Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 10. gün

Rusya Ukrayna Savaşı NATO son dakika

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında 10. güne girildi. Kiev çevresinde ve başka kentlerde aktif çatışmalar devam ederken, gelen son dakika haberine göre, Rusya, Ukrayna'da insani koridor için ateşkes kararı aldı ancak Ukrayna tarafı tahliyelerin ertelendiğini duyurdu. İşte son gelişmeler

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılarda 10. güne girildi. Dün özellikle Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmaların yaşattığı endişeli bir gün geride kalırken, sıcak çatışmalar ve Rus bombardımanı da sürdü. Putin dünkü açıklamasında, komşu ülkelere 'normalleşme' çağrısı yaparken, Ukrayna konusundaki görüşlerinden ise taviz vermedi. Ukrayna cephesi de Rusya'nın talepleri nedeniyle müzakerelerin çok zor geçeceğinin ancak süreceğinin mesajını verdi. Gelen son habere göre Ukrayna'da insani koridor alınan ateşkes kararına uyulmadı, iki taraf birbirini suçladı. Bu gelişmenin ardından planlanan tahliyelerin bugün gerçekleşmeyeceği duyuruldu. 

Peki, Rusya'nın Ukrayna saldırılarında son durum ne, şehirlerde neler oluyor? İşte dakika dakika Ukrayna'da son durum...

ZELENSKİ'DEN YENİ AÇIKLAMA

 Ukrayna Devlet başkanı Volodimir Zelenski Ukrayna halkına seslendi. Rusların geçici olarak Ukrayna topraklarında olduğunu söyleyen Zelenski, “Şehriniz geçici olarak işgal edildiğinde protesto etmek özel bir kahramanlıktır. Zırhınız olmasa bile zırhlı araçlardan kaçmıyorsunuz. İşte bu yüzden geçici olarak buradalar. Halkımız, Ukraynalılarımız geri çekilmiyor. Vazgeçmiyorlar. Direnişi sürdürüyorlar. İşgalcilere, evinize gidin diye bağırıyorlar. Düşmandan kazanılan topraklarımızın her metresi zafere doğru bir adımdır, saldırıya geçin. Dışarıya çıkarak direnmeliyiz. Herson'da olduğu gibi. Berdyansk'ta olduğu gibi. Melitopol'de olduğu gibi. Konotop'ta olduğu gibi. Dışarı çıkıp bu kötülüğü şehirlerimizden kovmalıyız” ifadelerini kullandı.

Zelenski, sözlerinin devamında Donbass halkına da seslenerek, “Donbass! Senin hakkında ne dediklerini hatırla. Kimse Donbass'ı dizlerinin üstüne çöktürmedi. Birçoğunuzun Ukrayna'nın sizden nefret ettiğine inandığını biliyorum. Saldıracaklar, yıkacaklar yalanını, Rus televizyonlarında her gün söylüyorlar. Ama 8 yıl önce Donetsk’i 8 yıl sonra Harkov’u karşılaştırın” şeklinde konuştu.

DIŞİŞLERİ'NDEN UKRAYNA'DAN TAHLİYE EDİLEN TÜRK VATANDAŞLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliyesi devam eden Türk vatandaşlarıyla ilgili resmi Twitter hesabından açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu açıklamasında, "Bugün Ukrayna’dan 273 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 11 bin 496  oldu. Vatandaşlarımızın güvenli tahliyesi için planlamalarımız devam ediyor" dedi. 

RUS FÜZESİ SİVİLLERİN YAŞADIĞI BİNAYI VURDU

 Alınan son dakika bilgisine göre, Rus füzesi, sivillerin yaşadığı bir binayı vurdu.

DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI ÖNAL, SHERMAN İLE GÖRÜŞTÜ

 Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile 5 Mart 2022 tarihinde Ankara'da bir görüşme gerçekleştirdi. İkili ilişkiler ve başta Ukrayna olmak üzere bölgesel meselelerin ele alındığı görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğinin sürdürülebilir ve kurumsallaşmış bir diyalog yoluyla derinleştirilmesine yönelik ortak irade teyit edilmiş, bazı konularda devam eden görüş ayrılıklarına rağmen, Türkiye ve ABD’nin, ekonomik ve ticari ilişkiler, terörizmle mücadele, askeri/savunma işbirliği dahil geniş bir olumlu gündeme sahip olduğunun altı çizildi.

Bu bağlamda, Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başkan Biden arasında mutabık kalındığı üzere, iki ülke arasında stratejik bir diyalog mekanizmasının hayata geçirilmesini teminen önümüzdeki dönemde atılacak somut adımlar istişare edildi. Ukrayna konusunda, Rusya'nın ülkeye karşı saldırısını reddettiğimiz ve bu kabul edilemez saldırının durdurulması çağrısında bulunduğumuz teyit edildi.

Türkiye ile ABD’nin Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteklerinin teyit edildiği görüşmede, yaşanan krizin çok boyutlu etkilerinin yönetilmesi ve diplomatik bir çözümün desteklenmesi için yakın eşgüdüm içinde olunmasının önemi vurgulandı.

BENNET, ALMANYA ZİYARETİ ÖNCESİNDE ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ

İsrail Başbakanı Naftali Bennet, Kremlin'de Putin ile görüştükten sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü. Bennet, görüşmenin ardından Almanya Şansölyesi Scholz ile görüşmek üzere Almanya'ya yola çıktı. 

İSRAİL LİDERİ KRİTİK GÖRÜŞMENİN ARDINDAN ALMANYA'YA GİDİYOR

 İsrail Başbakanı Naftali Bennet, Kremlin Sarayı'ndaki Putin görüşmesinin ardından Olaf Scholz'la görüşmek için Almanya'ya yola çıktı.

 

RUSYA'DAN AB VE NATO'YA UYARI

Rusya Dışişleri: NATO ve AB Ukrayna'ya silah tedarikini durdursun. Stinger füzeleri teröristlerin eline geçebilir.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ'DEN AÇIKLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Blinken ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar istiyoruz. Ukrayna bu savaşı kazanacak, asıl soru bedelinin ne olacağı. Barış görüşmelerinde ilerleme görmüyorum ama konuşmaya devam etmeliyiz. NATO'nun uçuşa yasak bölge ilan etmemesi sinir bozucu ve daha fazla sivilin ölümüne neden olacak. Eğer NATO uçuşa yasak bölge ilan etmiyorsa, bu onların yeteri kadar güçlü olmadığını gösterir. Çin'in Rusya'yla temasa geçerek bu savaşın Çin'in çıkarlarına aykırı olduğunu söylemesini bekliyorum.

UKRAYNA MÜZAKERELERİN TARİHİNİ 7 MART OLARAK DUYURDU

Ukrayna'da Halkın Hizmetkarı Partisi Genel Başkanı David Arakhamiya Rus ve Ukraynalı heyetler arasındaki 3. tur müzakerelerinin tarihini 7 Mart Pazartesi olarak duyurdu. Ukraynalı müzakereci David Arakhamiya, "Rusya ve Ukrayna Pazartesi günü düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili üçüncü tur müzakereleri gerçekleştirecek" dedi.

BENNET MOSKOVA'YA GİTTİ

İsrail Başbakanı Naftali Bennet Moskova'ya gitti. İsrail Başbakanı Bennet Moskova'da Putin ile Ukrayna'daki durumu görüştü.

Kremlin Sözcüsü Peskov: Putin'in İsrail başbakanı ile görüşmesi Kremlin'de gerçekleşiyor, Ukrayna çevresindeki durumu görüşüyorlar.

Rusya'ya savaş sırasında ilk kez yabancı bir ülke lideri gittiği için gelişmenin büyük önem taşıdığı belirtiliyor. 

MARİUPOL'DE SALDIRILAR YENİDEN BAŞLADI

 Rusya'nın Mariupol ve Volnovaha'da ateşkesi uzatmak istemediğini iddia etmesinin ardından Ukrayna'nın Mariupol kentinde Rus güçlerinin saldırıları yeniden başladı.

RUSYA: UKRAYNA ATEŞKESİ UZATMAK İSTEMEDİ

Rusya tarafından Ukrayna'nın Mariupol ve Volnovaha'da ateşkes rejimini uzatmayı istemediği öne sürüldü.
Bu bölgelerde saldırıların yeniden başladığı açıklandı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı, 5 Mart tarihinde 5 radar istasyonu, 2 uçaksavar füze sistemi imha edildi. Jitomir yakınlarında 4 adet Su-27 uçağı ve Nejin'de 1 adet Su-25 uçağı vurularak düşürüldü. Özel operasyon sırasında Ukrayna'da toplam 2 bin 119 askeri altyapı tesisi etkilendi.

ÇAVUŞOĞLU LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

ÜÇÜNCÜ MÜZAKERELER 7 MART'TA GERÇEKLEŞEBİLİR

 Ukrayna basınından edinilen bilgilere göre,  Ukrayna ve Rusya delegasyonları arasındaki üçüncü tur müzakereler 7 Mart Pazartesi günü gerçekleşebilir.

ABD SENATOSUNDAN AÇIKLAMA

 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ABD Senatosuyla gizli oturumda konuşma yaptı. 

Senato Dış İlişkiler Komite Başkanı Menendez bir açıklama yaptı:

"Ukrayna'yı yasadışı Rus saldırganlığından ve Putin'in sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırılarından korumak için her türlü önlemi alırken Zelenski'den haber almaktan onur duydum. Zelenski'nin dayanıklılığı ve Ukrayna halkına bağlılığı dünyaya ilham veriyor. Sizinle birlikte olmaktan gurur duyuyorum Sayın Başkan.

Senatör Çoğunluk Lideri Schumer de görüşmenin ardından şunları kaydetti:

Cumhurbaşkanı Zelenski, Doğu Avrupa ülkelerine Ukrayna'ya Rus yapımı uçaklar sağlamaları için ricada bulundu. Bu uçaklara çok ihtiyaç var. Ve Biden yönetiminin uçak transferlerini kolaylaştırmasına yardımcı olmak için elimden geleni yapacağım.”

BM'DEN UKRAYNALI MÜLTECİLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

 BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı.

Açıklamada, 24 Şubat-4 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 1 milyon 368 bin 864 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Polonya'ya 756 bin 303, Macaristan'a 157 bin 4, Moldova'ya 103 bin 254, Slovakya'ya 101 bin 529, Romanya'ya 63 bin 192, Rusya'ya 53 bin 300, Belarus'a 406 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 133 bin 876 mültecinin geçiş yaptığı aktarılan açıklamada, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 96 bin kişinin de Rusya'ya geçtiği kaydedildi.

UKRAYNA'DAN NATO'YA TEPKİ

Ukrayna'nın açıklamasında "NATO bizim inandığımız ittifak değil" denildi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rusya sivillerin tahliyesi konusunda Ukrayna hakkında yanlış bilgi yayıyor. Rusya'nın bombardımanı nedeniyle insani koridorların açılması imkansız" denildi. 

HABER GLOBAL EKİBİ İRPİN'DE BOMBALAMA ANINI GÖRÜNTÜLEDİ

Rusya birliklerinin Kiev'e ilerleyişi sürerken, Kiev çevresinde de yoğun çatışmalar ve bombardıman yaşanıyor. İrpin'de binaların bombalandığı anları Haber Global muhabiri Murat Karataş ve kameraman Varol Biçer kaydetti.

"KİEV'İN BANLİYÖLERİNDEN DE TAHLİYE PLANLANIYOR"

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçhuk, Sumı, Harkov ve Herson'da insani koridorlar hazırladığını, Kiev'in banliyölerinden de tahliyenin planlandığını söyledi.

SİVİLLERİN POLONYA'YA KAÇIŞI SÜRÜYOR

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sürerken ülkeden ayrıldıktan sonra Polonya'ya gelen Ukraynalı siviller, Medyka bölgesindeki sınır kapısında görüntülendi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 10. gün - Resim : 2

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 10. gün - Resim : 3

İKİ KENTTEN TAHLİYELER BUGÜN OLMAYACAK

Ukrayna'nın Mariupol ve Volnovaha kentlerinden tahliyelerin bugün olmayacağı açıklandı. Kızılhaç, "Ukrayna'da sivillerin güvenli geçişi için taraflarla diyalogdayız" açıklaması yaptı. 

 Sabah saatlerinde insani koridor ile tahliye için ateşkes kararı alındığı belirtilmiş ancak bu gerçekleşmemişti. Rusya ve Ukrayna tarafı birbirlerini saldırılarla ateşkesi bozmakla suçlamıştı.

UKRAYNA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN ŞEHİR İSİMLERİ ÇAĞRISI

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği, şehirlerin isimlerinin yazılışına ilişkin bir çağrı yaptı. Açıklamada "Türk makamları ve medyasını şehirlerimizin isimlerini doğru bir şekilde yazmaya davet ediyoruz" denildi. 

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 10. gün - Resim : 4

ERDOĞAN, MICHEL İLE UKRAYNA'YI GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve son gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya-Ukrayna arasında barışın yeniden tesisi için ellerinden gelen tüm çabaları sürdüreceklerini kaydetti.

UKRAYNA'DA ÖÜ VE YARALI SAYISI 1000'İ AŞTI

Ukrayna'daki hayatını kaybeden ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiği açıklandı. Öte yandan BM, Ukrayna'dan göç edenlerin sayısının hafta sonu 1.5 milyona ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Özel harekat düzenlemek çok zor bir karardı. Medeni Batı Donbas'ta 8 yıl boyunca öldürülen 14 bin kişiyi görmezden gelmemizi mi istiyordu? Donbas'taki insanlar sokak köpeği değil. Rusya, Ukrayna'daki çatışmayı barışçıl bir şekilde çözmeye çalıştı. Donbas'ın Rusça konuşmasına ve kendi istediği gibi yaşamasına izin verilmeliydi, ancak bölgeyi abluka altına aldılar. Rusya'nın Minsk anlaşmalarını uygulamadığı iddiaları saçmalık tiyatrosu. Ukrayna, Sovyet döneminden beri nükleer ve füze yetkinliğine sahip. Ukrayna'nın tarafsız statüde olmasını amaçlıyoruz. Şu anda anayasalarında NATO üyeliği hedefi yazıyor. Evet Rusya'da da radikaller var ama iktidar onları desteklemiyor. Rusya bu radikalleri kahraman yapmıyor ama onlar yapıyor. Ukraynalı yetkililer 3 gündür Harkov ve Sumı'daki yabancı öğrencileri rehin olarak tutuyor. Ukrayna 'da hayatlarını ortaya koyan askerlerimiz geleceğimiz için savaşıyor" dedi. 

Putin, "Kiev'deki mevcut yönetim aynı ruhla devam ederlerse Ukrayna devletinin geleceğini tehlikeye atacaklarını ve bu gerçekleşirse tamamen kendilerinin sorumlu olacağını anlamalı" diye konuştu. 

ÇAVUŞOĞLU, UKRAYNALI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştü. İki Bakan Ukrayna'daki son durumu ve tahliye sürecini ele aldı. 

GİYİM DEVİNDEN RUSYA KARARI

İspanyol tekstil firması Inditex, Ukrayna'yı işgalinden dolayı Rusya'yı boykot ederek, bu ülkedeki ticari faaliyetlerini geçici olarak sonlandırma kararı aldı.

Zara, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear, Uterqüe, Lefties, Stradivarius markalarını bünyesinde bulunduran Inditex, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'daki mağazalarını geçici olarak kapatma kararı aldığını duyurdu.

KİEV BELEDİYE BAŞKANI SON DURUMU AKTARDI

Kiev Belediye Başkanı Kliçko, "Kiev, sıkıyönetim altında yaşamaya ve çalışmaya devam ediyor. Kentin kritik altyapısı sorunsuz çalışıyor. Metro sınırlı bir şekilde faaliyet gösterirken sığınak olarak hizmet veriyor.
Kiev'deki tüm hastaneler ve doğum hastaneleri açık. Doktorlar muharebe görevinde. Bugün Kiev hastanelerinden birini ziyaret ettim. Doktorlarla, ihtiyaç duydukları her şeye sahip olup olmadıkları hakkında konuştum. Hastalarla görüştüm. Doktorlarımız gerçek kahramanlar. Kiev'i savunmaya ve insanların sağlığını ve hayatını kurtarmaya hazırız!. Bunun için onlara teşekkür edin!" dedi. 

RUS GÜÇLERİ İLERLİYOR

Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'nın Enerhodar kentinde ilerledikleri ve konuşlanmaları kameraya yansıdı. 

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 10. gün - Resim : 6

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN'DAN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya Başbakanı Morawiecki ile ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Dayanışma içinde Ukrayna'yı destekleyeceğiz. BM'de, NATO'da ve AGİT'te Polonya çok önemli bir iş çıkarıyor. Şu an buradaki güvenlik sistemlerinin kolaylaştırılmasında rolünü (Polonya) çok önemli. NATO müttefiklerinden Polonya ile ABD işbirliği artmıştır. Polonya'da askeri donanım artmıştır. NATO toprağının her santimetresini koruyacağız. Her gün sığınmacı sayısı artıyor. Biden yönetimi 2.7 milyar dolarlık destek istedi Meclis'ten. Bu şekilde hem Ukrayna hem de Polonya'daki insanlar için parayı kullanabileceğiz" dedi. 

RUSYA'DAN "TAHLİYE" SUÇLAMASI

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, "Milliyetçiler Ukrayna'daki sivil nüfusun insani yardım koridorlarından dışarı çıkmasına izin vermedi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ateşkesi neredeyse anında ihlal etti. Mariupol'dan Rus mevzilerine 10:08'de topçu ateşi açıldı ve Volnovaha'dan 10:11'den 10:21'e kadar sürekli ateş açıldı" açıklaması yaptı. 

LAVROV'DAN TAHLİYELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya ve Ukrayna müzakereleri çerçevesinde insani yardım koridoru açılması konusunda anlaşıldı. Biz bu konudaki anlaşmaya tamamen uyacağız. Askerlerimiz karara tamamen uyacaklardır. Mariupol'da sivil halkın tahliyesine engel oluyorlar. Yetkililer tahliye için gittiğinde onlara insani yardım götürdüler, Herson'daki yöneticiler de bunu reddettiler" dedi. 

KULEBA: LAVROV'LA TÜRKİYE'DE GÖRÜŞEBİLİRİM

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Müzakere perspektifi tatmin edici olursa Lavrov ile Türkiye'de görüşebilirim" dedi. Kuleba bu açıklamayla Antalya'da 11-13 Mart'taki Antalya Diplomasi Forumu'na işaret etti. 

TAHLİYELER ERTELENDİ

Mariupol Kent Yönetimi'nden yapılan açıklamada, "Rus tarafının sessizlik rejimine uymaması ve güvenlik nedeniyle hem Mariupol'un kendisini hem de çevresini bombalamaya devam etmesi nedeniyle nüfusun tahliyesi ertelendi. Tüm Mariupol sakinlerinden dağılmalarını ve sığınak yerlerine gitmelerini rica ediyoruz. Tahliye hakkında daha fazla bilgi yakında yayınlanacaktır. Şu anda, ateşkes rejimi oluşturmak ve güvenli bir insani koridor sağlamak için Rusya Federasyonu ile müzakereler devam ediyor. Polis ayrıca şehir sakinlerini hoparlörler yardımıyla bilgilendirecek" denildi. 

TAHLİYE KUYRUĞU

Saat 12:00 itibarıyla Mariupol'den tahliye süresi başladı. Halk, tahliye noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu. Tahliye için bazı bölgelerde çatışmalar olduğu için, güvenlik endişelerinin yerine getirilmesi sonrası çalışmaların hızlanması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 10. gün - Resim : 9

ERDOĞAN, PUTİN'LE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği açıklandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Erdoğan'ın yarın Putin'e, taraflar arasında Türkiye'de görüşme yapılabileceğini söyleyeceğini aktardı. 

TAHLİYELERLE İLGİLİ YENİ AÇIKLAMA

Mariupol yönetimi, "Uyarı! Yerel saatle 10:55 itibarıyla, sadece Donetsk bölgesinde sessizlik/ateşkes onayı alındı. Güzergah boyunca ilerleyen Zaporijya bölgesinde çatışmalar yaşanıyor. Mariupol'dan sivillerin tahliyesinin tüm güzergahı boyunca sessizlik rejimini onaylamak için Rus tarafı ile müzakere ediyoruz" dedi. 

Ayrılıkçılar da şu ana kadar tek bir kişinin bile tahliye edilmediğini aktardı. 

ABD'DEN YENİ ASKERİ HAMLE

 ABD Savunma Bakanlığı, Litvanya'da ilave askeri birlik ve tank konuşlandıracak.

ZELENSKİ'DEN YENİ AÇIKLAMA: YAKINDA ŞUNU SÖYLEYEBİLECEĞİME EMİNİM: GERİ DÖNÜN

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Yakında halkımıza şunu söyleyebileceğimize eminim: Geri dönün! Polonya, Romanya, Slovakya ve diğer tüm ülkelerden dönün. Geri dönün, çünkü artık ülkenizde tehdit yok" dedi. 

Rus ordusunun planladığı hatlara ulaşamadığını belirten Zelenski, öldürülen Rus askeri sayısının yaklaşık 10 bine ulaştığını açıkladı ve "İşgalcilere kabuslarında bile görmedikleri kadar büyük kayıplar verdiriyoruz" dedi.

ALÇAK UÇAN RUS HELİKOPTERİ VURULDU

 Ukrayna askerleri, alçak uçan bir Rus helikopterini vurarak düşürdü. O anlar kameralara yansıdı. 

TAHLİYELER BAŞLADI

Saat 12:00 itibarıyla Mariupol'den sivillerin tahliyesi için süre başladı. Tahliyelerin otobüslerle yapılacağı öğrenildi. 

HERSON'DA SİVİL DİRENİŞ

Herson'da halk sokağa indi, Rus askerlerine karşı sivil direnişe geçti. Gösterilerin Rus askerlerince havaya ateş açılarak dağıtılmaya çalışıldığı görüldü. Halk, "Herson Ukrayna'dır" sloganları attı. 

BİR SİVİL RUS ORDUSU ARAÇLARININ ÖNÜNE YATTI, HAVAYA ATEŞ AÇILDI

Ukrayna'da Rus güçlerinin hakim olduğu Herson bölgesinde bir sivil, Rus ordusunun araçlarının önüne yattı. O anlar kameraya yansıdı.

REZNİKOV'DAN 'KARŞI SALDIRI' AÇIKLAMASI

Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri durumu kontrol ediyor, mevzilerini koruyor ve karşı saldırıya geçerek düşmanı geri püskürtüyor" dedi.

MARİUPOL KENT YÖNETİMİ TAHLİYE KORİDORU LOKASYONUNU AÇIKLADI

Mariupol kent yönetimi tahliye lokasyonunu açıkladı. TSİ 12'den itibaren sivil nüfusun tahliyesi başlıyor. Güzergah şöyle: Mariupol-Nikolskoe-Rozivka-Bilmak-Pologi-Origov-Zaporijya.

Nüfusun tahliyesi belediye otobüsleriyle gerçekleşecek.

KADIN VE ÇOCUKLAR ÇATIŞMA BÖLGELERİNDEN TAHLİYE EDİLİYOR

Ukrayna’da savaş nedeniyle yerinden olan kadın ve çocuklar, başkent Kiev’in güneyindeki Kirovohrad kentinden transit geçişlerle tahliye ediliyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 10. gün - Resim : 14

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, “Şu anda Kirovohrad bölgesinde acil servis ekipleri, insani felaket durumundaki bölgelerden tahliye edilenlerin transit geçişlerini gerçekleştiriyor. Kurtarma ekipleri lojistik merkezlerine ve hayatlarının en kötü günlerini yaşayan vatandaşlara yardım ediyor” denildi.

BAKAN AKAR'DAN MONTRÖ MESAJI VE UKRAYNA'DAKİ 2 UÇAKLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Akar, Ukrayna'da kalan iki nakliye uçağının Barispol Havaalanı'nda beklediğini söyledi. Akar, "Mürettebatımız büyükelçiliğimizde, ilk fırsatta tahliye edilecekler" dedi. 

RUS BASINI SİVİL TAHLİYE İÇİN SAAT VERDİ

Rus basınında yer alan habere göre, sivillerin TSİ 12:00-17:00 arasında Mariupol'den çıkmalarına izin verilecek. 

RUSYA'DAN YENİ AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kari çevresindeki kuşatma küçülüyor. Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna'nın askeri altyapısına saldırmaya devam ediyor" denildi.

MARIUPOL BELEDİYE BAŞKANI'NDAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, insani yardım koridoru organizasyonu ile ilgili durumu şu sözlerle dile getirdi: "Şimdi, insani "yeşil" koridorun açılmasının zamanı ve Mariupol için sessizlik rejiminin başlangıcı belirleniyor. Bu, kentin kritik altyapısının (elektrik, su ve mobil iletişim) restorasyonuna izin verecek."

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boynçenko, insani koridorun şehre yiyecek ve ilaç sağlama fırsatı sağlayacağını söyledi.

KREMLİN SÖZCÜSÜ DMİTRİY PESKOV: UKRAYNA TOPRAKLARINI PARÇALARA BÖLMEYİ HEDEFLEMİYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Ukrayna 2014 darbesinden sonra Nazi ideolojisinden etkilenmeye başladı. Onu bu ideolojiden kurtarmak istiyoruz. Ayrıca Ukrayna'da NATO altyapısının varlığının artması, Rusya'nın güvenliğini doğrudan tehdit ediyor. Ukrayna topraklarını parçalara bölmeyi hedeflemiyoruz, ancak kendi güvenliğimizin garantilerini sağlamaya çalışıyoruz. Rusya Avrupa'daki güvenlik dengesinin değiştirilmesini sağlamaya çalışıyor ve NATO üyesi ülkeler tarafından Ukrayna'ya silah tedarik edilmemesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi. 

ATEŞKES KARARI!

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mariupol ve Volnovaha'dan sivillerin tahliye edilmesi için insani koridorlar açıldı. Saat 10:00'dan itibaren ateşkes uygulanacak. İnsani koridorlar ve çıkış yolları Ukrayna ile mutabakat içinde oluşturuldu" denildi. 

Açıklamada, "Rus ordusu Ukrayna genelinde sessizlik rejimine geçecek" denildi. 

MARIUPOL'DA HALK AVM YAĞMALADI

 Kuşatma altındaki Mariupol'da halk AVM yağmaladı. 

UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ukrayna Savunma Bakanlığı: Savaşın dokuz günü boyunca, Ukrayna hava savunması en az 39 Rus uçağını ve 40 helikopterini imha etti. Dün Rusya Su-25 tipi 3 saldırı uçağını kaybetti. İkisi Çernigov bölgesinde, diğeri Donetsk bölgesindeki Volnovaha yakınlarında vuruldu. Dün Rusya'ya ait 3 helikopter düşürüldü.

"1.2 MİLYON KİŞİ UKRAYNA'YI TERK ETTİ"

 BM: Savaşın başlangıcından bu yana 1,2 milyon kişi Ukrayna'yı terk etti

UKRAYNA BAŞBAKANI'NDAN ÇAĞRI

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının ardından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Avrupa Birliği (AB) müfettişlerini santralde görevlendirmeleri yönünde çağrıda bulundu.

BREZİLYA'DAN UKRAYNALILARA İNSANİ VİZE

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, Ukraynalılara istemeleri halinde insani vize verilmesini içeren emri imzaladı. Ukraynalılar bu vizeyle 180 gün içinde 90 Brezilya'da kalabilecek. Başvuru için son tarih 31 Ağustos olarak açıklandı. Başvurup vizeyi alanlar dilemeleri halinde vize süresi sonunda 2 yıla kadar geçici oturma izni için de başvuru yapabilecek. Bu izni alanlar da daha sonra daimi oturma izni için başvurabilecek. 

RUSYA VE BELARUSLU SPORCULARA ŞOK!

Uluslararası Cimnastik Federasyonu, Rusya ve Belarus sporcularını 10 Mart'ta başlayacak Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'ndan men etti.

UKRAYNA'NIN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Ukrayna'nın kredi notunu "B3"ten "Caa2"e düşürdü. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının Ukrayna'nın borcunu ödeme kabiliyetini zedeleyeceği belirtilen açıklamada, savaşın Ukrayna'nın üretim kapasitesinde hasar yaratması nedeniyle ekonomik ve mali gücü üzerinde ciddi etki yaratacağı ifade edildi.

İTALYA RUS MİLYARDERİN YATINA EL KOYDU

İtalya, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sebebiyle Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya'nın en zengin iş adamlarından Aleksey Mordaşov'a ait 65 milyon euro'luk lüks yata el koydu.

MEKSİKA UKRAYNA'YA SİLAH GÖNDERMEYECEK

Ukrayna Parlamentosunun silah desteğine olumsuz yanıt veren Meksika, sadece insani yardımda bulunacağını bildirdi.

Ulusal Saray'daki günlük basın toplantısında konuşan Andres Manuel Lopez Obrador, Rusya-Ukrayna savaşında çözümün diplomasiden geçtiğini savunarak "Biz hiçbir yere silah göndermiyoruz, biz barışçılız. Vatandaşlara koruma ve insani yardım yapılacak." ifadelerini kullandı.

SKY NEWS'E ATEŞ AÇILDI

 Kiev'e giden Sky News ekibine Rus sabotaj grubu tarafından ateş açıldı. O anlar kameralara da yansıdı.

 

ZELENSKI: BURADAYIM KAÇMADIM

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kievde'n ayrıldığı iddialarına sosyal medya hesabından paylaştığı video ile cevap verdi.

TUNUS'TAN ÇAĞRI

Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi, Ukrayna'da yaşanan krizin en ideal çözümünün diyalog ve müzakere yolu olduğunu belirtti.

HACKER'LAR RUSYA'YA SAVAŞ AÇTI

Ukrayna'da hükümetin siber güvenlik yetkilileri, dünyanın dört bir yanından binlerce gönüllü hacker ve IT uzmanının Ukrayna'nın savunmasına yardım etmek için bir araya geldiği ve Rus organizasyonlarına siber saldırılar düzenlediğini açıkladı.

CNN'DEN FLAŞ KARAR

ABD Merkezli yayın kuruluşları CNN ve Bloomberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’daki savaşa ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından Rusya'daki faaliyetleri askıya aldıklarını duyurdu.

HARRIS GELİYOR

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 9-11 Mart tarihlerinde Rusya-Ukrayna savaşını ve ABD'nin NATO'nun doğu kanadına verdiği desteği görüşmek üzere Polonya ve Romanya'ya gidecek.

Açıklamada, "Harris'in ziyareti, Rus saldırısı karşısında NATO ittifakının birliği ve gücünün, ABD'nin NATO'nun doğu kanadına verdiği desteğin bir göstergesi olacaktır. Ayrıca bu ziyaret ile Ukrayna halkına destek olmak için sarf edilen kolektif çabalar da vurgulanacaktır." ifadesi kullanıldı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da 6-11 Mart tarihleri arasında İngiltere, Letonya, Almanya ve Polonya'yı ziyaret ederek Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla ilgili temaslarda bulunacak.

"SIZINTI YOK"

ABD Enerji Bakanlığı yetkilileri, sensörlerin Zaporojia Nükleer Santrali'nden radyasyon sızıntısı göstermediğini açıkladı.  

SAVAŞTAN KAÇANLARIN SAYISI ARTIYOR

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sürerken ülkeden ayrıldıktan sonra Polonya'ya gelen Ukraynalı siviller, Medyka bölgesindeki sınır kapısında. Ülkeden ayrılan kişi sayısı 1 milyonu aştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 10. gün - Resim : 19

ZELENSKI'DEN NATO'YA VERYANSIN

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek" dedi.

KULBAKİO HAVAALANI GERİ ALINDI

Ukrayna’da Nikolaev yakınlarındaki Kulbakino Havaalanı, Ukrayna askerlerinin operasyonlarının ardından Ruslardan geri alındı. Operasyonun ardından Rus askerlerinin havaalanında büyük kayıplar verdiği bilgisi paylaşılırken, Ukrayna askerleri tarafından Rusların elinden alınan havaalanına yeniden Ukrayna bayrağı çekildi.

310 TÜRK VATANDAŞI DAHA YOLA ÇIKTI

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’dan 310 Türk vatandaşın daha yola çıktığını, toplam tahliyenin 11 bin 24 kişi olduğunu açıkladı.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya rusya ukrayna savaşı son dakika zelenski son dakika Putin son dakika