Karabağ'daki Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'ndeki faaliyetlerden ilk görüntüler servis edildi

Azerbaycan Rusya Türkiye

Rusya Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Dağlık Karabağ'da ateşkesin gözlemlenmesi kapsamında kurulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'nden ilk faaliyetlere ilişkin görüntü servis etti

Dağlık Karabağ’da geçen yıl sağlanan ateşkesi gözetlemek için Türkiye ve Rusya’nın kurduğu ortak merkez geçtiğimiz hafta faaliyete başladı. Rusya Savunma Bakanlığı, ortak merkezden ilk faaliyetlere ilişkin görüntü servis etti.

Karabağ'daki Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'ndeki faaliyetlerden ilk görüntüler servis edildi - Resim : 1

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu, Forpost ve Orlan-10 insansız hava araçlarla bölgeyi izlediği ifade edildi. Açıklamada merkezde görevli askerlerin bölgedeki tüm eylemleri drone ile analiz ettiği kaydedildi.

Karabağ'daki Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'ndeki faaliyetlerden ilk görüntüler servis edildi - Resim : 2

TÖRENLE AÇILMIŞTI

Ağdam kentinin Merzili köyü yakınlarında kurulan, Türk ve Rus askerlerinin görev yaptığı ortak merkezin açılışına Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Türkiye Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin ve diğer yetkililer katılmıştı. Azerbaycan ve Rusya milli marşları ile İstiklal Marşı'nın okunduğu törende konuşan Zakir Hasanov, merkezde görev yapacak Türk ve Rus askerlere başarılar dilemişti. 

Karabağ'daki Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'ndeki faaliyetlerden ilk görüntüler servis edildi - Resim : 3

Öte yandan, Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020'de başlattığı operasyonda, 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan, 10 Kasım'da yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden bildiriye imza atmıştı.

Ermenistan ordusu 20 Kasım'da Ağdam'dan, 25 Kasım'da Kelbecer'den ve 1 Aralık'ta Laçın'dan çekilmişti.

Güvenliği Azerbaycan ordusu tarafından sağlanacak Türk-Rus Ortak Merkezi, Ağdam ilinin Merzili köyüne yakın bir alanda yaklaşık 4 hektarlık arazide inşa edildi. 65 modüler odadan oluşan ortak merkezde, Türk askerlerine Tuğgeneral Abdullah Katırcı, Rus askerlerine ise Tuğgeneral Viktor Fedorenko başkanlık ediyor.

Karabağ'daki Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi'ndeki faaliyetlerden ilk görüntüler servis edildi - Resim : 4

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türk ve Rus subaylarının ortak göreve başladıktan sonra Hankendi’deki Rus Barışı Koruma Merkezleri’ni, askeri birliklerin durumunu, merkezi çalışmaların işlevlerini ve icra edilen görevlerin yakından takibi gibi çalışmaları izleyeceği ifade edilmiş, aynı zamanda Türk ve Rus tarafının ortak çalışmasında İnsansız Hava Araçları (İHA) ile bölgede denetlemelerde bulunacağı aktarılmıştı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merkezin açılmasının bölgede uzun süreli barış ve güvenliği sağlamaya hizmet edeceğinden emin olduklarını ifade ederken, Azerbaycan'ın kurtarılmış topraklarının restorasyonu ve yeniden inşaasına Türk şirketlerinin aktif katılımından duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdi.

 

Kaynak: DHA

Dağlık Karabağ