Son Dakika! Tarih 13 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 18. günü! Kiev tamamen kuşatıldı! Dakika dakika canlı olarak yeni gelişmeler

Dünya haberleri son dakika Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı

Rusya Ukrayna savaşının ardından tam 18 gün geçti. Rusya bombalıyor, Ukrayna halkı özgürlük için direniyor. Rusya'nın 64 metrelik yıkım konvoyu Kiev sınırlarına ulaştı. Mariupol, Harkov, İrpin ve birçok kentte bombardıman devam ediyor. Siviller tahliye edilemiyor. İşte dakika dakika yeni gelişmeler.

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 18'inci gününde. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor... 

İŞTE RUSYA UKRAYNA SAVAŞINDA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

UKRAYNA: 5 BİN 500 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna: Pazar günü insani koridorlardan 5 bin 500 kişi tahliye edildi. Açılan 14 koridordan 9'u kullanılabildi. 

KREMLİN: GÖRÜŞMELER YARIN YAPILACAK

Kremlin Sözcüsü Peskov: Ukrayna ile görüşmeler yarın video konferans yoluyla yapılacak.

RUSYA: LVİV BÖLGESİNDE YAKLAŞIK 180 YABANCI SAVAŞÇIYI ÖLDÜRDÜK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da Lviv bölgesinde yaklaşık 180 yabancı paralı savaşçıyı yüksek isabetli uzun menzilli silahlarla etkisiz hale getirdiklerini bildirdi.

UKRAYNA KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Ordumuz Harkov ve Mıkolayiv'de karşı saldırıya geçti.

RUSYA, MIKOLAYİV’DE OKULU VURDU

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırılarında sivil yerleşim yerlerini vurmaya devam ediyor. Ukrayna’nın sahil kentlerinden Mıkolayiv’de Rus ordusu bir okul binasını vurdu.

Mıkolayiv Valisi Vitaliy Kim yaptığı açıklamada, Rusya’nın okul binasını bombaladığını duyurarak, “İşgalciler okulu vurdu. Moral olarak nasıl bir çöküntüde olmalı ki insan böyle bir emir verebilsin? Orada şuan tahliyeyle ilgileniyoruz. Buraya geldiler cevaplarını aldılar, oraya gittiler yine aldılar cevaplarını. Şimdi başka yöne doğru yöneldiler orda da gereken cevabı vereceğiz” dedi.

Saldırıda can kaybı olup olmadığı konusunda henüz açıklama yapılmadı.

BM’DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması ve barışın yeniden tesisi için yoğun çaba sarf ettiklerini, insani yardım ve tahliyeler konusunda da gayret gösterdiklerini belirtti.

BM Genel Sekreteri Guterres ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya-Ukrayna arasında arabuluculuk girişimleri, barışa katkı çalışmaları ve diplomatik çabaları dolayısıyla teşekkür etti.

ABD RUSYA İLE TİCARETİ SÜRDÜREN ÜLKELERİ UYARDI

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan,   Rusya’nın saldırılarını Ukrayna’da Polonya sınırlarına yakın yeni hedefleri de içerecek şekilde genişletmesinin, Moskova’nın işgalin ilerleyememesiyle ilgili artan hayal kırıklığını yansıttığını söyledi.

Pekin yönetimiyle Rusya'ya yaptırım konusunu görüştüklerini belirtti. ABD'nin hiçbir ülkenin Rusya'ya yaptırımlardan kaynaklanan kayıplarını tazmin etmesine izin vermeyeceğini ifade etti. Rusya ile ticareti sürdüren ülkeleri uyararak bunun sonuçları olacağını belirtti.

Sullivan CNN’e yaptığı açıklamada, şunları ifade etti: "Washington, ABD askeri güçlerini Ukrayna’da konuşlandırma niyetinde değil, ancak NATO topraklarının her santimini savunacak ve uçaksavar silahlarının sağlanması da dahil olmak üzere Ukraynalı askerlere yardımını artıracak."

ABD’Lİ GAZETECİ BRENT RENAUD ÖLDÜRÜLDÜ

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında bir gazetecinin öldürüldüğü açıklandı. Kiev Emniyet Müdürlüğü, Brent Renaud adlı gazetecinin İrpin'de Rus güçleri tarafından öldürüldüğünü ve bir gazetecinin de yaralandığını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullıvan, “Kiev yakınlarında ABD'li gazetecinin öldürülmesiyle ilgili daha fazla bilgi almak için ortaklarımıza ve müttefiklerimize danışacağız. ABD ve müttefikleri Putin'e baskıyı artırmaya devam edecek” dedi.

New York Times, Kiev’in Irpin bölgesinde öldürülen gazeteci Brent Renaud hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, “Geçmişte New York Times'a katkıda bulunmuş olmasına rağmen, Ukrayna'daki herhangi bir iş için görevlendirilmedi. Paylaşılan basın kartı, yıllar önce bir başka bir iş için verilen New York Times basın kartıdır” ifadelerine yer verildi. 

gazeteci

 

Kiev’in batısında olan Irpin, son günlerde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan en çok etkilenen bölge olarak biliniyor.

ZELENSKİ: 125 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çatışma bölgelerinde açılan insani koridorlardan 125 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. 

Zelenskiy, sosyal medyadan yeni bir video paylaştı. Rusya ile olan savaşın 18 gündür devam ettiğini belirten Zelenskiy, Rusların binlerce araç, uçak, helikopter ve insanını kaybettiğini söyledi.

Zelenskiy, Ukrayna halkının teslim olmadığını ve sonuna kadar mücadele edeceğini vurguladı. Mariupol'de tahliyeleri gerçekleştirebildiklerini aktaran Ukrayna Devlet Başkanı, "İşgalcilere karşı elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Kiliselerin bile bombalandığını, insani koridorların engellendiğini ifade eden Zelenskiy, şunları kaydetti: "Moskova'da bizi duyabiliyorlar mı bilmiyoruz; bunu ileride göreceğiz. Ama biz sesimizi çıkarmaya çalışıyoruz ve yüzde yüz kazanacağız. Yaşasın Ukrayna."

BM: 2 MİLYON 698 BİN 280 MÜLTECİ UKRAYNA'DAN KOMŞU ÜLKELERE GEÇTİ 

 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı. Açıklamada, 24 Şubat-12 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 2 milyon 698 bin 280 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi

Öte yandan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre ise Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-11 Mart arası en az 579 sivil hayatını kaybetti, 1002 sivil ise yaralandı. Açıklamada, sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısı yapıldı.

PUTİN VE ZELENSKİ GÖRÜŞECEK Mİ? KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

 Kremlin Sarayı: Putin ve Zelenski arasında görüşme ihtimali göz ardı edilemez, ancak önce neyin tartışılacağını ve sonucun ne olacağını anlamanız gerekli

KİEV VE LUHANSK BÖLGELERİNDE BİRER TAHLİYE YOLU DAHA AÇILDI

 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, başkent Kiev ile Luhansk bölgelerinden insanların tahliyesi için birer koridorun daha açıldığını duyurdu. Vereşuk, yaptığı açıklamada, Ukrayna'da bombardımandan etkilenen yerleşimlerde yaşayanların tahliyesi için insani koridorların bugün yerel saatle 09.00'da açıldığını belirtti

DNİPRORUDNE BELEDİYE BAŞKANI KAÇIRILDI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Rus savaş suçlularının" Dniprorudne Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'i kaçırdığını duyurdu. Kuleba, konuya ilişkin açıklamayı sosyal medya hesabından yaptı.

Yerel destek alamayan "işgalcilerin" teröre yöneldiğini vurgulayan Kuleba, demokratik olarak seçilmiş Dniprorudne Belediye Başkanı Yevhen Matveyev'in "Rus savaş suçluları" tarafından kaçırıldığını belirtti. Kuleba, açıklamasında, "Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları Rusya'nın Ukrayna'ya ve demokrasiye yönelik terörünü durdurmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.

 Matveyev'den önce, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un da Rus güçlerce kaçırıldığı açıklanmıştı. 

ASKERİ TESİSE YAPILAN SALDIRIDA ÖLÜ SAYISI 35'E ÇIKTI

 

Ukrayna'nın Lviv kentindeki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine Rus ordusu tarafından düzenlenen saldırıda 35 kişi öldü, 137 kişi yaralandı.

Lviv Belediyesi'nden saldırıya dair yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "İşgalciler, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine saldırı düzenledi. İlk bilgilere göre 8 füze fırlattılar" ifadesi yer aldı.

Lviv Valisi Maksim Kozicki  "Uluslararası Merkez'de saat 12.00'de neredeyse tüm yangınlar söndürüldü, uzmanlar bölgeyi inceliyor. Bombardımanda 35 kişi öldü. Değişik derecelerde yaralanmalara sahip 134 kişi daha hastanede" dedi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN UKRAYNA'DAKİ TÜRKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

 Çavuşoğlu açıklamasında "14.480 vatandaşımızı tahliye ettik. 4 binden fazlası sınırı geçti. Kendi imkanlarıyla geçen vatandaşlarımız da oldu. Çatışma bölgesinde kalan vatandaşlarımız var. Bunların en başında Mariupol geliyor. Burada mahsur kalan vatandaşlarımız var. İnsani koridorların açılması konusunda irtibata geçtik. Şehrin altyapısı tamamen gitmiş. Koridor kısmında anlaşamadılar. Camide vatandaşlarımız var. Caminin imamı bombalama iddiasını doğrulamadı. Camide herhangi bir hasar yok. Ruslar bize bu bölgelerde kaç Türkün olduğunu sordular. Bizde bilgileri paylaştık" dedi

TAHLİYE TRENİ SALDIRIYA UĞRADI

 Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde şiddetli çatışmaların ortasında kalanların tahliye operasyonunda kullanılan yolcu trenine Rus ordusu tarafından ateş açıldığı duyuruldu.

Son Dakika! Tarih 13 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 18. günü! Kiev tamamen kuşatıldı! Dakika dakika canlı olarak yeni gelişmeler - Resim : 4

LVİV'DEKİ HAVA SALDIRISINDA 9 ÖLÜ

 Lviv Valisi: Rusların askeri tesise saldırması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda da yaralı var. Rusya askeri tesise 30 füzeyle saldırdı. 

Rusya askeri tesis saldırı

HARKOV'DAKİ SALDIRIDAN YENİ GÖRÜNTÜ

 Rusya dün gece Harkov bölgesindeki İzyum’da bulunan entegre gaz arıtma tesisini vurdu. Gaz patlaması meydana geldi. 

HARKOV

RUSYA: UKRAYNA'YA AİT 3687 TESİS İMHA EDİLDİ

 Rusya Savunma Bakanlığı: Operasyon başlangıcından beri Ukrayna'ya ait 3687 tesis imha edildi.

Son Dakika! Tarih 13 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 18. günü! Kiev tamamen kuşatıldı! Dakika dakika canlı olarak yeni gelişmeler - Resim : 7

UKRAYNA'DAN 4. TUR MÜZAKERE AÇIKLAMASI

 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Podolyak: Ukrayna ile Rusya arasındaki dördüncü tur müzakereler “yasal formatlar” üzerinde çalışıldıktan sonra gerçekleşecek.

İVANO-FRANKİVSK ŞEHRİNDE HAVAALANI VURULDU

 Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırılarına 18 gündür devam ediyor. Ukrayna’nın batısında bulunan ve Avrupa’ya sınırı olan İvano-Frankivsk şehri gece Rusya bombardımanı altında kaldı. Şehrin Belediye Başkanı Ruslan Martsinkiv yaptığı açıklamada, "İlk belirlemelere göre şehrimizdeki havaalanı vuruldu. Detaylar netleştiriliyor. Düşmanın amacı panik ve korku oluşturmak. Resmi kaynaklardan bilgi aldığınızda son derece dikkatli olmak gerekiyor. Size söylenenlere uyunuz. Havaalanına yakın bölgelerdeki vatandaşlarımızdan imkanlar dahilinde başka bölgeye taşınmalarını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

POLONYA SINIRI BOMBALANDI

 Lviv bölgesi askeri yönetimi: Ukrayna'nın Polonya sınırı yakınlarındaki Yavoriv'deki uluslararası barış ve güvenlik merkezi bombalandı. Askeri merkezde yabancı askeri eğitmenlerin çalıştığı öğrenildi.

Son Dakika! Tarih 13 Mart 2022! Rusya Ukrayna savaşının 18. günü! Kiev tamamen kuşatıldı! Dakika dakika canlı olarak yeni gelişmeler - Resim : 8

KİEV'DE SİVİL TAHLİYELERİ SIRASINDA SALDIRI

 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sivillerin tahliyesi sırasında Rus saldırıları sonucu 7 sivil hayatını kaybettiğini duyurdu.

MELİTOPOL KENTİNE YENİ BELEDİYE BAŞKANI RUS YANLISI

 Rusya hükümeti, dün Rus askerleri tarafından gözaltına alınan eski Melitopol Belediye Başkanı İvan Federor'un yerine vekaleten Rusya yanlısı Galina Danilçenko, Melitopol'ün yeni belediye başkanı olarak atandı.

RUSYA, DONETSK BÖLGESİ'NDE BİR KİLİSEYİ BOMBALADI

 Rusya, Ukrayna'nın Donetsk Bölgesi'nde yer alan Svyatogorsk kasabasında vatandaşların sığındığı bir kiliseyi bombalayarak, bölgede yer alan Gostomel kentine de hava saldırısı düzenledi.

ZELENSKİ: İNSANLAR ARTIK RUSYA’DAN KAÇACAK

Ukrayna’nın NATO’ya giremeyeceğini söyleyen Zelenski "Ukrayna’nın NATO'ya girebileceğini göremiyorum. NATO ülkelerinden bize destek verenlere minnettarız" ifadelerini kullandı.

'HERSON HER ZAMAN UKRAYNA'DIR"

 Ukrayna Dışişleri Bakan Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Herson bölgesinde "sahte referandum" düzenlemeyi planladığı iddialarına değindi. Kuleba, "2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson'da 'Halk Cumhuriyeti' için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu'na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna'dır ve öyle de kalacaktır." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor