Trump neden 'U' dönüşü yaptı? 'Putin çok değişti!'

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı donald trump Joe Biden Vladimir Putin
Trump neden 'U' dönüşü yaptı? 'Putin çok değişti!'

Yeniden aday olması beklenen eski ABD Başkanı Donald Trump, savaştan hemen önce Vladimir Putin hakkında kullandığı "dahi" ifadesinden dönüş yapmak durumunda kaldı. Savaşın ABD'de partilerden bağımsız biçimde büyük tepki çekmesinin yanı sıra sayılar da Trump'ı bu yola itmiş gibi duruyor...

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya ve Vladimir Putin ile görüşleri ilk başkan adaylığı döneminden beri ABD basınının gündeminde. Özellikle Demokratlar, Trump'ın Putin'e olan yakınlığın ve beslediği sempatinin altını çizerken görünen üzere Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Trump'ın partisi Cumhuriyetçiler'in de bu ilişkiden ötürü ağızlarında ekşi bir tat bırakmaya başlamış.

Putin için “dahi” sıfatını kullanan Donald Trump, kamuoyunun yaklaşımı üzerine yön değiştirmeye çalışıyor. Trump, katıldığı bir podcast'te şunları söylemişti:

“Dün televizyonda Putin'in Ukrayna'nın bazı bölgelerini tanıdığını gördüm ve bunun dahice olduğunu düşündüm. Bu harika bir şey. 'Ne kadar akıllıca bir hamle' diye düşündüm.”

Beyaz Saray'ın da tepkisini çeken ve ülkede gündem olan bu ifadelerden sonra işgali “Dünya için çok üzücü bir olay, asla olmaması gereken bir şey” sözleriyle nitelemiş ve “Böyle bir şey benim yönetimimde asla olmazdı” diye devam etmişti.

ABD'lilerin gözünden Putin

'PUTİN ÇOK DEĞİŞTİ!'

Trump geçen hafta içi Examiner'a verdiği bir röportajda “Rusya'nın Ukrayna'yı işgali karşısında şaşkına döndüğünü” söylerken Putin'in kendisi Beyaz Saray'dan ayrıldığından beri “çok değiştiğinin” de altını çizdi:

“Şaşırdım... Askerlerini sınıra gönderdiğinde pazarlık yaptığını sanıyordum. Müzakere etmenin zor ama akıllıca bir yolu diye düşünmüştüm. ABD'yle uğraşmaya meyilli olan herkes gibi iyi bir anlaşma elde etmek için bu yola başvurduğunu tahmin ediyordum. Sonra ise Ukrayna'ya girdi. Değiştiğini düşünüyorum... Bu dünya için çok üzücü bir şey. O çok değişti.”

Trump'ın başkanlık dönemi, Putin ve Zelenski'yle ilginç bir biçimde bağlantılı. Donald Trump'ın adaylık kampanyasında soruşturmalara rağmen Rusya'nın müdahalesi olduğu kanıtlanamadı ancak Başkanlığı dönemde Trump'ın görevinden azledilmesine ilişkin ilk teklif de Ukrayna ile bağlantılıydı.

Trump'ın Zelenski'ye Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın Ukrayna'daki ilişkilerine ilişkin bir soruşturma açması yönünde baskı kurduğu öne sürülmüş ve iddia Kongre'ye taşınmıştı. Buna göre Trump, gerçekleştirdiği bir telefon görüşmesinde söz konusu talepleri gerçekleşmezse Ukrayna'ya yönelik askeri yardımların durdurulacağını söylüyordu.

PUTİN'E KARŞI ÇOK SERT!

Examiner'a verdiği röportajda Trump, kendi döneminde “Rusya'ya karşı uygulanan en büyük yaptırımlarının uygulandığını” öne sürüyor ve “onunla çok iyi anlaştığı halde Putin'e karşı çok sert” olduğunun altını çiziyor.

Bunda geçen hafta yayınlanan bir araştırmanın da etkili olduğu düşünülmekte. The Economist ve YouGov işbirliğiyle ABD'de yapılan bir araştırmaya göre katılımcıların yüzde 66'sı Putin'i ABD için ciddi bir tehdit olarak görüyor.

Trump'a oy verdiğini belirtenler arasında bu oran yüzde 67, Biden'a oy verdiğini belirtenler arasında ise yüzde 77 olarak öne çıkmakta. Ankette “ABD'li liderlerin Putin'i övmesine nasıl bakıyorsunuz?” şeklinde bir soru da yer alırken bunu uygun bulmayanların oranı yüzde 67 seviyesinde. Yüzde 23'ün “emin değilim” seçeneğini işaretlediğinin de altını çizmekte fayda var.

“Putin'i hangi sıfatlarla tanımlarsınız?” sorusuna verilen yanıtlar arasında “dahi” sıfatı yüzde 9 oranında kullanılmış. Putin'e “dahi” diyenlerin en yüksek olduğu grup ise üniversite mezunu beyaz erkekler. Bu grup arasında Putin'e dahi diyenlerin oranı yüzde 17. Onlara en yakın grup, yüzde 12'yle aşı olmamış olanlar.

ZELENSKİ HAKKINDA OLUMLU DÜŞÜNÜYOR!

Bununla birlikte, yüzde 40'ın “bilmiyorum” şıkkını işaretlemesi bir kenara dursun yüzde 44 Zelenski hakkında olumlu düşünüyor. Artık Trump da öyle... 26 Şubat'ta Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda yaptığı konuşmada başkanlık koltuğunda otursa “Rusya'yı parçalara ayırmakla tehdit edeceğini” söyleyen Trump, “Bu gülünçlüğü durdurmak benim için çok kolay olurdu” diyor.

Aynı konuşmada Zelenski'den “sevdiği, cesur bir adam” olarak bahsediyor. Bunda Zelenski'nin, Eylül 2019'da Trump ile düzenlediği ortak basın toplantısında Ukrayna'daki Bidenlar hakkında açılan soruşturma hakkında “kimse beni zorlamadı” ifadelerini kullanmış olmasının payı da olabilir.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*The Vice, Yahoo, YouGov, The Economist, Examiner

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya Donald Trump