Zelenski, 'Savaştan sonra ödeyeceğiz' dedi ama nafile...

Rusya Ukrayna Savaşı Volodimir Zelenski ABD Rusya

Yeni destek güvenceleri almak için ABD'yi ziyaret eden Ukrayna Devlet başkanı Volodimir Zelenski, Amerikan siyasî sınıfındaki bölünmelerle karşı karşıya kaldı.

Demokrat Başkan Joe Biden ve Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi lideri Mike Johnson ile uzun görüşmeler yapan Zelenski, savaştaki ülkesi için henüz herhangi bir garanti alamadı.

Volodimir Zelenski, "Sinyaller aldım ve bunlar fazlasıyla olumluydu" dedi, ancak 61 milyar dolarlık paketten hâlâ somut "sonuçlar" beklediğini söyledi.

Washington, Rus işgalinin başlamasından bu yana 110 milyar dolardan fazla taahhütte bulundu, ancak şu ana kadar Beyaz Saray tarafından talep edilen ve en azından Kasım 2024'te ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerine kadar sürecek olan uzatma konusunda anlaşmaya varamadı.

Joe Biden, Kiev için 61 milyar dolarlık ek yardım talebini halen engellemekte olan Cumhuriyetçi Parlamento üyelerine sert çıktı ve "Tarih, özgürlük davasına sırtını dönenleri sert bir şekilde yargılayacaktır" dedi.

Volodimir Zelenskiy, siyasetçilerden önce pazartesi günü ABD'deki silah ve savunma şirketlerinin temsilcileriyle bir araya gelerek onlara bizzat teşekkür etti ve ayrıca IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile de görüştü.

IMF, görüşmeden sonra, mart ayında açıklanan yardım planı uyarınca Ukrayna'ya 900 milyon dolar ödeneceğini duyurdu.

Washington'a yapılan bu son başarısız ziyaret, Zelenskiy'nin malî yardım için medyayı haftalarca sıkıştırmasının ardından geldi. Ukrayna Devlet Başkanı, kasım ayı başında NBC'ye, verdiği demeçte "Eğer bize mali destek veremiyorsanız (...) bize kredi verin, savaştan sonra size geri öderiz" demişti.

KIEV İÇİN YOLUN SONU MU?

Kiev için gidişat değişiyor mu? Bir buçuk yıllık koşulsuz desteğin ardından Ukrayna liderinin Amerikalı müttefikleri taleplerini yerine getirme konusunda gittikçe daha isteksiz davranıyor. 

Time dergisi, kasım ayında, kapak konusu olarak "Volodimir Zelenskiy'in yalnız mücadelesini seçmişti.

Ukrayna Devlet Başkanının eşi de harekete geçti ve Batılı ülkelerin Ukrayna'ya malî desteklerini sürdürmemeleri halinde halkın "ölümcül bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağı" uyarısında bulundu.

CUMHURİYETÇİLERİN ŞÜPHESİ VAR

Cephedeki durum da Cumhuriyetçi milletvekillerinin kuşkularını haklı çıkarıyor. Bu yaz Ukrayna'nın büyük bir karşı saldırıya geçeceğine ilişkin verilen sözlere rağmen cephe hattı son aylarda çok az değişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı General Valeri Zalujni, bun ayın başında, çatışmanın çıkmaza girdiğini ve birlikleri tarafından yürütülen karşı taarruzun beklenen sonuçları vermediğini kabul etti. Rus ordusu ise "her yönde" ilerlediğini ifade ediyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, "Biden yönetiminin istediği şey, doğru düzgün bir denetim olmadan, zafer için gerçek bir strateji olmadan milyarlarca dolar daha istemek gibi görünüyor" dedi.

Teorik olarak, Amerikalı milletvekillerinin 61 milyar dolarlık yeni paket konusunda anlaşmaya varılması için sadece Cuma gününe kadar zamanı var. Daha sonra Parlamento tatile giriyor. 

Beyaz Saray, hiçbir şey yapılmazsa yıl sonuna kadar "paranın tükeneceği" uyarısında bulunmaya devam ediyor.

Demokratlar bu uzatmadan yana. Cumhuriyetçiler ise, radikal sağdan bir avuç seçilmiş temsilci dışında, tamamen karşı değiller.

Ancak Cumhuriyetçiler desteği uzun süredir devam eden bir iç politika talebine bağlıyor. Bu da Amerikan göç politikasının büyük ölçüde sıkılaştırılması. 

Biden, bu nedenle, Cumhuriyetçileri dün Ukrayna'ya yardımı "rehin" tutmakla eleştirdi.

Kaynak: Ajans Bizim