Rusya'da yas günü

Ajans Bizim
Rusya Moskova Terör saldırısı
Rusya'da yas günü
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya bugün, Moskova yakınlarında bir konser salonuna cuma akşamı düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybeden 130'dan fazla kişinin yasını tutuyor. 

Bu saldırı, radikal İslamcı IŞİD grubunun Avrupa'da sorumluluğunu üstlendiği en kanlı terör saldırısı oldu. 

Saldırıda çıkan yangının harabeye çevirdiği binanın enkazında arama çalışmaları devam ediyor.

Rusya lideri Vladimir Putin, dün ulusa sesleniş konuşmasında Moskova'daki konser salonunda yapılan katliamın nedeniyle bugünü ulusal yas ilan etmişti.

Rus kamu televizyon kanalı Rossiya 24, "Tüm ülke bu insanlık dışı trajedide sevdiklerini kaybedenlerle birlikte yas tutuyor" dendi. Kanal, saldırıya uğrayan konser salonunun duvarlarına monte edilmiş devasa bir dijital tabelanın görüntülerini yayınladı. Tabelada, siyah zemin üzerinde bir mum var ve "Crocus City Hall. 22/03/2024. Yas tutuyoruz..." yazısı okunuyor.

Crocus City Hall'a giren kişiler kalabalığın üzerine otomatik silahlarla ateş açmış ve müfettişlere göre yanıcı bir sıvıyla yangın çıkararak en az 133 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Kremlin, daha önce, "aralarında saldırıya karışan dört teröristin de bulunduğu 11 kişinin yakalandığını " duyurmuştu. Yetkililere göre, bu dört "yabancı vatandaş" Ukrayna ve Belarus sınırındaki Bryansk bölgesinde yakalandı.

"Barbarca terör eylemini" kınayan Vladimir Putin, dün televizyonda yaptığı konuşmada, sorumluların cezalandırılacağı sözünü verdi. 

Rusya Devlet Başkanı, saldırının "dört failinin Ukrayna'ya doğru giderken" yakalandığını duyurdu, ancak IŞİD’in saldırıyı üstlenmesine değinmedi.

Moskova yakınlarındaki Krasnogorsk'ta bulunan konser salonuna düzenlenen saldırı, Rusya'da yaklaşık yirmi yıldır meydana gelen en ölümcül ve Avrupa'da IŞİD tarafından üstlenilen en kanlı saldırı oldu.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığına göre,  bu sabah ölü sayısı 133, yaralı sayısı ise 152 idi.

Alevler nedeniyle harabeye dönen ve çatısı kısmen çöken binanın enkazında arama çalışmaları devam ediyor. Aramaların günler sürebileceği belirtiliyor. 

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, ağır donanımın dün gece, hasar gören yapıları sökmek ve enkazı kaldırmak üzere bölgeye ulaştığını bildirdi.

Rusya'nın Suriye'de savaştığı ve Rusya'nın Kafkasya bölgesinde de aktif olan IŞİD, 2010'lu yılların sonlarından bu yana Rusya’da saldırılar düzenlemiş, ancak terör örgütü bu çapta bir saldırının sorumluluğunu üstlenmemişti.

 

Cihatçı örgüt, cuma akşamı, Telegram hesaplarından birinde saldırının dört üyesi tarafından yapıldığını ve saldırının, "İslam'a karşı savaşan ülkelere karşı savaşın bir parçası (...)" olduğunu ifade etti.