Savaşın etkilerini değerlendiren ünlü ekonomistten korkutan açıklama: Türkiye de listede
Rusya kara, hava ve denizden Ukrayna'yı işgale başlayarak Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir devletin diğerine en büyük saldırısı başlamış oldu. Peki bu saldırı para ve emtia piyasalarını nasıl etkiledi, nasıl etkileyecek? Dünyaca ünlü piyasa uzmanları euro, altın, doları değerlendirdi.
GEORGE KANAAN, BARRENJOEY CAPITAL'TE HİSSE SENEDİ BİRİMİ YÖNETİCİSİ, SİDNEY:
"Piyasalar satışa geçmek için bir bahane aramaktaydı ve şu anda gerçek bir bahane buldu... (Piyasalarda) bunun gibi bir belirsizlik olduğu ve alıcılar greve gittikleri zaman şalteri indiriyorlar."
CHRIS WESTON, PEPPERSTONE'TE ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ, MELBOURNE:
"Burada risk alımı yapacak yok ama birçok satış yapan var. Bu yüzden piyasalar çok ağır darbe yiyor."
VASU MENON, OCBC'DE YATIRIM STRATEJİLERİ YÖNETİCİSİ, SİNGAPUR:
"Tarih, eğer büyük bir küresel ekonomik etkisi yoksa, bunun gibi askeri taarruzların ve jeopolitik olayların nihayetinde geçtiğini gösteriyor. Eğer durum bu şekilde olursa, piyasalar ilk baştaki sert bir düşüşten sonra tekrar yükselecektir. Dipten alım yapmayı isteyenler kademeli olarak satın almalılar ve orta ve uzun vadeye bakmalılar."
YUAN YUWEI, WATER WISDOM ASSET MANAGEMENT'IN ORTAĞI, HANGZHOU:
"Temel strateji enflasyonun keskin şekilde tırmanacağına oynamaktır."
"Bu da, petrol ve tarım ürünlerini satın alıp, tüketim sektörü hisselerini ve ABD'de ekonomik büyümeye dayalı hisseleri satmak anlamına gelir."
DAN WANG, HANG SENG BANK (ÇİN) BAŞEKONOMİSTİ, SHANGHAI:
"Savaş, gıda ve enerji krizini tetikler. Bilhassa Türkiye, Mısır ve Lübnan gibi gelişmekte olan ülkeler Rusya ve Ukrayna'nın ürettiği buğdaya son derece bağımlılar. Bu ülkeler yüksek enflasyonlar mücadele ediyorlar."
"Fakat savaşın küresel ticarete sınırlı bir etkisi var. Çünkü Çin'in aksine Rusya'nın petrol ve doğalgaz dışında dünyayı etkiletecek bir tedarik zinciri bulunmuyor."
SIRADAKİ GALERİ
Kaynak: Reuters