Masum halka ölüm kusacak! Rus 'Terminatör'ü cepheye sürülüyor

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna NATO Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Askeri teknoloji Moskova
Masum halka ölüm kusacak! Rus 'Terminatör'ü cepheye sürülüyor

Rusya'nın, Ukrayna ile olan savaşında çok tartışmalı bir kararı hayata geçirmek üzere olduğu iddia edildi. Biyolojik silah kapsülü ya da fosforlu mermi gibi sivillerin toplu ölümlerine sebep olabilecek 'BMPT-72 Terminator 2’ savaş aracı cepheye sürülmeye hazırlanırken, Ruslar'ın son hamlesi NATO'da büyük bir endişe ile izleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusundaki asker sayısını 180 bin kişi daha artırarak toplam askeri personel sayısını 2 milyon 389 binin üstüne çıkaran kararnameyi imzaladı. ABD merkezli savunma yayın organlarına konuşan NATO’ya yakın askeri kaynakların verdiği bilgilere göre; Rusya’nın savaşı şiddetlendirme çabaları da tüm hızıyla devam ediyor. En çarpıcı bilgi ise, sivil-asker ayrımı gözetmeden ölüm saçan zırhlı araç 'BMPT-72 Terminator 2’nin Ukrayna cephesine sürülecek olması. Ruslar'ın son hamlesi NATO'yu da endişelendiriyor.

Masum halka ölüm kusacak! Rus 'Terminatör'ü cepheye sürülüyor - Resim : 1
NATO'da, Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nda cepheye sürmeye karar verdiği ‘BMPT-72 Terminator 2’ savaş aracının çok sayıda sivilin ölümüne neden olabileceği endişesi hakim.

FOSFORLU MERMİ ATIYOR

Kremlin, “Dünyanın en tehlikeli hafif zırhlı askeri aracı” olarak bilinen ve bugüne kadar kullanmaktan kaçındığı ‘BMPT-72 Terminator 2’yi de Ukrayna’da cepheye sürme kararı da aldı. Konvansiyonel hafif zırhlı savaş araçları sınıfında “en ölümcül olanı” olarak tanımlanan araç şehir savaşları için özel dizayn edildi. ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Army Recognition’ın elde ettiği bilgilere göre 2010’ların sonunda Rus ordusuna katılan savaş aracı üzerinde de ciddi değişiklikler yapıldı. Araç hali hazırda yanma ya da öldürücü biyolojik gaz kapsüllerine sahip özel top mermilerine sahip durumda. Aracın yüksek kalibreli mermileri arasında ise fosforlu ve zehirli mermiler gibi uluslararası hukukta savaş suçu sayılan mühimmatlar kullandığı ifade edilmekte.

SİVİLLERİ ÖLDÜRECEK 

İlk kez Ukrayna'da kullanılacak olan aracın gelişmiş ateş kontrol sistemlerine ve güçlü kompakt zırh korumasına sahip olduğu da biliniyor. Aracın zırhı dünyada patlayıcılara karşı en güçlü koruma yüzeyleri arasında bulunan ‘Kotakt-5’ patlayıcı rekatif zırhı (ERA) olarak biliniyor.  “Modern şehir savaşları için yıkıcı etki yaratması amacıyla yeniden dizayn edilen” savaş aracının cephede Ukrayna sivillerine karşı büyük bir zarar vermesinden çekiniliyor.

Masum halka ölüm kusacak! Rus 'Terminatör'ü cepheye sürülüyor - Resim : 2
Rus 'Terminatör'ün mühimmatları “sivillere karşı uluslararası savaş suçu” niteliğinde kabul edilmekte.

HIZLI İLERLEME PLANI

Rusya’nın, BMPT-72’leri Ukrayna şehir savaşlarına dahil etmesine yönlendiren bir başka etmen de Rus tanklarının Ukrayna kentlerinde anti tank füzeleri ve piyadelerin taşıdığı RPG sistemleri karşısında kolay hedef haline gelmiş olması. Elde edilen bilgilere göre Rusya Genelkurmay Başkanlığı neredeyse tüm mühimmatları ve ateş sistemleri ölüm kusan BMPT-72’lerin sahaya inmesi sayesinde Rus askerleri ve tanklarının kentlerde daha hızlı ilerleyebileceğini hesaplıyor. Rus komuta kademesini endişelendiren tek nokta ise çok sayıda BMPT-72’nin zırhlı formasyonda tam olarak nasıl kullanılacağına ilişkin bir strateji olmaması. Şimdilik her tankı korumak için iki BMPT-72 kullanılması öncelikli strateji olarak belirlenmiş durumda.

SAVAŞ SUÇU SAYILIYOR

Öte yandan 'BMPT-72 Terminator 2'nin aynı anda çok sayıda zırhlı kara aracı, hava savaş araçları ve piyade hedeflerine odaklanıp saldırabildiği de biliniyor. BMPT-72, 30 mm’lik ‘2A42’ zırh delici ve patlayıcı mermilere sahip kısa top düzeneğine de sahip. Araçta ‘9M120 Ataka’ anti tank güdümlü füzeleri de bulunduğu için ağır zırhlı araçları ya da sığınakları da uzak mesafeden etkisiz hale getirebiliyor. Uralvagonzavod firması tarafından üretilen savaş aracında el bombaları fırlatan ‘AG-17D’ atış düzeneği ve piyadelere karşı etkinliğiyle bilinen 7.62 mm’lik PKTM otomatik atış sistemi bulunuyor. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel