BM Genel Kurulu, ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti

BM Dünya haberleri İsrail Filistin
BM Genel Kurulu, ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti

Son dakika haberine göre, BM Genel Kurulu, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısında bulunarak, çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

Son dakika haberi... 

BM Genel Kurulu, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısında bulunarak, çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

BM genel kurulu ezici çoğunlukla Gazze'de acil insani ateşkes çağrısında bulunan karar kabul etti.

Arap ülkeleri tarafından hazırlanan ve Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı 120 lehte oyla kabul edilirken, 45 ülke çekimser kaldı ve aralarında İsrail ve ABD'nin de bulunduğu 14 kişi hayır oyu kullandı.

GAZZE'YE 7 EKİM'DEN BU YANA EN ŞİDDETLİ SALDIRI

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik hava saldırılarını artırdı. Havanın kararmasıyla birlikte bölgede yoğun bombardıman başlarken İsrail'den gelen açıklamada, bu gece kara operasyonlarının genişletileceği bildirildi.

İsrail'in Hamas'ın Şifa Hastanesi'ni ana üs olarak kullandığına yönelik iddialara Hamas kanadından yanıt geldi. Hamas iddiaları reddederek BM ile Arap ve İslam ülkelerine acil müdahale çağrısında bulundu.

İsrail'in iddialarının ardından BM Genel Sekreteri, duruma müdahale edilmesi ve ateşkes sağlanması için çağrıda bulunurken BM'den gelen bir diğer açıklama da ise hastanelerin hedef gösterilmesi uluslararası hukuka aykırı olarak tanımlandı. 

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını şiddetlendirdiğini ve bu gece kara operasyonlarını genişleteceğini duyurdu. 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Gazze'deki hava saldırılarını artırdıklarını ve İsrail Hava Kuvvetlerinin "Gazze'deki yer altı hedeflerine geniş çapta saldırılar düzenlediğini" açıkladı.

Hagari, ordunun son birkaç gündür sürdürdüğü kara operasyonlarını devam ettirdiğini aktararak, "Kara kuvvetleri bu gece kara operasyonlarını genişletecek." dedi.

 GAZZE'DE İNTERNET ERİŞİMİ TAMAMEN KOPTU

Gazze’ye yönelik yoğun bombardımanın ardından bölgede internet erişimi tamamen koptu. Filistin Telekomünikasyon Şirketi, Gazze Şeridi'nde sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurdu. Filistin Kızılayı, Gazze Şeridi'nde çalışan tüm mürettebatın operasyon odasıyla bağlantısını kaybettiğini söyledi.

HAMAS: İLETİŞİMİ KESMELERİ DAHA FAZLA KATLİAM YAPMA NİYETLERİNİN GÖSTERGESİ

Hamas, İsrail’in Gazze’de iletişimi kesmesinin ve saldırıları artırmasının basının ve dünyanın gözünden uzakta daha fazla katliam yapma niyetinin göstergesi olduğunu söyledi. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de, "İsrail Gazze'de işlediği suçları örtbas etmek için iletişimi ve interneti kesiyor" dedi.

İSRAİL VE HAMAS ARASINDAKİ ÇATIŞMALARDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 310'u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 3 bin 38'i çocuk, 1726'sı kadın ve 414'ü yaşlı olmak üzere 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 110 Filistinlinin öldüğü, 1900'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

Çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 46 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

 

 

 

Kaynak: AA