Trump'tan ilginç çıkış: Daha fazla ülke Twitter ve Facebook'u yasaklamalı!

donald trump Twitter facebook TikTok Joe Biden
Trump'tan ilginç çıkış: Daha fazla ülke Twitter ve Facebook'u yasaklamalı!

ABD Başkanı Joe Biden, Trump'ın TikTok ve WeChat uygulamaları ile ilgili çıkardığı kararnameleri geçersiz kılan yeni bir kararname imzalarken, ABD eski Başkanı Donald Trump, Twitter'ın kullanımını yasaklayan Nijerya yönetimine destek vererek, "Daha fazla ülke Twitter ve Facebook'u yasaklamalı" dedi

Ülkede 6 Ocak'taki Kongre baskınından sonra sosyal medya hesapları kapatılan Eski ABD Başkanı Donald Trump, yazılı açıklama yaparak Nijerya yönetiminin Twitter kararına destek verdi.

Trump, açıklamasında, "Başkan'ın hesabını yasaklayan Twitter'ı yasaklayan Nijerya'ya tebrikler. Daha fazla ülke, özgür ve açık konuşma hakkına izin vermediği için Twitter ve Facebook'u yasaklamalı; herkesin sesi duyulmalı." ifadelerini kullandı.

Trump'ın Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya hesapları, 6 Ocak'taki Kongre baskınında "halkı şiddete teşvik ettiği" gerekçesiyle kapatılmıştı.

BIDEN TRUMP'IN YASAĞINI GEÇERSİZ KILDI

ABD'de Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin merkezli WeChat ve TikTok'u hedef alan kararnamelerinin yerine yeni bir kararname imzaladı.

Joe Biden, yeni kararnamede ilgili ABD'li kurumlara yabancı rakip devletler tarafından geliştirilen yazılım ve uygulamaların ABD'nin ulusal güvenliğine risk teşkil edip etmediğine dair "kanıtlara dayanan" analizler yapılması emri verdi.

 

NİJERYA'DA TWITTER YASAĞI

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, ülkenin güneydoğusunda kamu binalarına saldıran genç isyancılara yönelik Twitter hesabından 1 Haziran'da yaptığı paylaşımda, 1967-1970 yıllarında ülkede 1 milyon kişinin ölümüne neden olan sivil savaşı hatırlatmış ve "30 ay boyunca alanda savaşan bizler, onlara anladıkları dilden davranacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Twitter, Buhari'nin bu paylaşımını silerek hesabı askıya almıştı. Bu olayın üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da Twitter'ın ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askıya aldığını duyurmuş, bu yasağı ihlal edenlere yargılanma kararı verilmişti.

Nijerya hükümetinin kararının ardından Avrupa Birliği, İngiltere, ABD’nin Abuja'daki büyükelçileri tarafından yapılan ortak açıklamada, Twitter'ın faaliyetlerinin askıya alınmasının "ifade özgürlüğünün ihlali" olduğu belirtilmişti.

TWITTER: DERİNDEN ENDİŞE VERİCİ

Twitter ise Nijerya hükümetinin kararını "derinden endişe verici" olarak nitelendirirken, konuya ilişkin araştırmaların devam ettiğini ve daha fazla bilgi edindiklerinde güncelleme yapacaklarını ifade etti.Öte yandan Twitter'ın web sitesi ve uygulaması, bugün başkent Abuja ve Lagos kentlerinde çalışmaya devam etti.

Kaynak: AA

Joe Biden Trump