Kim Jong Un hakkındaki söylentiler bitmiyor! Şimdi de kıtlık uyarısı geldi

Kuzey Kore Kim Jong-un
Kim Jong Un hakkındaki söylentiler bitmiyor! Şimdi de kıtlık uyarısı geldi

Son zamanlarda çok zayıfladığı gözlerden kaçmayan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un hakkındaki söylentilerin ardı arkası kesilmezken, şimdi de ülkedeki gıda durumunun "endişe verici" olduğu konusunda uyarıda bulunan Kuzey Kore lideri açıklamasıyla şaşırttı

Kuzey Kore, alınan yeni yasak kararları, ağır para ve hapis cezalarının yanı sıra verilen idam kararları ile gündemden düşmezken, New York Times gazetesinin ülkenin lideri Kim Jong-un ile ilgili haberi bomba etkisi yarattı.

Bir ayın ardından ilk kez iktirdaki Kuzey Kore İşçi Partisi’nin toplantısında konuşan Kim Jong Un’un bir hayli zayıfladığı, geçtiğimiz yıl 140 kilo olduğu düşünülen Kuzey Kore liderinin yeni görünümü, sağlığıyla ilgili iddialar artmıştı. 

Bir ay sonra ilk kez kamuoyu önüne çıkan Kim'in fotoğraflarını analiz eden NK News, Kuzey Koreli liderin "önemli miktarda kilo verdiğinin" altını çizdi. Seul merkezli haber sitesi, 37 yaşında olduğuna inanılan Kim'in, 12 bin dolar değerinde olduğu tahmin edilen favori saatinin kayışını sıktığını gösteren büyütülmüş görüntüler yayınlamıştı. Fotoğraflar, Kim’in sol bileğinin bu yılki halinin, mart ayı ve Kasım 2020'de çekilen benzer görüntülerden çok daha ince olduğunu gözler önüne seriyordu.

Kim Jong Un hakkındaki söylentiler bitmiyor! Şimdi de kıtlık uyarısı geldi - Resim : 1

NK News, Güney Kore ulusal istihbarat servisinin geçen yıl Kim'in 140 kilogram ağırlığda olduğuna inandığını ve 2011 sonlarında iktidara geldiğinden bu yana yılda ortalama 6-7 kg aldığını düşündüklerini yazdı. Ancak, Kim'in değişen görünümünün bir hastalığın sonucu mu yoksa bilinçli bir kilo verme kararı mı olduğu net değil.

Babası Kim Jong-il'i Aralık 2011'de kalp krizinden yitiren Kim’in ağır bir sigara tiryakisi olduğu belirtilirken, kilosuna ve yaşam tarzı nedeniyle sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği belirtildi. 

ŞİMDİ DE KITLIK UYARISI DİKKAT ÇEKTİ

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı Kore KCNA’nın haberine göre, iktidardaki İşçi Partisi Merkez Komitesi’nin dünkü genel kurul toplantısında konuşan Kim Jong Un, Kuzey Kore’nin "mevcut uluslararası durumla" nasıl başa çıkması gerektiği hususunda uluslararası topluma müzakere çağrısında bulundu.

Kuzey Kore lideri, parti yetkililerini tarımsal üretimi artırmanın yollarını bulmaya çağırırken, ekonomik krize rağmen korona virüs salgını nedeniyle karantina kısıtlamalarını uzatacağını kaydetti.Kuzey Kore'ye nükleer ve balistik füze programları nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD tarafından uygulanan yaptırımlar devam ederken Kim, ülkenin "mevcut uluslararası durumla" nasıl başa çıkması gerektiği konusunda parti yetkililerini harekete geçmeye çağırdı.Kuzey Kore, Covid-19 nedeniyle en büyük ticaret ortağı Çin ile olan sınırını kapatırken, ülkedeki gıda krizi giderek derinleşti. Tıbbi altyapısı da zayıf olan ülkede ilaç sıkıntısı da yaşanıyor.Kuzey Koreli müzakereciler, ülkeyi nükleer silahlardan arındırma karşılığında yaptırımların kaldırılmasını görüşmek üzere eski ABD Başkanı Donald Trump yönetimi sırasında ABD temsilcileriyle bir araya gelmişti. Trump ve Kim Jong-un da 2018 ve 2019'da Singapur ve Vietnam'da iki zirve için bir araya gelmiş, ancak somut bir anlaşma sağlanamamıştı. Ocak 2021'de göreve gelen ABD Başkanı Joe Biden ise yönetiminin Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması yolunu izlemesini istediğini, ancak Kim ile ön şartsız görüşmeyeceğini belirtmişti.

Kim Jong Un hakkındaki söylentiler bitmiyor! Şimdi de kıtlık uyarısı geldi - Resim : 3

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında uygulanan kısıtlamaların ve 2020 yılı boyunca yaşanan sel felaketlerinin ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Kim, gıda kıtlığı konusunda uyarıda bulundu. Kim, ülkedeki gıda durumunun "endişe verici" olduğunu belirterek, yetkilileri tarımsal üretimin artırılması yönünde harekete geçmeye çağırdı.

Bunun yanı sıra Kim, ekonomik zorluklara rağmen kapanma tedbirlerini uygulamaya devam edeceklerini dile getirdi.

YENİ YILIN BAŞLARINDA 'HER ALANDA BAŞARISIZIM' İTİRAFI YAPMIŞTI

Dünyanın en kapalı ülkesi Kuzey Kore'de iktidardaki İşçi Partisi Kongresi 2016'dan bu yana ilk kez Ocak ayında toplanmış, Kim Jong Un ekonomik kalkınma planının 'hemen hemen her alanda' başarısız olduğunu ilk kez itiraf etmişti. Geçtiğimiz yıl da iktidardaki İşçi Partisi'nin 75'nci kuruluş yıldönümünde, yaşadıkları zorluklar nedeniyle halktan gözyaşları içinde özür dilemiş, "Halkımız bana güvendi, gökyüzü kadar yüksek, denizler kadar derin umutlarını bana bağladı. Ama ben bunlara yeteri kadar yanıt veremedim. Bunun için çok üzgünüm" demişti. 

 

Kaynak: AA

Kuzey Kore Kim Jong-Un kıtlık