Rusya, kıtlık tehlikesinin olduğu Kuzey Kore'ye koronavirüs aşısı teklif etti
Bu güne kadar herhangi bir vaka bildirmeyen Kuzey Kore'de ülkenin lideri Kim Jong Un ülkedeki gıda durumunun "endişe verici" olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kıtlık tehlikesindeki Kuzey Kore'ye aşı ve tıbbi malzeme göndermeyi teklif ettiklerini söyledi
Rusya'nın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sınırlarını kapatan ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Kuzey Kore'ye aşı vermeyi önerdiği bildirildi.
Laos'ta temaslarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında Kuzey Kore'ye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kuzey Kore'nin salgın tedbirleri nedeniyle sınırları kapatması ve ülkede kıtlık riskinin baş göstermesini işaret eden Lavrov, koronavirüsle mücadelede yardım edebileceklerini ifade etti. Rusya'nın büyükelçisi aracılığıyla Kuzey Kore yönetimine yardım iletebileceklerini bildirdiklerini ifade eden Lavrov, "Büyükelçiliğimiz ülkedeki durumu rapor halinde sunuyor. Tam olarak ülkedeki durumdan bilgimiz var. Büyükelçiliğimizin Kuzey Kore liderliğinden temsilcilerle temaslarında birçok kez gerekli olduğu takdirde yardıma hazır olduğumuzu söyledik. Bu elbette aşılar ve tıbbi malzeme için de geçerli" diye konuştu.
Kuzey Kore'nin salgının başından bu yana Kovid-19'un yayılmasını önlemek için kendini dış dünyadan yalıttığına dikkati çeken Lavrov, söz konusu tedbirlerin tam kapanmaya benzer bir durum yarattığını vurguladı.
"YAŞAMI SÜRDÜRMENİN OLANAKSIZ OLACAĞI" UYARISI
Rusya'nın Pyongyang Büyükelçiliği, nisanda yaptığı açıklamada, bu denli sert kısıtlamalar altında yaşamı sürdürmenin olanaksız olacağı uyarısında bulunmuştu. Büyükelçilik, özellikle sağlık malzemesi eksikliğine dikkati çekmişti.
Kuzey Kore'de 2020 sonunda meydana gelen tayfunlar, ekili alanlara ve mahsule zarar vermişti. Pyongyang yönetimi, salgın nedeniyle sınırlarını kapatmış ve Çin ile gıda ticaretini durdurmuştu. Birleşmiş Milletler, dün yayınladığı raporda, Kuzey Kore'de bu yıl 860 bin ton gıda açığı olduğunu bildirmişti.
KUZEY KORE KITLIĞIN EŞİĞİNDE
Kuzey Kore lideri Kim Yong-un geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, 2020'de meydana gelen sel felaketleri nedeniyle tahıl üretimi planının yerine getirilemediğini, bunun sonucunda ülkedeki gıda durumunun "endişe verici" olduğunu ifade etmişti.
Kuzey Kore lideri, parti yetkililerini tarımsal üretimi artırmanın yollarını bulmaya çağırırken, ekonomik krize rağmen korona virüs salgını nedeniyle karantina kısıtlamalarını uzatacağını kaydetmişti.
Kuzey Kore, Covid-19 nedeniyle en büyük ticaret ortağı Çin ile olan sınırını kapatırken, ülkedeki gıda krizi giderek derinleşti. Tıbbi altyapısı da zayıf olan ülkede ilaç sıkıntısı yaşanıyor.
Kaynak: AA