Karabağ'da Rus-Türk ortak merkezi açıldı!

Azerbaycan

Azerbaycan'ın Ağdam kentinde kurulan Türk-Rus ortak merkezi açıldı. Türk heyetini Tümgeneral Abdullah Katırdı, Rus heyetini ise Tümgeneral Viktor Ferokenko komuta ediyor

Dağlık Karabağ’da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında geçtiğimiz Kasım ayı başında varılan ateşkes anlaşmasının ardından 11 Kasım'da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rus mevkidaşı Sergey Şoygu arasında Türk-Rus Ortak Merkezi’ne ilişkin mutabakat zaptı imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasından beri Türk ve Rus heyetleri merkezin kurulumu için ortak çalışma yaparken, bugün itibarıyla kurulumu tamamlanan merkezde Türk ve Rus subaylar resmen göreve başlamaya hazırlanıyor.

Dağlık Karabağ'da kurulum çalışmalarının tamamlandığı ve Türk-Rus askerlerinin görev yapacağı "Türk-Rus Ortak Merkezi" törenle açıldı. Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ve Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin’in katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreniyle ortak merkez faaliyete başladı. Güvenliği Azerbaycan ordusu tarafından sağlanacak Türk-Rus Ortak Merkezi, Ağdam ilinin Merzili köyüne yakın bir alanda yaklaşık 4 hektarlık arazide inşa edildi. 65 modüler odadan oluşan ortak merkezde, Türk askerlerine Tuğgeneral Abdullah Katırcı, Rus askerlerine ise Tuğgeneral Viktor Fedorenko başkanlık edecek.

Karabağ'da Rus-Türk ortak merkezi açıldı! - Resim : 2

Ağdam'daki Tük-Rus ortak merkezi 4 hektarlık bir alana kurulurken, merkezde 65 prefabrik oda, 2 tarafın da ortak kullanacağı gözlem merkezi, brifing salonu, 100 kişilik yemekhane ve tıp merkezi de bulunuyor. Gözlem merkezinde 4 adet gözlem kulesi yer alıyor. Türk-Rus ortak merkezinin güvenliği ise Azerbaycan ordusu tarafından sağlanacak. 

Merkezin Türk heyetini Tümgeneral Abdullah Katırdı, Rus heyetini ise Tümgeneral Viktor Ferokenko komuta ediyor.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül'de başlattığı operasyonda 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya imza atmıştı.

Ermenistan ordusu 20 Kasım'da Ağdam'dan, 25 Kasım'da Kelbecer'den ve 1 Aralık'ta Laçın'dan çekilmişti.

Kaynak: Haber Global TV

Ağdam