Biden çok kızdı: Cumhuriyetçiler Rusya'ya 'Noel hediyesi' verdi!

Joe Biden Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Biden çok kızdı: Cumhuriyetçiler Rusya'ya 'Noel hediyesi' verdi!
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımın sona ereceğini "hesapladığını" söyledi ve Rusya’yı uyardı.

Biden, Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Onun yanıldığını kanıtlamalıyız" dedi ve Kiev’e 61 milyar dolarlık ek yardım talebini engelleyen Cumhuriyetçi Parlamento üyelerine de sert sözlerle yüklendi.

Je Biden, X üzerinden de ziyarete ilişkin olarak, "Sayın Başkan, tekrar sizinle birlikte olmak harika. Amerikan halkı - hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler - diktatörler ölüm ve yıkımlarının bedelini ödemediğinde neler olduğunu anlıyor. Kongre, Ukrayna'ya desteğimizi sürdürmek için harekete geçmelidir" diye yazdı.

RUSYA'YA NOEL HEDİYESİ

Biden, Zelenskiy ile Oval Ofis'te yaptığı görüşme sırasında, Amerikan silah ve malî yardım akışını kesmenin Rusya'ya "şimdiye kadarki en iyi Noel hediyesini" vermek olacağını söyledi.

Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden bu yana Batı'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin mimarı olan 81 yaşındaki Biden, yardımı engelleyen Cumhuriyetçi milletvekillerine atıfta bulunarak, "Tarih, özgürlük davasına sırtını dönenleri sert bir şekilde yargılayacaktır" dedi.

Acil yardım almak amacıyla Washington'a gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı, müzakerelerin çok zor olduğu ABD Kongresi'nden "olumlu" sinyaller aldığını söyledi.

"UKRAYNA KAZANABİLİR"

ABD'nin başarısızlığının ülkesinin diğer müttefiklerinin desteğini zayıflatacağının farkında olan Zelenskiy, Ukrayna, ABD, Avrupa ve "özgür dünya" adına "yıl sonundan önce saldırgana çok güçlü bir birlik sinyali göndermenin çok önemli olduğunu" belirtti.

Kongre, Ukrayna'ya askerî teçhizat ve ekonomik destek sağlamak üzere 110 milyar dolardan fazla taahhütte bulunan Biden yönetiminin talep ettiği ve en azından Kasım 2024'teki ABD Başkanlık seçimlerine kadar sürecek uzatma konusunda halen anlaşma sağlayamadı.

Zelenskiy, Ukrayna birliklerinin Rusya'ya karşı "Ukrayna'nın kazanabileceğini her gün kanıtladığını" söyledi.

Zelenskiy’in bu söylemi, Ukrayna ordusunun yaz başında başlattığı, ancak hayal kırıklığı yaratan karşı saldırının ardından dile getirilen ve özellikle de Kiev'e daha fazla askerî yardım konusunda gittikçe daha şüpheci hale gelen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson tarafından dile getirilen kaygılara yanıt vermeyi amaçlıyor.

'REHİN' TUTULAN YARDIM

Mike Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Biden yönetiminin istediği şey, doğru düzgün bir gözetim ve gerçek bir zafer stratejisi olmaksızın milyarlarca ek dolar verilmesi" dedi.

Joe Biden da Cumhuriyetçileri Ukrayna'ya yardımı "rehin" tutmakla suçladı ve "Rusya'nın propagandacıları sizi alkışladığında, belki de ne yaptığınızı düşünmenin zamanı gelmiştir” dedi.

FİYASKO

Kremlin, dün yaptığı açıklamada, herhangi bir yeni Amerikan yardımının "fiyasko" olmaya mahkum olduğunu bildirdi ve Rus ordusunun cephenin bir bölümünde "önemli" ilerlemeler kaydettiğini ifade etti.

Ekonomisini savaş çabalarına yönlendiren Rusya, Ukrayna'nın doğu ve güneyinde her zamankinden daha fazla bastırıyor. 

ABD istihbaratına göre, bunun bedeli çok büyük kayıplar: Ukrayna Devlet Başkanının Washington ziyareti vesilesiyle Kongre'ye gönderilen ve gizliliği kaldırılan bir belgeye göre Ukrayna'nın işgalinin başlamasından bu yana 315 bin Rus askeri yaralandı ya da öldü.

Kaynak: Ajans Bizim