2024’ün kaos planları, ABD seçimleri, deepfake hesaplar
Türkiye'yi de yakından ilgilendiren küresel risklere değinen Abdullah Çiftçi; "2024 için kıyılı dünyada 70’den fazla ülkede seçimlerin yapılacağı 2 milyardan fazla insanın oy kullanacağı 4.2 milyar insanı etkileyen seçimler yılı olacak. ABD seçimleri 2024 yılının dünya için en önemli seçimi olacak."
Strateji Uzmanı Abdullah Çiftçi ile söyleşimizin ikinci gününde, bu kez global ekonomi piyasaları ve teknolojideki gelişmeleri masaya yatırdık. Çiftçi, 2024 yılının sel, kuraklık, fırtına, bölgesel savaş, iç terör ve ekonomik nedenlerle göç, düzensiz mültecilerin arttığı bir yıl olacağını söylerken, "2024 yılı Avrupa’nın gerileme sürecinin başladığı bir yıl" ifadesini kullandı. Türkiye’ye, 2024 yılı yerel seçimlerin damgasını vuracağını gündeme taşıyan Çiftçi, "Yeni ekonomik programla yıl sonuna doğru enflasyonun gerileme eğilimine girdiği ve yüksek fiyat baskısında aşağı doğru bir hareketlilik görülme ihtimali yüksek. Ermenistan-Azerbaycan barışı ile Zengezur Koridorunun açılması, Irak ile Kalkınma Yolu Projesinin ilerlemesi, Yunanistan ile işbirliği sürecinin başlaması olumlu gelişmeler. Irak ve Suriye’de PKK terör örgütü ile mücadele devam edecek" dedi.
-Avrupa özelinde gerileme veya kriz riski var mı?
Abdullah Çiftçi: Rusya Ukrayna savaşı 2024 yılında da gündeme kalacaktır. Pahalı enerji, savunma sanayi yatırımları, ABD Baskısı ile Çin ile olan ticarette problemler, yükselen aşırı sağ, göçmen problemleri nedeniyle Avrupa hem ekonomik hem de sosyal çalkantıların etkin olacağı bir döneme girdi. 2024 yılı Avrupa’nın gerileme sürecinin başladığı bir yıl olacak.
-ABD seçimleri için öngörüleriniz neler?
Abdullah Çiftçi: ABD Başkanı Biden 2024 yılı ABD seçimleri nedeniyle Çin ile olan mücadelesini yumuşatacak, Ortadoğu’da artık tek söz sahibi ABD değil. Bu nedenle 2024 yılın en riskli bölgesi Ortadoğu. 2024 yılı dünyada 70’den fazla ülkede seçimlerin yapılacağı 2 milyardan fazla insanın oy kullanacağı 4.2 milyar insanı etkileyen seçimler yılı olacak. ABD seçimleri 2024 yılının dünya için en önemli seçimi olacak. Çünkü Trump’un seçimi kazanması hem Çin’i, hem Rusya’yı hem Avrupa Birliğini ve dünyanın geri kalanını etkileme potansiyeline sahip.
-Global piyasalar da durgunluk görecek miyiz?
Abdullah Çiftçi: 2024 yılı dünya ekonomisi resesyona girmese de durgunluk yaşayacak, Çin’de deflasyona yakın bir ekonomik durum var, emlak krizi ve ihracat daralması nedeniyle istediği büyümeyi yakalayamayacak ve dünya ekonomik büyümesini baskılayacaktır. ABD Merkez Bankası muhtemelen faiz indirimine gidecek, faiz indirimi gelişen ve geri kalmış ülkelerin dolara dayalı borç yükü üzerinde olumlu etki oluşturacak ve altın fiyatında yükselme görülecektir.
-Yapay zekaya ilişkin yenilik ve öngörülerinizi de sorsam?
Abdullah Çiftçi: 2024 yılına teknolojik olarak “Üretken Yapay Zeka” damgasını vuracaktır. İnsana benzeyen robot işçiler sanayinin ve hayatımızın farklı alanlarında daha görünür olacak ve robotların neden olduğu işgücü kaybını daha fazla konuşacağız. Gen Düzenleme aracı CRISPR-Cas9 ile hayvanlardan birbirine yetenek nakli, gıda ve ilaç alanında yeni ürün geliştirmeleri birçok ülkede gündeme gelecektir.
-Sosyal medya özelinde yaşanacak riskler neler olabilir?
Abdullah Çiftçi: 2024 yılında tüm dünyada en çok konuşulacak teknoloji gelişmelerden biri de “DeepFake” teknolojisi olacak. "DeepFake" ile bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin ses ve görüntüsünün değiştirilmesi mümkün. Sosyal Medya üzerinden hazırlanan sahte videolar ve ekran görüntülerinin kitleler üzerinde olumsuz moral değerleri düşürücü etkisi olacak.
-2024'de hayatımızda daha çok yer kaplayacak teknolojik gelişmeler hakkında ne söylersiniz?
Abdullah Çiftçi: 2024 yılında 4.Sanayi Devrimi, otonom üretim, yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji, nesnelerin interneti (IoT), davranışların interneti (IoB), büyük veri, veri güvenliği, siber güvenlik, elektrikli araçlar, uzun ömürlü piller, kuantum bilgisayarlar, uydu internet, Blockchain tabanlı akıllı sözleşmeler, Merkeziyetsiz Finans (DeFi), Merkez Bankası, dijital ve kripto paralar gibi teknolojiler daha yoğun olarak hayatımızda olacak.
Kaynak: Web Özel