoğlu suriye
Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş tahıl koridoru açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tahıl koridoru her iki tarafın da yararına işlerse iki ülkenin ateşkes için bir araya gelme ihtimalini de artırır. Biz bu aktif rolümüzü devam ettireceğiz. Rusya-Ukrayna savaşı eninde sonunda diplomasi masasında bitecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tv100 canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Irak’ta terör örgütleri halen mevcut. DEAŞ ülkenin önemli bölümünü kontrol altında tutuyordu. Bizlerinde desteğiyle gerek Suriye’de gerekse Irak’ta DEAŞ artık güçlü değil. Irak yönetimi terör örgütlerine karşı etkin bir mücadele yönetemiyor. Bize yönelik provokasyonların sebebi de bu.

"RUSYA VE ABD SÖZLERİNİ TUTMADI"

Daha önceki operasyonların nedeni; sınırımıza yakın noktaları terörden temizlemekti. Önümüzdeki operasyonların da sebebi budur. Rusya ve ABD sözlerini tutmadı. Her ikisi de bu teröristleri bu bölgelerden temizlemedir. Hiç müdahale etmedikleri gibi, bazı bölgelerde Ruslarla devriye geziyorlar bir çok yerde de özellikle Kuzey Doğu'sunda ABD silah desteğini devam ettiriyor. 

Niye teröre destek veriyorsunuz; Suriye'yi mi bölmek istiyorsunuz bize karşı mı destek veriyorsunuz? ABD'nin bunu açıklaması gerekiyor.

Sonuçta NATO için iki düşmandan bir tanesidir terör. O zaman gereğini yapmamız lazım. Türkiye her türlü hazırlıklarını yapıyor. Bu artık motto haline geldi. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bir gece ansızın.

"UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI DİPLOMASİ MASASINDA BİTECEK"

Tahıl çözülürse ateşkes yolu da açılır. İki taraf arasında önemli bir adım olacak dedik. Burada BM ile birlikte çalıştık. BM’de Türkiye’yi tercih etti. Sonuçta burada Rusya’nın ihraç edeceği ürünler de var onunda önü açılmış oluyor. Aynı şekilde Ukrayna’nın tahıl, ayçiçek yağı ihracatının önü açılmış oluyor.

Biz bu aktif rolümüzü devam ettireceğiz. Eninde sonunda bu savaş diplomasi masasında bitecek. O masaya tarafların dönebilmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Ama bu iş kolay değil. Savaş uzadıkça tarafların bir masaya oturması kolay değil.

Savaşın uzamasını isteyen ülkeler de var; hatta hatta bu tahıl anlaşmasını engellemek isteyen ülkeler de oldu. Bu savaş ne kadar devam ederse Rusya zayıflar diye düşünüyor. Bu savaşın bedelini sen ödemiyorsun Ukrayna ödüyor. Canıyla, kanıyla, topraklarıyla ödüyorlar. Bu savaşın uzaması herkesin zararına.

Biz arabuluculuk konusunda marka bir ülkeyiz. Bu her ülkeye nasip olmaz. Biz adaletli davranıyoruz, tarafsız tutumumuzu sergiliyoruz.

İSVEÇ-FİNLANDİYA İLE NATO MUHTIRASI

İsveç ve Finlandiya ile NATO konusunda anlaşıldı algısı yanlış. Bu iki ülke sözünü yerine getirecek. Mutabakat zaptının içindeki bütün unsurlarını yerine getirecek. Daha bir adımlarını görmedik. Veto hakkı budur. 

Muhalefet partilerine de önemli bir görev düşüyor. Bu sadece iktidarın yükümlülüğünde değil. Terörle mücadele sadece iktidarın görevi değil. Muhalefet de bu iki ülkeye mesajlarını vermesi lazım. Sadece iktidarı eleştirmekle olmaz bu işler. Bu iki ülkeye şunu demeleri lazım; bir mutabakat zaptı var uygulamazsanız bizde mecliste karşı çıkarız demeleri lazım.

"YURTTA SULH, CİHANDA SULH"

Türk dış politikasının temel ilkeleri belli. Yurtta sulh, cihanda sulh ve düşmanının sayısını azaltacaksın, dostunun sayısını arttıracaksın. Girişimci ve insani dış politika, sahada ve masada güçlü dış politika. Bunlar mottolarımız. 

Yunanistan'ın insan hakları konusunda yatacak yeri yok. Yunanistan teröristlere destek veriyor, DHKP-C kampları var. Yunanistan hava sahamızı ihlal ediyor, karşılık verince de ağlıyor.

suriye operasyonu ABD NATO Irak Mevlüt Çavuşoğlu Rusya ukrayna