Rusya ve Ukrayna uzlaşıya yakın: İsrail veya Türkiye arabuluculuk yapabilir

Rusya Ukrayna Savaşı İsrail Türkiye
Rusya ve Ukrayna uzlaşıya yakın: İsrail veya Türkiye arabuluculuk yapabilir

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihail Podolyak, Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelere ilişkin konuştu. Tarafların uzlaşmaya yaklaştığını söyleyen Podolyak, Rusya'yla görüşmelere Türkiye veya İsrail'in arabuluculuk yapabileceğini belirtti.

24 Şubat'tan beri devam eden Rus işgalinin diplomasiyle son bulmasına dair umut veren ifadeler, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihail Podolyak'dan geldi. 

"Kiev ve Moskova uzlaşıya yakın" diyen Podolyak, iki ülke arasındaki müzakerelere değindi.

Podolyak, dördüncü tur müzakerelerin “karşılıklı hukuki formatlar belirlenir belirlenmez" yapılacağını söyledi. Tarih olarak hafta başına işaret etti.

Tarafların tüm sorunları ele aldığını belirten Podolyak, hukuki formatlar üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
müzakere masasında çeşitli tekliflerin olduğunu ifade etti. Bunlar arasında siyasi ve askeri çözümlerin de olduğunu, ancak özellikle ateşkes formülü ve askerlerin çekilmesi formüllerinin değerlendirildiğini kaydetti.

Müzakerelere arabuluculuk yapması için Türkiye ve İsrail'le iletişim çalışma halinde olduklarını belirten  Podolyak, müzakerelerin sonucunun bir dizi küresel askeri ittifaka karşı endişeleri olan Rusya’nın güvenlik garantilerini de dikkate alması gerektiğine vurgu yaptı.

Podolyak, “Bu tür durumların tekrar yaşanmaması için bu çıkarları bir şekilde koruyan, Ukrayna'yı zarar görmekten koruyan tekliflerimiz var. Bir kez daha şunu vurgulamak istiyorum; Rus tarafı duruma artık çok daha olumlu bakıyor” diye konuştu.

RUS MÜZAKERECİ: KISA SÜRE İÇİNDE ORTAK BİR POZİSYONA GELİNEBİLİR

Rusya'nın müzakere heyeti üyesi Leonid Slutsky ise görüşmelerin başlamasından bu yana Ukrayna ile somut ilerleme kaydettiklerini söyledi. TASS ajansının aktardığına göre, Slutsky , iki heyet arasında yakın zamanda ortak bir pozisyonda uzlaşmanın mümkün olabileceğini belirtti. 

Kaynak: Haber Global TV

ukrayna Rusya türkiye İsrail