Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, koronavirüsün faturasını yetkililere kesti: Ağır sonuçları olacak

Kuzey Kore Kim Jong-un koronavirüs
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, koronavirüsün faturasını yetkililere kesti: Ağır sonuçları olacak

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıkmasından bu yana herhangi bir vaka bildirmeyen Kuzey Kore'de 515 gün karantina uygulanırken, ülkenin lideri Kim Jong Un, pandemi önlemlerinde açık verildiği gerekçesiyle sağlık yetkililerini azarlayıp üst yetkilileri görevden aldı

Pyaongyang yönetimi, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) ülkede hiç Kovid-19 vakası görülmediği iddiasında bulunmuştu ve bu iddiaya göre Kuzey Kore, "dünyada bugüne dek Kovid-19 vakasına rastlanmayan tek ülke" konumunda bulunuyor.

Resmi haber ajansı KCNA'ya göre Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti İşçi Partisi genişletilmiş politbüro toplantısında konuşan Kim Jong Un, 'önemli devlet işlerinin başındaki üst düzey yetkililerin partinin önemli kararlarının uygulanmasında ihmalkarlık yaptığını, bunun da devlet ile halkın güvenliğinin sağlanmasında büyük kriz çıkmasında kilit rol oynadığını, vahim sonuçlara yol açtığını' söyledi. 

Bundan ülkenin Acil Müdahale Planı'nı uygulamakla yükümlü yöneticilerin beceriksizliği ve umursamazlığını sorumlu tutan Kim'in bahsettiği vahim olayın ne olduğuna haberde açıklık getirilmedi.

ÜST DÜZEY YETKİLİLER GÖREVDEN ALINDI

Toplantıda bir dizi politbüro üyesi, merkez komite sekreterleri ve çeşitli devlet kurumlarından yetkililerin görevden alındığını duyuran KCNA, bunun nedenini belirtmedi. Görevden alınanlar arasında Kim dahil 5 üyesi olan ve çok güçlü konumda bulunan daimi komitenin bir üyesi de var.

Reuters'in görüşünü aldığı Harvard Tıp Fakültesi'nin Kuzey Kore'deki sağlık projelerinde çalışmış uzmanı Kee B. Park, "Kuzey Kore'nin stratejisinin ana hedefi, koronavirüsün ülkeye girmesini engellerken eşzamanlı olarak tedavi ve aşı edinme kabiliyetlerini güçlendirmek oldu" dedi. Kee, 'Kuzey Kore'nin bu sayede pandemi dalgalarını önlediğini, ancak bu başarının bedelini ekonominin daha zayıflaması ve nüfusun en yoksul kesimlerinin daha savunmasız hale gelmesiyle ödediğini' söyledi.

AŞIYA ERİŞİM SORUNU

Geçen yıl sınırlarını kapatıp acil durum ilan eden ve koronavirüs kapıp ülkeye sokabilecekleri gerekçesiyle 24 Temmuz'da başlayacak Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları'ndan atletlerini bile çeken Kuzey Kore'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) öncülüğündeki COVAX programından 1.7 milyon doz AstraZeneca aşısı alması gerekiyordu, ama Güney Kore hazirandan beri 'düşman kardeşine' aşı nakliyatını erteliyor.

Kuzey Kore, virüsün sınırların derinliklerine nüfuz etmesini engelleyen bir konumda yer alıyor, çünkü ülke içindeki insanlar istedikleri gibi hareket etme özgürlüğüne sahip değil. Sığınmacılar, ortalama Kuzey Korelilerin hükümet onayı olmadan evden uzağa seyahat etmelerine izin verilmediğini söyledi, bu da virüsün şehirden şehre yayılması için daha az fırsat olacağı anlamına geliyor.

KITLIK UYARISI

ABD yaptırımları altındaki Kuzey Kore'de geçen haftalarda Kim'den 1990'lardaki açlık krizine atıf eşliğinde gıda durumunun sıkıntılı olmasından ötürü yurttaşların gelmiş geçmiş en kötü sonuçlara hazırlıklı olmaları uyarısı gelmişti. Bu hafta devlet televizyonunun yaptığı röportajlarda bir yurttaşın Kim'in çok zayıflamış görüntüsünün herkesi ağlattığına dair sözleri yayımlanmıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs Kuzey Kore Kim Jong-Un