Şimdi ne olacak? İran: Cevap verdik saldırı bitti... İsrail: Püskürttük, daha bitmedi

HABER MERKEZİ
İsrail İran Hamas ABD Birleşmiş Milletler
Şimdi ne olacak? İran: Cevap verdik saldırı bitti... İsrail: Püskürttük, daha bitmedi

İsrail'e beklenen misilleme dün gece yapıldı. İran, tarihte ilk kez kendi topraklarından İsrail'e saldırı düzenledi. İsrail, saldırıyı ABD'nin de yardımıyla püskürttü ama gerilim sürüyor. Hamas'tan da İran'ın saldırısı 'doğal bir hak' açıklaması geldi.

İran, İsrail'e yönelik beklenen misillemesini yaptı. İsrail, 200'den fazla insansız hava aracı ve onlarca balistik füzeyle hedef alındı. İsrail ordusu, İran'ın askeri hava unsurlarının çoğunun İsrail sınırları dışında etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Ülkenin güneyindeki askeri üste ufak çaplı hasar meydana gelirken, bir kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırı sonrası İran, İsrail'i uyardı. Operasyonun tamamlandığını belirten İran, İsrail tarafından misilleme yapılması durumunda "dün geceden daha ağır yanıt" vereceğini açıkladı.

"OPERASYON BAŞARIYLA TAMAMLANDI"

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından İsrail'e düzenlenen saldırıyı değerlendirdi. İran devlet televizyonuna konuşan Bakıri, "Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonu tam bir sonuç olarak görüyoruz ve operasyonun devamına yönelik bir düşüncemiz yok." dedi.

Tel Aviv yönetiminin, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluğuna saldırarak kırmızı çizgiyi aştığını belirten Bakıri, İran'a yönelik yeni bir saldırının olması durumunda İsrail'e daha geniş kapsamlı bir saldırı düzenleyeceklerini ifade etti.

Sivil yerleşim yerleri ile ekonomik bölgelerin vurulmadığını kaydeden Bakıri, çok daha fazla füze atabilme kabiliyetine sahip olmalarına rağmen İsrail'e saldırının uyarı seviyesinde kalmasına çaba gösterdiklerini kaydetti.

İSRAİL: İLK DALGAYI BERTARAF ETTİK

İsrail ordusundan saldırının başlamasının ardından yapılan ilk açıklamada “Savunma sistemlerimiz saldırılarla başa çıkmaya hazır” denildi. 

İHA’ların İsrail’e ulaşmasının saatler alacağını belirten ordu açıklamasında, “Tehdit altındaki bölgelerde sirenler çalacak” denildi. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, yaptığı videolu açıklama ile İran'ın İHA ve füze saldırısının ilk dalgasının bertaraf edildiğini söyledi. Gallant, çatışmanın sürdüğünü de vurguladı.

 

'İRAN’IN KARŞILIĞI DAHA AĞIR OLACAKTIR'

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said İrevani de ABD'nin olası müdahalesine ilişkin "Bu Tahran ve Tel Aviv arasındaki bir çatışma, Amerika uzak durmalı. İsrail rejimi bir hata daha yaparsa İran'ın tepkisi çok daha sert olur" açıklamasında bulundu. Temsilcilik'ten yapılan açıklamada ayrıca, "(İran'ın İsrail'e saldırısı) Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. Eğer İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır" denildi.

İSRAİL: İRAN'I VURMA TEHDİDİ HALA GEÇERLİ

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava aracı (İHA) ve balistik füzelerle düzenlediği saldırıya ilişkin ordu radyosuna açıklama yaptı. "İran İsrail'e saldırırsa biz de saldıracağız dedik ve bu hala geçerli." diyen Katz, müttefikleriyle işbirliklerini derinleştirmeleri gerektiğini ifade etti.

HAMAS: DOĞAL BİR HAK

İran'ın İsrail'e saldırısının ardından Hamas da konuya ilişkin açıklama yaparak İran'ın saldırısını savundu. Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarının öldürüldüğünü hatırlatan Hamas, söz konusu 'askeri operasyonun doğal bir hak ve hak edilmiş bir yanıt' olduğunu ileri sürdü.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran'ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran dün İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.

İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.