Rusya'dan İngiliz şirketine uyarı: Şüphelenirsek tesisinizi vururuz!

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna İngiltere
Rusya'dan İngiliz şirketine uyarı: Şüphelenirsek tesisinizi vururuz!
Fotoğraf: DepoPhotos

Kremlin, BAE Systems'i Ukrayna'daki yeni hafif topçu tesisinin Rusya'nın komşusuna yönelik askeri saldırısının hedefi olduğu konusunda uyardı.

İngiliz savunma ve havacılık şirketi BAE Systems, bu hafta Ukrayna'da yerel bir varlık kurduğunu ve Kiev'in savaş çabalarını desteklemek için anlaşmalar imzaladığını duyurdu.

Ancak Moskova, Rus birliklerine karşı kullanılan silahları ürettiğinden şüphelenilmesi halinde üreticinin üssünün kendi güçleri tarafından vurulma riski taşıdığını söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, silah fabrikası konusundaki bir soru üzerine, "Elbette, silah üretimine yönelik herhangi bir tesis, özellikle de bu silahlar bize ateş açarsa, ordumuz için özel ilgi nesnesi haline gelir" dedi.

Peskov, bu hamlenin çatışmanın gidişatını etkilemeyeceğini ya da düşmanlıkların azalmasına katkıda bulunmayacağını söyledi.

İngiltere'nin en büyük savunma şirketi BAE Systems'den dün yapılan açıklamada Ukrayna'da bir birim kurduğunu ve Kiev'in silah ve ekipman tedarikini arttırmak için hükümetle anlaşmalar imzaladığı belirtildi. 

Şirketin Ukrayna'da henüz bir fabrika ya da ofis açmadığı, ancak böyle bir hamleyi tartıştığı düşünülüyor.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, BAE Systems'in Üst Yöneticisi Charles Woodburn ile yaptığı "çok verimli" bir toplantının ardından anlaşmayı duyurdu.

Zelenskiy, sosyal medya platformu X (Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, "Şu anda savaşçılarımızın Ukrayna'yı savunmasına yardımcı olan en iyi silahlar Ukrayna'da üretilmelidir. Kendi silah üretimimizin geliştirilmesi en önemli önceliğimizdir. Özellikle de topçu -L119 ve M777 sistemleri, zırhlı araçlar- sağlam CV90. Bunlar Ukrayna'da faaliyet göstermeye başlayan BAE Systems'in silahlarıdır" diye yazdı. 

Avrupa'nın en büyük savunma şirketi olan BAE Systems'in yıllık satışları 23 milyar sterlinin (29,19 milyar dolar) üzerindeydi ve 2022 yılında yaklaşık 2,5 milyar sterlin kar elde etti. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Rusya ukrayna BAE Systems İngiltere Rusya Ukrayna savaşı Rusya'nın Ukrayna'yı işgali