Rusya Savunma Bakanlığı: Karadeniz'e giren İspanyol gemisini izlemeye aldık

Karadeniz ABD Rusya Ukrayna
Rusya Savunma Bakanlığı: Karadeniz'e giren İspanyol gemisini izlemeye aldık

28 Haziran'da Karadeniz'de ABD ve Ukrayna önderliğinde başlayan Sea Breeze 2021 askeri tatbikatına katılmak isteyen İspanyol donanma gemisi Rusya Karadeniz Filosu tarafından izlemeye alındı

Rusya Karadeniz Filosu, ABD ve Ukrayna önderliğinde 28 Haziran’da Karadeniz’de başlayan Sea Breeze 2021 askeri tatbikatına katılmak isteyen İspanyol donanma gemisini izlemeye aldı. Rusya Ulusal Savunma Yönetim Merkezi (NDCC) tarafından yapılan açıklamada, Rus Karadeniz Filosu güçlerinin Karadeniz'e giren bir İspanyol donanma ait P-42 flama numaralı Rayo devriye gemisini izlemeye başladığı belirtildi.

NDCC, "7 Temmuz 2021'de Karadeniz'e giren İspanyol Donanmasına ait Rayo devriye gemisinin, NATO ülkelerinin silahlı kuvvetlerinin çok uluslu Sea Breeze 2021 tatbikatında yer almak üzere icra ettiği harekatları Rusya Karadeniz Filosu güçleri ve araçları kontrol altına almaya başladı" ifadelerini kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’e giren İspanyol “Rayo” adlı karakol gemisinin izlemeye alındığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İspanyol donanmasına ait geminin, “Sea Breeze 2021” tatbikatı kapsamında bugün Karadeniz’e girdiği belirtildi.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve NATO üye devletlerinin Karadeniz'i "askeri bir çatışma bölgesine" çevirdiğini ve Hollanda Donanması firkateyni Evertsen'in bu bölgedeki son hareketinin tehlikeli bir provokasyon olduğunun altını çizmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova düzenlediği basın toplantısında, "Bu, ABD liderliğindeki dünyanın başka bir bölgesinin istikrarsız hale gelmesi için kasıtlı olarak yapılıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca "Sea Breeze 2021" isimli askeri tatbikat ise, ABD ve Ukrayna önderliğinde 28 Haziran’da Karadeniz’de 32 ülkeden 5 bin askeri personelin katılımıyla başlamıştı.

ABD ve Ukrayna’nın ev sahipliği yaptığı ve çoğunluğu NATO üyesi ülkelerin katıldığı "Sea Breeze 2021” 28 Haziran’da başlamıştı. Tatbikata, NATO üyesi 30’dan fazla ülke katılıyor.

10 Temmuz’a kadar devam edecek tatbikatta, 5 bin askerin yanı sıra 32 gemi, 40 hava aracı ve 18 özel özel kuvvetlerden oluşan grup katılıyor.

Söz konusu tatbikat, 1997’den bu yana düzenleniyor.

Kaynak: AA

Karadeniz ABD ukrayna Rusya