Trump'ın sosyal medya şirketi borsaya açılıyor

Ajans Bizim
donald trump Sosyal Medya Borsa Ekonomi haberleri ABD
Trump'ın sosyal medya şirketi borsaya açılıyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Donald Trump borsaya geri dönüyor ve eski başkan bu süreçte büyük bir ödeme almaya hazırlanıyor.

Halka açık bir paravan şirket olan Digital World Acquisition Corp. hissedarları Trump'ın medya şirketiyle birleşme anlaşmasını onayladı. Bu, amiral gemisi sosyal ağ sitesi Truth Social olan Trump Media & Technology Group'un yakında Nasdaq borsasında işlem görmeye başlayacağı anlamına geliyor.

Trump, birleşik şirketin çoğuna ya da yaklaşık 79 milyon hisseye sahip olacak. Bunu Digital World'ün Cuma günkü kapanış fiyatı olan 36.94 dolarla çarptığınızda, hissesinin toplam değeri yaklaşık 3 milyar dolar olabilir.

Yeşil ışık, Cumhuriyetçi başkan adayının bugüne kadarki en maliyetli yasal mücadelesiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi. Bir dolandırıcılık davasında 454 milyon dolarlık bir karar sözkonusu. 

Hemen nakde çeviremeyecek

Ancak Trump, şirketin yönetim kurulu, şirket çalışanlarının yeni çıkarılan hisseleri altı ay boyunca satmasını engelleyen bir "kilitleme" hükmünde değişiklik yapmadığı sürece, anlaşmanın getireceği talih kuşunu hemen nakde çeviremeyecek.

Halka açık bir paravan şirket özel bir şirketi satın almayı kabul ettiğinde, birleşme hissedarlar tarafından onaylandıktan sonra hedef şirket borsadaki yerini alıyor. Digital World'ün hisselerindeki son hareketlilik bir gösterge ise Trump Media hissedarlarını inişli çıkışlı bir yolculuk bekliyor olabilir.

Digital World'ün yatırımcılarının çoğu, büyük kurumsal ve profesyonel yatırımcılar yerine Trump hayranı olan ya da bu çılgınlıktan para kazanmaya çalışan küçük çaplı yatırımcılardan oluşuyor. Bu hissedarlar, birleşmenin gerçekleşeceği beklentisiyle hisselerin bu yıl iki katından fazla artmasına yardımcı oldu. Ancak Cuma günü hisseler neredeyse yüzde 14 değer kaybetti.

Trump'un "kötü" borsa deneyimi

Trump'ın borsaya daha önceki girişi de iyi sonuçlanmamıştı. Trump Hotels and Casino Resorts 1995 yılında DJT sembolü altında halka açılmıştı. Trump Media da aynı sembol altında işlem görecek. 2004 yılına gelindiğinde, Trump'ın kumarhane şirketi iflas koruma başvurusunda bulundu ve New York Borsası'ndan çıkarıldı.

Cuma günkü onay öncesinde, Digital World'ün düzenleyici başvuruları, yatırımcılarının karşılaştığı risklerin yanı sıra Trump Media da halka açıldığında Truth Social sahibinin karşılaşacağı risklerin çoğunu listeledi.

Şirkete göre risklerden biri, Trump'ın hakim hissedar olarak kendi çıkarları doğrultusunda oy kullanma hakkına sahip olması ki bu her zaman tüm hissedarların çıkarına olmayabilir. 

Trump Media geçen yılın dokuz ayında 49 milyon dolar zarar etmiş, sadece 3,4 milyon dolar gelir elde etmiş ve 37,7 milyon dolar faiz gideri ödemek zorunda kalmıştı.

DWA'nın hissedarları da Cuma günü yaptıkları oylamada, Trump Media'nın yönetim kurulunda yer almak üzere aralarında eski başkanın oğlu Donald Trump Jr'ın da bulunduğu yedi kişilik bir listeyi onayladı. 

Trump Media ve Digital World birleşme planlarını ilk olarak Ekim 2021'de duyurmuştu. Federal bir soruşturmanın yanı sıra anlaşma Cuma günkü oylamaya kadar bir dizi davayla karşı karşıya kaldı.

Truth Social

Truth Social, 6 Ocak'ta ABD Kongre Binası'nda yaşanan ayaklanmanın ardından Trump'ın Facebook ve Twitter (yeni adıyla X) gibi büyük sosyal platformlardan yasaklanmasından bir yıl sonra, Şubat 2022'de faaliyete geçti. O zamandan bu yana her ikisine de geri döndü, ancak mesajı için bir megafon olarak Truth Social'a bağlı kaldı.

Trump Perşembe akşamı sosyal medya ağında yaptığı bir paylaşımda Truth Social'ı şöyle tanıttı: "TRUTH SOCIAL BENİM SESİM VE AMERİKA'NIN GERÇEK SESİ!!! MAGA2024!!!"

Trump Media şu ana kadar Truth Social'ın kullanıcı sayısını açıklamadı. Ancak araştırma firması Similarweb, Şubat ayında yaklaşık 5 milyon aktif mobil ve web kullanıcısı olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam TikTok'un 2 milyarı aşan ve Facebook'un 3 milyarı aşan kullanıcı sayısının çok altında.

Borsaya  girmesi, Trump'ın sosyal medya şirketinin yakında daha fazla ayrıntı açıklamak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Özel şirketler sahiplerine karşı sorumluyken, halka açık olanlar şirketin hisselerine sahip olan hissedarlara karşı sorumludur. Halka açıldıktan sonra Trump Media'nın üç aylık mali durumunun yanı sıra diğer önemli haberleri de federal düzenleyicilere bildirmesi gerekecek.