Ukrayna'da çalışan tek bir termik santral dahi kalmadı

Ajans Bizim
Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
Ukrayna'da çalışan tek bir termik santral dahi kalmadı
Reuters

Ukrayna Enerji Kurumu Ukrenergo'nun denetim kurulu üyesi ve Ukrayna Başbakanı danışmanı Yuriy Boyko, Ukrayna'da faaliyet gösteren tek bir termik santral bile kalmadığını açıkladı. 

Boyko, enerji sisteminde hasar görmeyen veya tamamen yıkılmayan hiçbir termik santralin kalmadığını belirterek, ülkede uzun süredir geçici elektrik kesintilerinin uygulandığını ve bu durumun devam edeceğini belirtti.

Boyko, termik santrallerin elektrik üretiminde geleneksel olarak yaklaşık yüzde 30'luk bir paya sahip olduğunu, ancak hâlihazırda bu oranın zar zor yüzde 5'e ulaştığını söyledi. Yetkili, iki hidroelektrik santralinin de tamamen devre dışı olduğunu aktardı.

Nükleer santrallerin faaliyet göstermeye devam ettiğini, ancak yaz aylarında planlı bakım çalışmaları nedeniyle kapasitelerinin sınırlı olduğunu belirten Boyko, güneş panellerinin sabah elektrik tüketimini telâfi ettiğini, ancak akşam ve kış aylarında etkisiz olduğunu bildirdi.

Boyko, Enerji Bakanlığının verilerine göre, 8 GW'lık üretim kapasitesinin yok edildiğini ve bunun mevcut kapasitenin yaklaşık yüzde 40'ına denk geldiğini belirterek, bu kapasitenin kışa kadar tam olarak geri getirilemeyeceğini ve elektrik ithalatının açığı ancak kısmen kapatabileceğini ifade etti.

Mart ayında bu yana Ukrayna’nın enerji tesisleri Rus ordusunun yoğun saldırılarına maruz kaldı. Hasar gören tesisler arasında Dnipro Hidroelektrik Santrali, Kiev, Ivano-Frankivsk, Vinitsia bölgesindeki Harkov ve Sumi'deki termik santralleri bulunuyor.

Boyko, enerji sektöründeki bu büyük kayıplar nedeniyle Ukrayna halkının ve endüstrisinin uzun süreli elektrik kesintilerine hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.