Rus ekonomisi 2023'te yüzde 2,9 büyüdü

Rusya Enflasyon işsizlik NATO Çin Ukrayna Ekonomi haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri
Rus ekonomisi 2023'te yüzde 2,9 büyüdü

Rusya ekonomisinin öncü tahminlere göre 2023'ün ilk 9 ayında yüzde 2,9 büyüdüğü açıklandı. İşsizlik oranı ekimde yüzde 2,9’a gerileyerek tarihin en düşük seviyesine düştü.

Rusya ekonomisinin öncü tahminlere göre 2023'ün ilk 9 ayında yüzde 2,9 büyüdüğü açıklandı.

Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) tarafından açıklanan öncü tahminlere göre, ülkede işsizlik oranı ekimde yüzde 2,9’a gerileyerek tarihin en düşük seviyesine düştü.

Perakende ticaret hacmi yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 artarak 38,2 trilyon rubleye çıkarken söz konusu dönemde Rusya’daki otomobil üretimi de bir önceki yıla göre yüzde 8,1 artarak 417 bine yükseldi.

Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,5 büyüyen Rus ekonomisi yılın ilk 9 ayında ise yüzde 2,9 büyüdü.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Rus ekonomisinde büyümenin bu yıl yüzde 2,8 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüsünde bulunarak büyümeye katkı sağlayan ana unsurlar olarak imalat, inşaat, tarım alanlarına ve tüketici talebini işaret etmişti.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ise Rus ekonomisinin bu yıl yüzde 3’ün üzerinde büyüme gösterebileceğini söylemişti.

Batılı ülkelerin, Ukrayna savaşının ardından kapsamlı yaptırımlar uyguladığı Rus ekonomisi geçen yıl yüzde 2,1 küçülmüştü.

NATO: RUSYA, ÇİN'E GİDEREK DAHA BAĞIMLI HALE GELİYOR

NATO-Ukrayna Konseyi (NUC), bugün ilk kez dışişleri bakanları seviyesinde toplandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna-Rusya savaşı, Ukrayna'nın NATO üyeliği süreci ve müttefiklerin Ukrayna’ya yönelik yardımlarının görüşüldüğü toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Stoltenberg, gelecek yıl için iddialı bir çalışma programını onayladıklarını söyledi.

Toplantıda sahadaki durumu da görüştüklerini kaydeden Stoltenberg, “Ukrayna ilerlerken, Rusya geride kaldı. Artık siyasi, askeri ve ekonomik olarak daha zayıf durumda. Rusya, siyasi açıdan yalnızca Ukrayna'da değil, Kafkasya ve Orta Asya'da da yakın çevresindeki nüfuzunu kaybediyor. Rusya, Çin'e giderek daha bağımlı hale geliyor. Moskova her yıl geleceğini Pekin'e ipotek ediyor. Rusya askeri açıdan konvansiyonel kuvvetlerinin önemli bir kısmını kaybetti. Yüzlerce uçak, binlerce tank ve 300 binden fazla kayıp verdi” dedi.

 

Kaynak: AA