Twitter ve Facebook'tan Trump'a görülmemiş sansür!

donald trump abd seçimleri Twitter facebook
Twitter ve Facebook'tan Trump'a görülmemiş sansür!

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından ABD'deki sosyal medya yasasına atıfta bulunarak, Twitter'ın kontrolden çıktığını söyledi.

"Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığını yasal oylar ile kolayca kazanıyorum. Gözlemcilerin herhangi bir şekilde ve biçimde işlerini yapmalarına izin verilmediğinden, bu süre içinde kabul edilen oyların yasa dışı olarak belirlenmesi gerekiyor. Yüksek Mahkeme karara varmalı" ifadelerini kullanan Trump, kendisine sürekli sansür uygulayan Twitter için ise ABD'deki sosyal medya yasası 230'uncu kısma atıfta bulunarak "Twitter, hükümetin hediyesi 'Kısım 230' sayesinde kontrolden çıktı" dedi.

TRUMP'A SANSÜR, BIDEN'A YOK!

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim sürecinin başlamasından bugüne kadar yaptığı paylaşımların yarısı Facebook ve Twitter tarafından sansürlenirken, Demokrat aday Joe Biden'ın sansürlenmemesi yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

ABD başkanlık seçimlerinin sonuçları beklenirken, eyaletlerde bıçak sırtı bir yarış sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim sürecinin başlamasından bugüne kadar yaptığı paylaşımların yarısının Facebook ve Twitter tarafından sansürlenmesi ve "yanlış bilgi" notu düşülmesi dünya genelinde en çok konuşulan ve tartışılan konu haline geldi. Sosyal medya paylaşım sitelerinin Trump'a yönelik sansür uygulaması ülkede yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. 

TRUMP'IN 11 TWİTİ SASÜRLENDİ

ABD Başkanı Trump'ın yaptığı 22 paylaşımın 11'i Twitter tarafından sansürlendi. Ayrıca Trump'ın tweetleri normal şartlarda dakikada 827 kez insanlar tarafından paylaşılırken bu sayı sansür sonrası 151'e düştü. Son 24 saatte 300.000'den fazla üyeye ulaşan sayfa Facebook tarafından sansürlendi.

Diğer yandan Trump’ın rakibi Demokrat Parti adayı Joe Biden’a ait sosyal medya hesabından yapılan açıklamaların sansüre uğramadığı ise dikkat çekti.

FACEBOOK'TAN DA YASAK GELDİ

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, ABD Başkanı Donald Trump destekçisi kullanıcıların oluşturduğu "Stop the Steal" (Hırsızlığı Durdurun) adlı paylaşım grubuna yasak getirdi.

Facebooktan yapılan açıklamada, grubun seçim sonuçlarıyla ilgili yanıltıcı paylaşımlar, protesto ve şiddet çağrılarıyla seçim sürecinin meşruiyetine zarar verdiği için platformdan men edildiği belirtildi.

Grubun seçimler nedeniyle gerilim arttığı bir dönemde, gerçek dünyada sonuçları olabilecek eylemleri teşvik ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Seçim sürecinin meşruiyetini ortadan kaldırmak üzere örgütlenen grubun bazı üyelerinin kaygı verici şiddet çağrıları yaptığı görülmüştür." denildi.

Açıklamada, şirketin benzeri örgütlenmeler ve dezenformasyon çabalarına karşı engelleme tedbirlerini sürdüreceği kaydedildi. Yaklaşık 350 bin üyeye ulaşan grup, paylaşımlarında seçim yolsuzluğuna ilişkin iddialar ve protesto çağrıları öne çıkıyordu.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI FARKLI YAKLAŞIMLAR GÖSTERDİ

Twitter, kullanıcıların yanıltıcı gönderileri paylaşmalarını sınırlarken Facebook ise yanlış bilgi etiketlerine uyarı koyarken, paylaşımları engellemedi. YouTube ise ABD seçim sonuçlarının nihai olmayabileceğini hatırlatan bir etiket koydu.

Youtube, seçim günü sonuçları bildirdiğini iddia eden farklı hesaplardan yapılan bazı canlı yayınları kapattığını ayrıca bazı videolarda yanlış bilgiler içeren reklamları kaldırdığını da açıkladı.

 

Kaynak: AA

Donald Trump twitter facebook youtube Joe Biden ABD Başkanlık seçimleri