11 Avrupa ülkesinde sonuç 'Merkel' çıktı

Almanya Angela Merkel
11 Avrupa ülkesinde sonuç 'Merkel' çıktı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde vatandaşların çoğunluğu, bir "Avrupa Başkanı seçimi" yapılsa tercihlerinin 16 yıldır sürdürdüğü görevine 26 Eylül'de veda etmeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel olacağını söyledi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından 12 AB ülkesinde 16 bin kişiyle yapılan ankette "Bir Avrupa başkanlığı seçimi olsaydı ve adaylar sadece Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel olsaydı, hangisine oy verirdiniz?" sorusu yöneltildi.

Fransa dahil olmak üzere 12 ülkenin 11'inde ankete katılanların çoğunluğu tercihini Merkel'den yana kullandı. Sadece Bulgaristan'da "Merkel" ve "Macron" yanıtları yüzde 31 ile eşit kaldı.

Merkel en fazla ilgiyi sırasıyla yüzde 58 ile Hollanda, yüzde 57 ile İspanya, yüzde 52 ile Portekiz, yüzde 46 ile Danimarka, yüzde 44 ile Macaristan'da gördü. Bu ülkelerde Macron'u tercih edeceklerin oranı yüzde 20 civarında kaldı.

Almanya'da katılımcıların yüzde 42'si "Merkel", yüzde 27'si "Macron" yanıtını verdi.

Fransa'da ise Merkel tercihleri Macron'u geçti. Fransa'da ankete katılanların yüzde 32'si "Merkel" tercihini kullanırken, yüzde 26 Macron'u seçti.

ERKEK LİDERLERİ GERİDE BIRAKMIŞTI

ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'da yapılan ve her ülkeden bin kişinin katıldığı YouGov anketinde, bu ülkelerdeki kişilerin dünya liderleri arasında en çok Almanya Başbakanı Angela Merkel'i onayladığını gösterdi.

Katılımcılara Merkel'in yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Manuel Macron ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping hakkındaki görüşleri soruldu.

Merkel İspanya'da 61, Fransa'da 49 ve kendi ülkesinde 30 puanla pozitif görüş aldı. İtalyanlar Merkel'e 23, ABD'liler 17 ve Britanyalılar ise 15 puan verdi.

MERKEL GÖREVİNE NE ZAMAN VEDA EDECEK?

Angela Merkel, 1954’te Almanya'nın doğusunda dünyaya geldi. Merkel, 2000-2018 yılları arasında Hristiyan Demokrat Partisi’ne (CDU) liderlik yaptı. Almanya'nın 1871’de geçirdiği değişimin ardından ülkeyi yöneten ilk kadın Şansölye olan Merkel, 2005 yılından bu yana Başbakanlık koltuğunda oturuyor. Angela Merkel 26 Eylül 2021 tarihinde görevinden ayrılacak. 

 

Kaynak: AA

Avrupa Birliği Almanya Angela Merkel