Avrupa raporunda şaşırtıcı sonuç. AB'ye güvende Türkiye zirvede

Avrupa Birliği Türkiye Dünya haberleri Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna Enflasyon NATO
Avrupa raporunda şaşırtıcı sonuç. AB'ye güvende Türkiye zirvede

Avrupa Birliği'nin (AB) temel kamuoyu yoklaması olarak hazırlanan yıllık Avrupa Barometre raporu yayınlandı. Rapora göre AB'ye güvenin en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Sonuçlara göre Avrupa halklarının NATO'dan bağımsız bir AB savunma gücü kurulması yönündeki talebi de ciddi artış gösterdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu tarafından her yıl yayınlanan Avrupa Barometresi (Eurobarometer) yeni raporu yayınlandı. Haziran ayında tüm AB üyesi ülkelerde vatandaşlarla gerçekleştirilen kamuoyu yoklaması niteliğindeki rapor kıta genelinde güvenlik endişelerinin arttığını ve NATO'dan bağımsız savunma gücü oluşturulması talebinin yükseldiğini ortaya koydu.

AVRUPALILAR RUS ENERJİSİNİ İSTEMİYORLAR

Rapora göre her 10 AB vatandaşından 8'i Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından Avrupa'nın güneş ya da rüzgar enerjileri gibi yenilenebilir enerjilere geçmesi gerektiğini düşünmekte. Katılımcıların yüzde 81'i Avrupalıların zorluk yaşayacaklarını bilmelerine karşın Rusya'dan gelen petrol ve doğalgaz ithalatının azaltılmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçilmesini istiyorlar.

Avrupa raporunda şaşırtıcı sonuç. AB'ye güvende Türkiye zirvede - Resim : 1
Rapora göre Avrupa Birliği'ne güven en çok Türkiye'de yükseldi.

UKRAYNA'YA 'ADAY ÜLKE STATÜSÜ' TALEP EDİLİYOR

Ankete katılan Avrupa vatandaşlarının yüzde 88'i Ukrayna'ya insani yardımların arttırılmasını isterken yüzde 86'lık bir kesim de Ukrayna'dan AB ülkelerine gelenlere kucak açılması gerektiğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 64'ü AB'nin Ukrayna'ya ayrıca 'Avrupa Birliği Aday Ülke Statüsü' verilmesi gerektiğini de düşünüyorlar. Anketteki sonuçlara göre AB vatandaşlarının yarısından fazlası, (katılımcıların yüzde 54'ü) Avrupa ülkelerinin Rusya'ya verdiği savaş tepkisi ve yaptırımlardan memnunlar.

AVRUPA NATO YERİNE KENDİ ORDUSUNU İSTİYOR

Anketteki şaşırtıcı sonuçlardan birisi de güvenlik konusu. Katılımcıların yüzde 77'si Avrupa'nın “NATO'dan bağımsız ortak bir savunma ve güvenlik politikasına sahip olması gerektiğini” ifade ediyorlar. AB'nin ankete ilişkin raporunda ise birliğin tarihinde ilk kez üye ülkelerin kamuoyunda NATO'dan bağımsız Avrupa savunmasına ilişkin bu denli yüksek bir talep olduğunun altı çizilmekte. Savunmaya ilişkin bazı çarpıcı rakamlar ise şu şekilde:

- Katılımcıların yüzde 77'si AB ülkelerinin daha çok askeri ekipman almasını istiyor.

- Katılımcıların yüzde 69'u ülkelerinin askeri araç ve mühimmat üretim kapasitelerinin arttırılmasını talep ediyor.

- Katılımcıların yüzde 66'sı AB'nin ortak savunma bütçesinin ciddi şekilde arttırılması düşüncesinde olduklarını ifade ediyor.

- Katılımcıların yüzde 69'u AB'nin dünyadaki çıkarlarını daha güçlü koruması gerektiğini dile getiriyor.

Avrupa raporunda şaşırtıcı sonuç. AB'ye güvende Türkiye zirvede - Resim : 2
Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünün açılması talebini dile getirdi.

AB'YE GÜVEN ARTIŞINDA TÜRKİYE ZİRVEDE

Raporda 2022-2023 yılları arasında AB'ye olan güvenin ciddi şekilde artış gösterdiğine de değinilmekte. Rapora göre Avrupa Birliği'ne güven en çok Türkiye'de yükseldi. Sonuçlara göre Türkiye halkının yüzde 41'i AB'ye güveniyor. Bu oran ise bir önceki yıla kıyasla 12 puanlık bir artışa denk geliyor. Türkiye puan bazlı yükselişte AB'ye en çok güven artışının sağlandığı ülke durumunda. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'nin AB yolunun açılması yönündeki talebini dile getirmişti. AB'ye olan güvenin ciddi yükseliş eğilimde olduğu diğer ülkeler ise şu şekilde: Bosna Hersek (yüzde 57 ile 7 puanlık artış), Arnavutluk (yüzde 77 ile 6 puanlık artış), Karadağ (yüzde 54 ile 7 puanlık artış), Sırbistan (yüzde 32 ile 2 puanlık artış.)

AVRUPANIN ÖNCELİKLİ PROBLEMİ ENFLASYON VE PAHALILIK

Raporda AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının hangi konuları problem olarak gördüklerine de değinilmekte. Ankete göre Avrupa kamuoyunun gündemindeki en büyük problemler sırasıyla şu şekilde: Yükselen fiyatlar/enflasyon/hayat pahalılığı, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere uluslararası krizler, yasa dışı göç ve mülteciler, çevre ve iklim değişikliği sorunları, enerji temininde yaşanan problemler.

 emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu AB türkiye Enerji güvenlik