Oligark ne demek? Rus oligarkları kimlerdir?

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin
Oligark ne demek? Rus oligarkları kimlerdir?

Oligark kelimesinin anlamı İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın açıklamasının ardından yeniden merak konusu oldu. ABD Başkanı Joe Biden da yaptırımlar konusunda oligarkların listesine yenilerini eklediklerini açıklamıştı. Peki, oligark nedir ne anlama gelir? Rus oligark kimlerdir?

Oligark nedir? sorusunun yanıtı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile birlikte İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Rusya'ya uygulamaya alacakları yaptırımları açıklamalarının ardından vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Bu doğrultuda Oligark nedir, Ne anlama gelir? Rus oligarklar kimlerdir? gibi merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik...

OLİGARK NEDİR?

Oligark, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şekli olan oligarşi içerisinde yöneticilere verilen bir isimdir. Oligarşinin üyesi ya da destekçilerini ifade etmek için 'oligark' terimi tercih edilir.

RUS OLİGARK KİMLERDİR?

Günümüz için konuşacak olursak Rusya'daki büyük firmaların başında bulunan isimler Oligarklardır.

rus oligarklar

OLİGARKLAR NE ZAMAN ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Rus Oligarklar 1990'lı senelerde komünizmin yıkılıp yerine de daha kapitalist bir düzenin kurulması esnasında ortaya çıkmışlardır. Oligarkların önemli bir bölümü servetlerini, 1990’lı yıllarda, dönemin devlet başkanı olan Boris Yeltsin’in idaresinde gerçekleşen ve devlet varlıklarının özel sektöre kaotik ve yolsuzluklarla dolu bir süreç içerisinde devredilmiş olduğu dönemde yapmıştır.

Bir dönem Boris Yeltsin’in beyin takımından bulunan Berezovski, 2000 tarihinde Washington Post gazetesine yazmış olduğu bir makalede kendisine ve diğer oligarklarla ilişkili olarak 'Devlet Başkanı Yeltsin’in yarattığı kişiler' ifadesiyle oligarkların nereden geldiklerini açık bir şekilde itiraf etmişti ve kendilerini 'Rusya’daki yeni demokrasinin muhafızları' biçiminde tanımlamıştı.

Putin son dakika Rusya Ukrayna Rusya ABD İngiltere Boris Johnson Joe Biden