Rusya'nın siber ordusu: 'Onlar da bir sanatçı gibi'

Rusya Vladimir Putin
Rusya'nın siber ordusu: 'Onlar da bir sanatçı gibi'

Birbirlerini çok sevmedikleri sır olmayan Biden ve Putin çarşamba günü bir araya gelecek. Masadaki önemli konulardan biri Rusya'nın siber ordusu olacak. Putin'e göre hackerlar bir sanatçı olsa da Kremlin devlet ile hackerlar arasında bir bağ olmadığını söylüyor.

Ülkedeki en büyük hacker gruplarından birinin lideri olan Maksim Yakubets’e yakalanmaktan endişeli olup olmadığı soruldu. Yakubets bu soruya önce küfrederek yanıt verdi ardından, “K ve FSB umurumda değil. Komşum FSB’nin ikinci adamı” diyerek cevap verdi. KSB Rusya’nın siber güvenlik örgütünün kısaltması, FSB ise Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra KGB’nin yerine gelen istihbarat örgütünün ismi. Bu görüşmeler özel bir siber güvenlik firması tarafından ele geçirildi.

Sadece son üç ayda Rusya ile bağlantılı hackerlar bir petrol şirketine siber saldırı düzenledi ve dünyanın en büyük et üreticisinin sistemlerine girdiler. ABD’ye göre bu hackerların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hükümeti ile olan yakın ilişkileri onları yakalanması çok zor hale getiriyor.

Rusya'nın siber ordusu: 'Onlar da bir sanatçı gibi' - Resim : 1

FBI tarafından aranan Maksim Yakubets/Fotoğraf: FBI

'ŞOK ETKİSİ YARATIR'

Washington merkezli bir düşünce kuruluşunda çalışan uluslararası ilişkiler uzmanı James Lewis, “Putin için bu hackerlar bir aracı güç. Kremlin’in kriminal bağlantıları herhangi bir batı başkentinde şok etkisi yaratır” diyor.

ABD Başkanı Joe Biden iki gün sonra Avrupa turu çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de yüz yüze bir görüşme yaparak Rus hackerlar konusunu gündeme getirecek. Biden’ın Putin’e daha önce duymadığı bir şey söylemesi beklenmiyor. Putin’in de bu hackerlar ile Rusya’nın bir bağlantısı olmadığını aktaracağı düşünülüyor.

Rusya’nın en büyük hackerlarının genellikle koruma karşılığında Rus istihbaratına bilgi sağladığı iddia ediliyor. Obama döneminde dışişlerinde üst düzey görevler alan Christopher Painter, "Hackerların onları korumasını durduramıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Rusya'nın siber ordusu: 'Onlar da bir sanatçı gibi' - Resim : 2

AVRUPALILAR ÜZERİNDEN BASKI

ABD, Avrupalı müttefiklerinden iş ilişkilerini kullanarak Rusya’nın siber saldırılarına karşı Kremlin üzerinde baskı oluşturmalarını istiyor. Eski ABD Savunma Bakanı Leon Panetta da bu yöntemi işaret ederken nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiği konusunda net ip uçları veremiyor.

FBI tarafından aranan Maksim Yakubets’in yarattığı GameOver Zeus isimli bir casus yazılımın ülkelerin iç yazışmalarını takip etmekte kullanıldığı iddia ediliyor. ABD Hazine Bakanlığı’na göre Yakubets 2018 yılında Rus istihbarat servisi FSB ile birlikte çalıştı. ABD, Yakubets’in tutuklanmasına yol açacak bir istihbarat verene 5 milyon dolar para ödülü vaat ediyor.

FBI’da zaman zaman Ruslar ile de çalışmış Austin Berglas isimli danışmanın verdiği bilgilere göre Obama zamanında ABD’nin Rusya ile Rus hackerların yakalanması konusunda işbirliği yapmışlığı da var. Citibank hesaplarının Rus hackerlar tarafından boşaltılmasının ardından Kremlin bu hackerların yakalanması için dinleme yapılması dahil pek çok izni vermişti.

DÜNYANIN NERESİNDE OLURSA OLSUN TUTUKLA

2016 yılındaki Cambridge Analytica skandalı ile Rusya’nın ABD seçimlerine etkisi ortaya çıkınca FBI da vites artırdı ve Rus hackerların dünyanın neresinde olursa olsun tutuklanması için çalışmalar başlatıldı.

Rusya ise ülkesinin dışında yapılan bu operasyonları şiddetle kınadı. Putin 2017 yılında verdiği bir mülakatta, “Hackerlar da sanatçılar gibi özgür insanlardır. Eğer bir sanatçı bir gün kalkar ve kendini iyi hissederse bütün gün boya yapacaktır. Bu hacker için de böyledir. Uluslararası bir olay olduğunu okurlarsa ve kendilerini vatansever hissediyorlarsa inandıkları şeye katkıda bulunmak isterler ve Rusya hakkında kötü konuşulanları düzeltmeye çalışırlar” diyor.

Yakubets ise hiçbir şekilde endişeli gözükmüyor. İngiliz istihbaratına göre 2017’de FSB ile ilişkili olan Eduard Bendersky’nin kızı ile 350 bin dolar tutan bir düğünde evlendi.

Biden ile Putin görüşmesi yaklaşırken hacker sorununu nasıl ele alınacağı merak ediliyor…

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Bloomberg Businessweek'te Michael Riley imzasıyla yayımlanan 'Hackers Thrive in Putin’s Russia as U.S. Seeks New Strategy' isimli makaleden alınmıştır.