Rusya'nın nükleer füzesi Sarmat savaş pozisyonu aldı

Rusya
Rusya'nın nükleer füzesi Sarmat savaş pozisyonu aldı
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuri Borisov, Rusya'nın en yetenekli nükleer silahlarından biri olan Sarmat kıtalararası balistik füzesinin aktif görev için onaylandığını açıkladı.

Sarmat stratejik füze sistemi, böylece "savaş görevi pozisyonuna" geçirilmiş oldu. 

Sarmat, kıtalararası 16 bin kilometre menzilli, 200 tonluk dev füze sistemi. Silahın Rus nükleer mühimmatında en uzun menzilli ve en ağır füze olduğu belirtiliyor.

Gelişme, Roscosmos'un bugün bir etkinliği sırasında açıklandı. 

Son aşama testleri geçen yıl tamamlanan sıvı yakıtlı silo tabanlı füze, eskiyen R-36M2 Voevoda füzelerinin yerini alacak. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sarmat'ın menzilinin anti-balistik füze sistemlerini yenmek için yeni fırsatlar sunduğunu belirtti. 

Örneğin kısa menzilli ICBM'ler Rusya'dan ABD'ye ancak Kuzey Kutbu üzerinden uçarak ulaşabilir ve ABD'nin böyle bir uçuş yolu için konumlandırılmış yer tabanlı önleyicileri bulunuyor.

Putin, ABD'nin ABM sistemleri inşa etmeme taahhüdünden dönmesinin ardından Rusya'nın yeni silahı geliştirmek zorunda kaldığını defalarca belirtmişti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçen yıl aralık ayında, Sarmat'ın konuşlandırılmasına başlandığını ve füzenin 2023 yılında hizmete hazır olacağını bildirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce, Sarmat füze sistemi için yeni füze fırlatıcılarının konuşlandırıldığını, Kinjal havadan fırlatılan hipersonik sistemlerin seri üretiminin ve Zirkon füzelerinin toplu teslimatının devam ettiğini duyurmuştu.

Sarmat füzelerinin ilk başarılı testleri Nisan 2022'de yapılmış, Rusya Savunma Bakanlığı bunu "dünyanın en güçlü füzesi" olarak nitelendirmişti.

Sarmat, çok aşamalı ağır sıvı yakıtlı, onlarca balistik nükleer başlığa sahip beşinci nesil Rus silo tabanlı stratejik füze sistemi olarak geliştirildi.

 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Rusya nükleer silah füze