Lübnan'a kara harekatı olacak mı? İsrail'den flaş açıklama: Sonraki aşama çok yakında başlayacak

Haber Merkezi
İsrail Lübnan haberleri İsrail Lübnan Gazze Dünya haberleri
Lübnan'a kara harekatı olacak mı? İsrail'den flaş açıklama: Sonraki aşama çok yakında başlayacak

Son dakika haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Gallant, Lübnan'da savaşın sonraki aşamasının yakın zamanda başlayacağını açıkladı.

Son dakika haberi...

İsrail Savunma Bakanı Gallant, Lübnan'da savaşın sonraki aşamasının yakın zamanda başlayacağını açıkladı.

İsrail güçlerinin Gazze ve Lübnan'a yönelik yoğun saldırıları devam ediyor.

Lübnan'da Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilim tırmanırken İsrail Savunma Bakanı Gallant'tan flaş bir açıklama geldi. Gallant, yakın zamanda Lübnan'da savaşın yeni bir aşamasının başlayacağını bildirdi. Açıklama akıllara 'kara harekatı olacak mı?' sorusunu getirirken ABD basını ise, İsrail'in Lübnan'a sınırlı bir kara operasyonu hazırladığını ABD'ye bildirdiğini yazdı.

Gallant, Lübnan’a yönelik kara harekatı sinyali vererek, “Hizbullah'a karşı savaşta bir sonraki aşama yakında başlayacak” dedi.

Gallant, “Bu, güvenlik durumunun değişmesinde önemli bir etken olacak ve bölge sakinlerinin evlerine dönmesi gibi önemli bir görevi tamamlamamıza imkan tanıyacak. Bunu yapacağız. Bir ay önce burada odak noktasını kuzeye kaydıracağımızı söylediğim gibi, şimdi de bunu söylüyorum: Durumu değiştireceğiz ve sakinleri evlerine geri döndüreceğiz” dedi.

Dakika dakika gelişmeler... 

BIDEN'DAN İSRAİL'E 'ATEŞKES' ÇAĞRISI

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e, Lübnan'a yönelik olası "sınırlı kara operasyonunu" durdurması çağrısı yaparak, "Şimdi hemen ateşkes olmalı." dedi.

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da Helene Kasırgası ile ilgili düzenlediği basın toplantısının bitiminde Lübnan'daki son duruma ilişkin soruyu yanıtladı.

Biden, İsrail'in Lübnan'a yönelik olası "sınırlı kara operasyonu" ile ilgili durumun farkında ve İsrail'in planından tatminkar olup olmadığına ilişkin soruya yanıt verdi. Biden, "Tahmininden daha fazla farkındayım ve onların (operasyonlarını) durdurmalarından tatminkar olurum. Şimdi hemen ateşkes olmalı." değerlendirmesini yaptı.

ABD, İSRAİL'İN LÜBNAN'I "KARADAN SINIRLI İŞGALE" HER AN BAŞLAYABİLECEĞİNE İNANIYOR

 ABD'li bir yetkili, hafta sonu ABD ile İsrail arasındaki görüşmelerin ardından, İsrail'in Lübnan'a ilk başta planlanandan daha sınırlı bir kara saldırısına her an başlayabileceğine inandıklarını belirtti.

CNN'e konuşan ve adı açıklanmayan ABD'li bir yetkili, İsrail'in Lübnan'a yönelik devam eden saldırılarının seyrine ilişkin değerlendirme yaptı.

ABD'li yetkili, hafta sonu İsrailli ve Amerikalı yetkililer arasında yapılan görüşmelerin ardından "İsrail'in, Lübnan'ın güneyine yönelik ilk başta planlanandan daha sınırlı bir kara operasyonu düzenleyeceğine ve bunun her an başlayabileceğine inandıklarını" söyledi.

Aynı yetkili, İsrail'in bu bölgede Hizbullah'a ait bazı altyapı tesislerini hedef alacağını belirttiğini ve son birkaç gündür zaten "küçük baskınlar" yaptığını dile getirdi.

İsrail'in 2006 yılındaki gibi kapsamlı bir işgale hazırlandığına inanmadıklarını vurgulayan ABD'li yetkili, İsrail'in daha önce planladığından daha sınırlı bir saldırı düzenleyeceğine inandıklarını kaydetti.

Söz konusu yetkili ayrıca, ABD'nin, bölgede sınırlı olarak başlayan bir saldırının daha büyük bir çatışmaya dönüşme potansiyeli olduğu konusundaki endişelerini İsrailli yetkililere aktardığını belirtti.

BM: LÜBNAN'DA KARA SALDIRISI GÖRMEK İSTEMİYORUZ

 

 Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan'da hiçbir şekilde kara saldırısı görmek istemediklerini bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Lübnan'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Lübnan'daki gelişmelerden ve insani durumdan derin endişe duyduğunu aktaran Dujarric, Genel Sekreter'in taraflara itidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulunduğunu vurguladı.

BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararının uygulanması gerektiğinin de altını çizen Dujarric, Genel Sekreter ve ekibinin sahadakilerle irtibatta olduğunu ve diplomatik yolları aramayı sürdürdüğünü söyledi.

Dujarric, "Mavi Hat"taki BM çalışanlarının görevlerine devam ettiğine ancak çatışmanın operasyonlarını kısıtladığına dikkati çekti.

Gerginliğin artışından en çok sivillerin etkilendiğini kaydeden Dujarric, "Yarın Lübnan'da 1 milyon kişinin büyüyen kriz çerçevesinde ihtiyaçlarını karşılamaya destek olmak için acil yardım çağrısında bulunacağız." dedi.

"İsrail'e kara saldırısından vazgeçme çağrısında bulunacak mısınız?" sorusuna Dujarric, "Genel Sekreter bu çağrıyı yaptı ve yapmaya devam edecek. Hiçbir şekilde kara saldırısı görmek istemiyoruz." ifadesini kullandı.

İSRAİL ORDUSU, LÜBNAN SINIRINDAKİ BAZI BÖLGELERİ "ASKERİ YASAK BÖLGE" İLAN ETTİ

İsrail ordusu, Lübnan sınırındaki üç yerleşim yerini "askeri yasak bölge" ilan ettiğini ve buralara girişin yasaklandığını bildirdi.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Lübnan sınır hattının sıfır noktasındaki Metula (Matalla), çevresindeki Misgav Am ve Kfar Giladi yerleşimleri "kapalı askeri bölge" ilan edildi. Bu bölgelere girişin yasaklandığı duyuruldu.

ABD basınında çıkan haberlere göre, İsrail, Lübnan'a "karadan sınırlı işgaline" her an başlayabilir.

CNN'e konuşan ve adı açıklanmayan ABD'li bir yetkili, "İsrail'in, Lübnan'ın güneyine yönelik ilk başta planlanandan daha sınırlı bir kara saldırısı düzenleyeceğine ve bunun her an başlayabileceğine inandıklarını" söylemişti.

LÜBNAN ORDUSU, İSRAİL SINIRINDAN ÇEKİLDİ

Reuters'te yer alan habere göre, Lübnan ordusu, İsrail sınırından çekildi.