Joe Biden: Azerbaycan küresel enerji güvenliğinin önemli bir dayanağıdır

Haber Merkezi
Joe Biden ABD Küresel ısınma Birleşmiş Milletler İlham Aliyev

ABD Başkanı Joe Biden, Bakü Enerji Haftası'na gönderdiği mektubunda Azerbaycan'ın enerji güvenliğindeki önemine dikkat çekti. Biden, "Azerbaycan, özellikle Avrupa için küresel enerji güvenliğinin önemli bir dayanağı olmaya devam ediyor" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Bakü Enerji Haftası'nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e hitaben bir mektup gönderdi.

Biden mesajında "Azerbaycan, özellikle Avrupa için küresel enerji güvenliğinin önemli bir dayanağı olmaya devam ediyor." ifadesini kullandı.

Mesajın devamında, 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP 29) Azerbaycan'a petrol ve gaz sektöründe metan emisyonlarını sınırlandırılması ve temiz enerjiye geçişin ilerletilmesi gibi önemli küresel girişimleri ilerletmesi için eşsiz bir fırsat sunduğunu vurguladı.

Mektup, Bakü Enerji Haftası'nda ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Bürosu Çok Taraflı Enerji Diplomasisi Kıdemli Danışmanı Harry Kemian tarafından okundu.

Mektubun tamamı şöyle:

“Sayın Sayın Başkan:

Azerbaycan'ın küresel enerji ortamında oynadığı dönüştürücü rolün altını çizen Bakü Enerji Haftası'na bir kez daha ev sahipliği yapıyor olmanızdan memnuniyet duyuyorum. Bakü, Kasım ayında önemli bir konferans olan COP29'a ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, bu yılki etkinlikler özel bir önem taşıyor. COP29, sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece sınırını ulaşılabilir tutmak için kolektif olarak çalışırken, petrol ve gaz sektöründe metan emisyonlarının sınırlandırılması ve temiz enerjiye geçişin ilerletilmesi gibi temel küresel girişimleri ilerletmek için Azerbaycan'a eşsiz bir fırsat sunuyor.

Azerbaycan, özellikle Avrupa'da küresel enerji güvenliğinin önemli bir dayanağı olmaya devam ediyor. Hazar gazı giderek artan sayıda ülkede bulunuyor ve bu durum Avrupa ülkelerinin enerji kaynaklarını çeşitlendirmelerine ve kömürden uzaklaşmalarını hızlandırmalarına yardımcı oluyor. Azerbaycan kendi enerji hikayesinde bir sonraki aşamaya geçerken, temiz enerji ve metanın azaltılmasına yönelik artan ilgi ve bağlılık beni cesaretlendiriyor. Hazar'ın önemli rüzgar enerjisi potansiyeli, Azerbaycan'ın temiz enerji ihracatının petrol ve gaz ihracatını geride bırakacağı bir geleceğe yol açabilir.

Bölgesel istikrar ve bağlantısallık ABD'nin öncelikleridir. Onlarca yıldır devam eden çatışmaları sona erdirecek kalıcı ve onurlu bir barış anlaşması, Güney Kafkasya'yı dönüştürecek ve Azerbaycan'ın bölgedeki rolünü temelden değiştirecektir. Amerika Birleşik Devletleri bu asil hırsı desteklemeye hazırdır. Barış ve refahın yol gösterici ilkelerimiz olarak kalmasını sağlamayı gelecek nesillere borçluyuz.

Güçlü ikili ilişkilerimizi yenileme fırsatını memnuniyetle karşılıyor ve başarılı bir COP için önümüzdeki aylarda işbirliğimizi sabırsızlıkla bekliyorum. Başarılı bir Bakü Enerji Haftası için en iyi dileklerimi iletiyorum.”

COP29 NE ZAMAN?

11 Aralık 2023'de Dubai'de düzenlenen COP28 genel kurul toplantısında bir sonraki konferansın Bakü'de düzenlenmesi kararı alınmıştı. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Kasım 2024'teki COP29'da 70 bin ila 80 bin arasında uluslararası konuğu ağırlaması bekleniyor. 

Küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla yapılan etkinlik 11-24 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.