Uluslararası toplum Merkel sonrası döneme hazırlanıyor! Almanya-Türkiye ilişkileri nasıl etkilenir?

Almanya Türkiye Angela Merkel
Uluslararası toplum Merkel sonrası döneme hazırlanıyor! Almanya-Türkiye ilişkileri nasıl etkilenir?

Sadece Almanya değil tüm Avrupa politikalarını yönlendiren önemli aktörlerden biri olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, 22 Kasım 2005'ten bu yana 16 yıldır aralıksız sürdürdüğü görevini bırakmaya hazırlanıyor. Merkel'in ayrılığı sonrası uluslararası toplumun gündem maddeleri arasında yer alıyor

Seçimlere sayılı günler kala Almanya’da Merkel sonrası koltuğunu kimin devralacağı ve güçlü bir başbakan profil çizen Merkel’in yerinin doldurulup doldurulamayacağı soruları kamuoyunda sıkça soruluyor.

Seçimlerde Merkel'in koltuğu için Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Başkanı Armin Laschet, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Yeşiller Eşbaşkanı Annalena Baerbock yarışacak.

Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) siyasetine yön veren en önemli aktörlerden biri olduğu gözönüne alındığında, Merkel sonrası dönem AB için de ayrı bir önem taşıyor.

Almanya’da kurulacak yeni hükümetin başına kimin geçeceği, koalisyonun hangi partiler arasında yapılacağı ve Almanya’nın bundan sonraki AB politikasının nasıl olacağı merak ediliyor.

MERKEL YENİDEN ADAY OLMAYACAĞINI DUYURDU

2015 yılında Almanya’nın kapılarını Suriyeli sığınmacılara açan Merkel, parti içinde kendisine yükselen eleştiriler, aşırı sağcı AfD'nin yükselişi ve eyalet seçimlerinde partisinin ciddi oy kaybetmesi üzerine siyaseten zayıfladı.

CDU içinde birçok siyasetçinin kötü gidişattan sorumlu tuttuğu Merkel, eyalet seçimlerindeki yenilgilerin ardından, Ekim 2018'de sürpriz bir şekilde genel başkanlık ve başbakanlık görevleri için yeniden aday olmayacağını açıkladı.

Aralık 2018'de yapılan kurultayda Merkel'in işaret ettiği Annegret Kramp-Karrenbauer, genel başkan seçildi. Ancak partiyi istenilen düzeyde toparlayamayan ve eleştiri oklarını üzerine çeken Kramp-Karrenbauer, Thüringen Eyalet Meclisinde yaşanan krizin ardından "parti içindeki bazı kesimlerin Almanya için Alternatif (AFD) Partisi ve Sol Parti ile açıklığa kavuşmamış ilişkileri bulunduğunu" söyleyerek Şubat 2020'de genel başkanlıktan ayrılacağını duyurdu.

Karrenbauer'in ardından partini 33. genel kurulunda yine Merkel'in desteklediği Armin Laschet genel başkan seçildi.

Uluslararası toplum Merkel sonrası döneme hazırlanıyor! Almanya-Türkiye ilişkileri nasıl etkilenir? - Resim : 1

"EURO'NUN BUGÜNKÜ DEĞERİNE ULAŞMASINDA MERKEL'İN MALİ POLİTİKALARININ KATKISI VAR"

Prof. Dr. Çağrı Erhan, Merkel sonrası Avrupa’yı değerlendirdi. "Euro bugünkü kıymetli seviyesine ulaştıysa, Avrupa Merkez Bankası şayet Euro’nun alan politikalarını belirleyen unsur olarak tüm üyelerin sözünden çıkmadığı bir kuruma dönüşmüşse, bunda Şansölye Merkel’in uyguladığı mali politikaların katkısı vardır" diyen Prof. Dr. Çağrı Erhan, "Merkel, AB’den 2005’te çok ciddi meydan okumalarla karşılaştı. Fransa ve Hollanda’da ‘Derinleşme politikası’ dediğimiz AB Anayasası’nın reddedilmesi ve yerine ne konulacağının bilinememesi. Akabinde Lizbon anlaşmasının yürürlüğe girmesi sırasında yaşanan sorunlar. 2004’teki bir geçiş dönemi dediğimiz genişleme krizi. Fakir, Doğu Avrupa ülkelerinin topluluğa katılmasından sonra Avrupa içinde yaşanan sallanma. Son olarak küresel mali krizin Yunanistan, Macaristan, Portekiz ve İspanya’ya yansımaları. Şimdi bütün bunlar yaşanırken AB’nin ayakta kalmasını sağlayan, güçlü, dirayetli politikalar üretmesini sağlayan tek bir isimden bahsedebiliriz. O da Merkel’dir. Onun da zaman zaman aksadığı oldu ama Avrupa’ya son gerçek lider olarak damgasını vurdu."

KORONAVİRÜSLE MÜCADELEDE BÜYÜK BAŞARI SAĞLADI

Sağlık ve kovid konusunun Trump’ın seçimi kaybetmesinin sebebi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çağrı Erhan, "Ancak ABD ve Alman seçimlerinin önemli bir farkı var. Merkel bu süreci çok iyi idare etti. Türkiye’den giden doktorlarımızın aşıyı bulması, bütün Almanların aşılanmaları, ekonomik olarak en az etkilenen ülke olması, tüm Avrupa ülkelerine ekonomik yardımda bulunması, önemli ölçüde başarılıydı. Bir önceki seçimde mülteci ve yabancı konusu vardı ama bu seçimde bunun kontrol altına alındığı ve bir oy değişikliği yapmadığı görüldü. Herkesin gündemi pandemiden nasıl kurtulacağız, ekonomiyi nasıl ayağa kaldıracağız, pandemiden olumsuz etkilenen Alman vatandaşlarının durumunu nasıl iyileştireceğiz yönünde" dedi.

ALMANYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ NASIL ETKİLENİR?

Merkel sonrası Almanya ve Türkiye ilişkilerini de değerlendiren Prof. Dr. Çağrı Erhan, "Bu konuda net konuşmak gerekirse Merkel, riyakâr ve ikiyüzlü bir tutum sergiledi. Kendi partisinin kurullarında Türkiye’nin asla AB’ye girmesine izin verilmeyeceğini belirtiyordu. Asıl hedefi, Türkiye’nin mültecilerin gelmesini önleyecek blok, tampon bölge olmasını sağlamaktı. Beklentisi, Türkiye’nin Avrupa’nın güvenlik meselelerine olumlu katkıda bulunmasıydı. Defalarca Türkiye’ye geldi. Hangisinde Gümrük Birliği’nin genişlemesi ya da vizelerin kaldırılması konu oldu? Her zaman birinci konusu mültecilerdi, başka bir beklentisi de yoktu" şeklinde konuştu. 

"2005-2015 arası biz 16 başlık açtık. Sonra tek bir başlık açamadık. Bunun tek nedeni Merkel’dir. Hem AB’ye hem de kendi partisine verdiği sözleri tuttu. Tersi olsaydı, Merkel, ‘jeopolitik olarak Türkiye’nin üye olması lazım deseydi’ biz şu anda kapanış müzakerelerini yapıyorduk. Dışişleri Bakanları da böyle yaptı. Sanki bizi destekliyormuş gibi yaptılar. Almanya’nın, Türkiye- AB ilişkileri önünde bir engel olmadığını söylediler. Biz de bunları bilerek ilişkilerimizi sürdürdük. Çünkü bizim Almanya ile ilişkilerimiz sadece AB ile sınırlı değil. İkili ilişkilerimiz var, Almanya Türkiye’nin en büyük ticari ortağı. En fazla ihracat yaptığımız ve Türkiye’de en fazla yatırımı bulunan ülke. AB sürecimizi tıkadılar diye ilişkilerimizi bozacak değiliz elbette. 4 milyon vatandaşımızın maruz kaldığı ırkçı, yabancı ve İslam karşıtı tutum karşısında Merkel’in daha dirayetli durması için telkinlerde bulunduk. Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı en önemli tehlikenin ırkçılık olduğunu kendisi de anladı"

MERKEL GÖREVİNE NE ZAMAN VEDA EDECEK?

Angela Merkel, 1954’te Almanya'nın doğusunda dünyaya geldi. Merkel, 2000-2018 yılları arasında Hristiyan Demokrat Partisi’ne (CDU) liderlik yaptı. Almanya'nın 1871’de geçirdiği değişimin ardından ülkeyi yöneten ilk kadın Şansölye olan Merkel, 2005 yılından bu yana Başbakanlık koltuğunda oturuyor. Angela Merkel 26 Eylül 2021 tarihinde görevinden ayrılacak. 

 

Kaynak: DHA

Almanya Angela Merkel türkiye