Putin'den Filistin konusunda ateşkes sağlanması için uluslararası topluma çağrı

Rusya Vladimir Putin Filistin
Putin'den Filistin konusunda ateşkes sağlanması için uluslararası topluma çağrı

Filistin-İsrail konusunda Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının sabote edildiğini belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Uluslararası toplumu gerilimi düşürmeye, ateşkes sağlamaya ve Filistin-İsrail çatışmasına siyasi çözüm bulmaya yönelik çabalara katılmaya çağırıyoruz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazze'deki duruma ilişkin BRICS liderleri ve BRICS üyeliğine davet edilen ülkelerden liderlerin katıldığı çevirim içi zirvede konuştu.

Güney Afrika'nın girişimiyle düzenlenen zirvenin, Gazze Şeridi'ndeki zor durum nedeniyle doğru bir zamanda yapıldığını vurgulayan Putin, "Binlerce insanın ölümü, sivillerin kitleler halinde sınır dışı edilmesi ve ortaya çıkan insani felaket son derece endişe verici." ifadesini kullandı.

Çok sayıda çocuğun da hayatını kaybettiğini belirten Putin, "Bu korkunç bir şey ama çocukların anestezi olmadan ameliyat edilmesini de gördüğünüzde bu gerçekten belirli duyguları harekete geçiriyor." dedi.

Putin, bölgede yaşananlar nedeniyle ABD'yi suçlayarak, "Bütün bu olaylar aslında ABD'nin Filistin-İsrail anlaşmazlığında arabuluculuk konumunu tekeline alma arzusunun ve uluslararası arabuluculardan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü'nün faaliyetlerini engellemesinin doğrudan bir sonucudur." değerlendirmesinde bulundu.

"BRICS ÜLKELERİ VE BÖLGE ÜLKELERİ BU ÇALIŞMADA KİLİT ROL OYNAYABİLİR"

"Filistin düğümü"nün tek bir elle çözülmesine yönelik girişimlerin fayda sağlamayacağının altını çizen Putin, "Bağımsız ve egemen İsrail ve Filistin devletlerinin kurulmasını ve barış içinde bir arada yaşamasını öngören BM kararlarının sabote edilmesi nedeniyle, birçok Filistinli nesil kendi halklarına karşı adaletsizlik duygusuyla yetiştirildi. İsrailliler de kendi devletlerinin güvenliğini tam olarak garanti edemiyor." dedi.

Putin, Rusya'nın söz konusu duruma ilişkin tutarlı bir yaklaşım sergilediğine işaret ederek "Uluslararası toplumu gerilimi düşürmeye, ateşkes sağlamaya ve Filistin-İsrail çatışmasına siyasi çözüm bulmaya yönelik çabalara katılmaya çağırıyoruz. BRICS ülkeleri ve bölge ülkeleri bu çalışmada kilit rol oynayabilir." diye konuştu.

Ateşkesin, Gazze Şeridi'ndeki sivillerin ve esirlerin tahliyesi için de gerekli olduğunu belirten Putin, şunları söyledi:

"En acil görev, gerçekten uzun vadeli ve sürdürülebilir bir ateşkese ulaşmaktır. Diğer devletlerin Orta Doğu'daki savaşa çekilmesini ve çatışmada coğrafyanın genişlemesini önlemek ve aynı zamanda mezhepler arası barışı korumak önemlidir."

Putin, Rusya'nın gelecek yıl BRICS'e dönem başkanlığı yapacağını ve bu dönemde Filistin-İsrail konusunda temaslar için çeşitli girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA