Julian Assange iadesine karşı açtığı davayı yeni bir duruşmaya taşımayı başardı

Ajans Bizim
İngiltere ABD
Julian Assange iadesine karşı açtığı davayı yeni bir duruşmaya taşımayı başardı
Fotoğraf: DepoPhotos

WikiLeaks kurucusu Julian Assange'a Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından casusluk suçlamasıyla ABD'ye iadesine karşı açtığı davayı yeni bir duruşmaya taşıması için izin verildi.

Mahkeme, ABD'nin ölüm cezasına çarptırılıp çarptırılamayacağı konularında "tatmin edici güvenceler" vermemesi halinde Assange'ın itirazını tam duruşmada sürdürebileceğine hükmetti. Ayrıca, "uyruğu nedeniyle" duruşmada veya hükümde önyargılı olmaması gerektiğini de bildirdi. 

Kararda, "Bu güvenceler verilmezse, temyiz izni verilecek ve ardından temyiz duruşması yapılacaktır" denildi. "Eğer güvence verilirse, taraflara beyanda bulunmak için bir fırsat daha tanınacak." "Güvencelerin tatmin edici olup olmadığına karar vermek ve temyiz izni konusunda nihai bir karar vermek için" 20 Mayıs'ta bir duruşma daha yapılacak.

Assange, yedi yılı Londra'daki Ekvator Büyükelçiliği'nde sürgünde ve son beş yılı da İngiliz başkentinin eteklerindeki yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi'nde olmak üzere on yılı aşkın bir süredir iade edilmemek için mücadele ediyor.

Amerikalı savcılar Assange'ın ABD Ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning'in WikiLeaks'in neredeyse 15 yıl önce yayınladığı diplomatik kabloları ve askeri dosyaları çalmasına yardım ederek hayatları tehlikeye attığını söylüyor. Assange, Wikileaks'in gizli belgeleri yayınlaması nedeniyle 17 casusluk ve bir bilgisayar kötüye kullanma suçlamasıyla itham ediliyor.

ABD'nin avukatlarından James Lewis, yazılı savunmalarında Assange'ın eylemlerinin "ABD'nin stratejik ve ulusal güvenlik çıkarlarına zarar verme tehdidinde bulunduğunu" ve belgelerde adı geçen kişileri (ABD güçlerine yardım eden Iraklılar ve Afganlar dahil) "ciddi fiziksel zarar" riskiyle karşı karşıya bıraktığını savundu.

Assange'ın avukatları, Assange'ın gizli bilgileri elde etme ve yayınlama konusunda düzenli bir gazetecilik faaliyeti yürüttüğünü ve kovuşturmanın WikiLeaks'in ABD hükümetinin suçlarını ifşa etmesine karşı siyasi amaçlı bir misilleme olduğunu savundu.

Manning'in 2006 yılında gizli belgeleri sızdıranlara bir yer olarak kurduğu web sitesi, 2010 yılında Manning tarafından sağlanan gizli bir videoyu yayınladığında ün kazandı. Üç yıl önce kaydedilen videoda bir ABD askeri helikopterinin Irak'ın başkenti Bağdat'ta aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu sivilleri öldürdüğü görülüyordu. Yaralıları almaya gelen bir minibüse de ateş açılmıştı. Olayda 10'dan fazla kişi hayatını kaybetti. 

Manning, gizli askeri dosyaları WikiLeaks'e sızdırdığı için 2013 yılında askeri mahkemede casusluk ve diğer suçlardan mahkum edildi. Manning 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak Başkan Barack Obama'nın cezasını hafifletmesinin ardından 2017 yılında serbest bırakıldı.

Assange'ın avukatları, suçlu bulunması halinde 175 yıla kadar hapis cezası alabileceğini söyleseler de Amerikalı yetkililer cezanın muhtemelen bundan çok daha kısa olacağını belirttiler.

Assange'ın 2022 yılında hapishanede evlendiği eşi Stella Assange da geçen ay yaptığı açıklamada kocasının sağlık durumunun yıllar süren tutukluluk sırasında kötüleştiğini söyledi. Londra'daki Kraliyet Adalet Sarayı önünde toplanan kalabalığa "Eğer iade edilirse ölecek" dedi.

Assange'ın yasal sorunları 2010 yılında, iki kadının tecavüz ve cinsel saldırı iddiaları hakkında kendisini sorgulamak isteyen İsveç'in talebi üzerine Londra'da tutuklanmasıyla başladı.

İki yıl sonra, kefaletle serbest bırakıldı ve Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı, bu da onu yetkililerin ulaşamayacağı bir yere koydu, ancak onu binada etkili bir şekilde hapsetti.

İlişkinin bozulmasının ardından Nisan 2019'da elçilikten tahliye edildi ve İngiliz polisi onu 2012'de kefaleti ihlal ettiği için derhal tutukladı ve o zamandan beri hapiste olmasına rağmen İsveç 2019'da cinsel suç soruşturmalarını çok fazla zaman geçtiği için düşürdü.