3 soruda 3 ada | Midilli, Sisam ve Meis

yunanistan Web Özel
3 soruda 3 ada | Midilli, Sisam ve Meis

Yunanistan'ın Türkiye'nin burnunun dibindeki adalara askeri yığınak yapması tepki çekiyor. Her adanın ayrı bir stratejik önemi var. '3 soruda 3 ada' yazı dizisinde Midilli, Sisam ve Meis adalarına yapılan askeri yığınağın boyutuna ve Türkiye için önemine değindik.

'Gayri Askeri Statüdeki Ada' (GASA) konumundaki Midilli, Sisam ve Meis adalarına askeri yığınak yapıldığına ilişkin görüntülerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tespit edilmesi, Adalar Denizi'ndeki Yunan provokasyonunu yeniden gündeme getirdi.

Midilli, Sisam ve Meis stratejik olarak önemli bir konumda. Haberglobal.com.tr olarak, bu üç adanın önemini üç soruda özetleyen '3 soruda 3 ada' isimli bir yazı dizisi hazırladık.

MİDİLLİ

Türkiye anakarasına 9 kilometre uzaklıkta olan Midilli'nin, donanma üstlenmesine en elverişli noktalardan biri olduğu ifade ediliyor. Adanın ayrıca, ikmal ve ileri karakol görevi yürütebilecek imkana sahip olduğu biliniyor.

SİSAM

Sisam Adası, Aydın iline bağlı Dilek Yarımadası'na sadece 2 kilometre uzaklıkta. Adaya askeri yığınak yapılmasının nedenlerinden birinin Anadolu'ya yakınlığı olduğu belirtiliyor.

 MEİS

Yunanistan, Türkiye'ye 2 kilometre uzaklıktaki 10 kilometrekarelik bu mini adayı kullanarak, Doğu Akdeniz’de yaklaşık 40 bin kilometrekarelik bir münhasır ekonomik bölge (MEB) alanına sahip olmak istiyor.

 eren.sakarya@haberglobal.com.tr 

sidal.utkucu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Ege Denizi Yunan adaları Lozan midilli sisam meis