Açık hava mezarlığına döndü!
Dünyanın en büyük sulak alanı olan Amazonlardaki Pantanal bölgesi, çok sayıda şiddetli yangının pençesinde kıvranırken, burada yaşayan yaban hayatı duman ve açlık tehdidi altında kaldı.
Dünyanın en büyük sulak alanı yangınla harap oldu. Brezilya'nın en batısında yer alan ve normalde yemyeşil bir bölge olan Pantanal, birkaç gündür yoğun orman yangınları nedeniyle harap olmuş durumda.
Yangınlar, jaguarlar, tukanlar, maymunlar ve büyük sürüngenler de dahil olmak üzere çok çeşitli yerel hayvan nüfusunu da yok ediyor.
260 bin hektardan fazla bitki örtüsü şimdiden duman altında kalırken, alevler çok güçlü rüzgârlar ve 40°C'yi aşan hava sıcaklıkları nedeniyle büyümeye devam ediyor. Bu faktörler, güney yarımküredeki şiddetli kuraklıkla birleşince, çıkan yangınların sayısında bir patlamaya yol açtı.
"BU KADAR ÇOK YANGIN NORMAL DEĞİL"
Brezilya uzay araştırma ajansına (INPE) göre, Kasım ayının ilk 13 gününde Pantanal'da 2 bin 387 yangın çıktı. Bu sayı, Kasım 2022'nin tamamına kıyasla yüzde 1.000'den fazla artışa karşılık geliyor.
“SOS Pantanal” çevre derneği başkanı biyolog Gustavo Figueiroa, Amerikan CBSNews kanalına, "Pantanal yangınlara alışkın bir bölge. Normalde doğal yollarla kendini yeniler. Ancak bu kadar çok yangın çıkması normal değil" dedi.
Bölge 2019 yılında zaten yangınla harap olmuştu. Uzmanlar, bu yangınların ekosistemin toparlanmasına izin vermeyecek kadar birbirine yakın zamanlı olmasından korkuyor.
İklim uzmanlarına göre, iklim değişikliği, orman yangınlarına ek olarak, kuraklık gibi aşırı olayları da yoğunlaştırıyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) uzmanlarının son raporunda, bu yüzyılın sonuna kadar "feci orman yangınları" olasılığının yüzde 30 ila yüzde 60 arasında artacağı belirtiliyor.
HER YER MEZARLIK GİBİ OLDU
Pantanal’da yaşayan çok sayıda hayvan da tehdit altında kaldı. Veteriner Aracelli Hammann, binlerce hayvanın alevler nedeniyle öldüğünü, bazı hayvanların da "duman solumaktan hayatını kaybettiğini” söylüyor.
Bu ekosistem için yaklaşan felâketin tek sorumlusu alevlere ve dumana doğrudan maruz kalmak değildir. Ortaya çıkan kıtlığın da yıkıcı olması muhtemeldir.
Veteriner böcekler, sürüngenler, amfibiler ve küçük memeliler de dahil olmak üzere çok sayıda ölmüş hayvan gördüğünü belirterek, “görünmez besin zincirinin" bir kısmının yok olduğuna dikkat çekiyor.
Hammann’a göre, bu nedenle yaban hayatı, jaguar nüfusunu tehlikeye atabilecek bir "domino etkisi", yani aşağıdan yukarıya doğru bir çöküş riski altında bulunuyor.
Kaynak: Ajans Bizim