Belarus'tan korkutan adım: AKKA antlaşmasından çekildi

Ajans Bizim
Belarus
Belarus'tan korkutan adım: AKKA antlaşmasından çekildi
Fotoğraf: DepoPhotos

Belarus, 1990 yılında Paris'te imzalanan ve ülkelerin konvansiyonel silah üretimini birbirlerine bildirmelerini sağlayan antlaşmadan çekildi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkesinin Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşmasından (AKKA) çekilmesini öngören yasayı onayladı.

Belgede, "19 Kasım 1990 tarihli Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşmasının yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir" dendi.

Tarafların konvansiyonel güçlerine sınırlamalar getiren AKKA, NATO ve Sovyetler Birliği arasında 1990'da Paris’te imzalanmıştı. 1992'de eski Sovyet ülkeleri kendi topraklarında bulundurabilecekleri maksimum askeri teçhizat miktarı konusunda anlaşmaya varmıştı.

Anlaşmaya göre, ülkeler, ürettiği belli başlı konvansiyonel (nükleer ve kimyasal silahlar dışında kalan ve her orduda kullanılan silah türü) silahları kaç adet ürettiğini taraflar ile paylaşmak zorundaydı. Ayrıca belli başlı silahlara da üretim sınırı konulmuş ve her ülke belli seviyede silah üretme yetkisine sahip olmuştu.

Anlaşmanın uyarlanmış hali olarak 1999'da Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşmasını İstanbul’daki AGİT Zirvesinde başta Rusya olmak üzere bazı ülkeler imzalamıştı. 

Fakat 2023 yılında Ukrayna'daki çıkan savaş sonrasında Rusya'nın antlaşmadan çekilmesinin ardından başta ABD olmak üzere birkaç NATO ülkesi de antlaşmadan çekilmişti.

Rusya, Kasım 2023’te AKKA’dan çekilmişti.