'NATO'dan vazgeçmeye hazırız' diyen Zelenski şartlarını açıkladı

Volodimir Zelenski Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin
'NATO'dan vazgeçmeye hazırız' diyen Zelenski şartlarını açıkladı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus ordusunun geri çekildiği, ateşkes sağlandığı ve ülkesinin güvenliğinin garanti edildiği takdirde, Ukrayna'nın NATO üyeliği talebinden vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus ordusunun geri çekildiği, ateşkes sağlandığı ve ülkesinin güvenliğinin garanti edildiği takdirde, Ukrayna'nın NATO üyeliği talebinden vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

Zelenski, Ukrayna televizyonlarında yayımlanan röportajında, bunun, NATO konusunda Ukrayna ile ne yapılacağını bilmeyen Batı için, güvenliğini garantiye almak isteyen Ukrayna için ve NATO'nun daha fazla genişlemesini istemeyen Rusya için bir uzlaşma olduğunu açıkladı.

PUTİN'LE GÖRÜŞME ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Zelenski, Rus askerlerinin geri çekilmesi, ateşkes sağlanması ve Ukrayna'nın güvenliğinin garanti edilmesi koşuluyla ülkesinin NATO üyeliğinden vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan görüşme çağrısını yineleyen Zelenski, Putin ile görüşmedikçe Rusya'nın savaşa son vermek isteyip istemediğini anlamanın imkansız olduğunu belirtti.

 JAPONYA PARLAMENTOSUNA HİTAP ETTİ

Japon Parlamentosuna çevrim içi hitap eden Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası, Japon halkının Ukrayna'ya sağladığı yardımlar için teşekkür etti.

Japonya'nın, Rusya'ya "Asya'da yaptırım uygulayan ilk ülke" olduğuna dikkati çeken Zelenski, "yaptırım ve baskıların sürmesini" istedi ve "baskıların, barışı yeniden sağlayabileceğine" olan inancını dile getirdi.

"RUSYA'NIN NÜKLEER SİLAH KULLANMAYACAĞININ GARANTİSİ VAR MI?" 

Ülkedeki nükleer santrale saldıran Rus güçlerinin "nükleer atık bölgesini savaş alanına çevirdiğini" kaydeden Zelenski, Rusya'nın Ukrayna üzerinde "kimyasal silah kullanmaya hazırlandığını" kaydetti.

Zelenski, "Rusya'nın nükleer silah kullanmayacağının garantisi var mı?" diye sordu:

"Japonya, Rusya'ya yönelik ticari ambargo uygulasın. Her biriniz Çernobil’in ne olduğunu, nasıl tehdit oluşturduğunu çok iyi biliyorsunuz. Rusya bir nükleer santrali savaş meydanına dönüştürdü. Topraklarımızda tehdit altında olan 4 nükleer santral var. Bu 15 radyasyon enerji bloku oluşturuyor. Rusya’nın nükleer silahı kullanmayacağının bir garantisi var mı? Saldıran bir ülkeye öyle bir ceza getirmeli ki bir daha hiç kimse saldırmayı başlatmayı aklının ucundan bile getirmesin."

Zelenski, Ukrayna'da "hiç kimsenin güvende olmadığını" dile getirerek krize karşı aldığı hamlelerde "işlevsizliğine" dikkati çektiği Birleşmiş Milletlerin (BM) reforme edilmesi gerektiğini söyledi.

ÇEVRİM İÇİ KONUŞAN İLK YABANCI LİDER

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, İkinci Dünya Savaşı sonrası yaklaşık 40 benzer hitabın yapıldığı parlamentoya, çevrim içi konuşan ilk yabancı lider oldu.

Ukrayna liderinin konuşmasının akabinde Japon milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladı. Burada konuşan Danışman Meclisi Başkanı Santo Akiko, "Rusya'nın saldırılarının ülkesinde affedilmeyeceğini" belirterek Ukrayna halkına desteğin günden güne arttığını dile getirdi.

Başbakan Kişida Fumio, yaklaşık 500 milletvekilinin katıldığı hitap sonrası düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna'ya yardımları artıracaklarını ve Rusya'ya yaptırımı genişleteceklerini söyledi.

 

Kaynak: AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Rus ordusu NATO