'Joe Biden yaşıyor mu, dublör mu kullanılıyor?' ABD'de gündem iki Biden videosu

ABD Joe Biden
'Joe Biden yaşıyor mu, dublör mu kullanılıyor?' ABD'de gündem iki Biden videosu

ABD'de Başkan Joe Biden'ın sağlığı hakkındaki söylentiler dikkat çekerken son olarak 79 yaşındaki Biden'ın iki konuşma videosundan yola çıkılarak ortaya atılan iddialar gündeme oturdu. Biden'ın yaşadığından şüphe edenler de var, dublör kullanıldığından da... Peki bu iddialar ne kadar gerçekçi?

ABD Başkanı Joe Biden'ın bir süre önce yaşamını yitirdiğini, yerine birden fazla dublörün geçtiğini ve videolarda 'deepfake' denilen teknolojiye başvurulduğunu iddia eden viral paylaşımlar ve videolar özellikle Twitter'da bir milyondan fazla kez görüntülendi. Dünya çapında ses getiren iddiayı ortaya atan orijinal hesap, ABD'nin Texas eyaletine bağlı Dallas kentinde yaşayan müzisyen Bradley James Skistimas tarafından yönetilen Five Times August müzik grubunun hesabıydı.

TÜM DÜNYAYA YAYILDI...

Hesabın 91 bin takipçisi olmasına rağmen içerik tüm dünyaya yayılmış durumda. Paylaşımda Biden'ın iki farklı konuşmasından iki görüntüsü yan yana getirilmiş, Skistimas şu ifadelere yer vermişti:

“Birkaç saat arayla iki video yayınlandı. Demek istediğim... Siz bana söyleyin; burada neler oluyor?”

Hesaptan daha sonra bu iki konuşmadan kesitlerin art arda eklendiği bir video paylaşıldı. 1.3 milyon kez izlenen bu paylaşımda ise Skistimas şöyle diyordu:

“İşte iki video peş peşe. Fiziksel görünümüne ve sesine dikkat edin. Yine, ikisi de sözde bugünden, ikisi de sadece birkaç saat arayla. Ne oluyor burada yahu?”

İki videoda gözlerin biraz farklı göründüğü açık. Eğer tüm bu komplo teorilerine inanmaya hazırsanız görüntülerde aynı adam olması gereken kişinin iki farklı görünüşlü versiyonunu izler gibi oluyorsunuz. Video pek çok grup ve insan tarafından “bir sürü iddianın” kanıtı olarak öne sürülüyor.

Örneğin ABD'de 130 bini aşkın takipçisi bulunan ve Cumhuriyetçilere yakınlığıyla bilinen ünlü karikatürist George Alexopoulos “ortaya kariyerini koyduğunu” ifade ederek şöyle diyordu:

“Bir bit yeniği olduğunu görünce anlarım. Bu yüzde 100 deepfake teknolojisi. Biden'ın yüzünü bir aktöre yapıştırmışlar. Böyle olduğuna kariyerim pahasına bahse girerim.”

GÜNDEM YİNE 'DEEPFAKE'

“Deepfake” mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanılarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirilmesine deniyor. Sahte haberlerde, finansal sahtekarlıklarda ve özellikle ünlüleri hedef alan cinsel içerikli videolarda kullanılan “deepfake” teknolojisinin Hollywood'da da çeşitli biçimlerde kullanılıyor. Kişinin daha genç ya da daha yaşlı hallerini görmesine olanak sağlayan ve dönem dönem sosyal medya trendine dönüşen uygulamalar da bu teknolojiden yararlanmakta.

Söz konusu teknolojinin kullanımının kısıtlanması ve bunu kullananların tespit edilmesi gerektiğini savunanlar da mevcut. Peki Biden'la ilgili iddialar ne kadar ciddi?

'SAATLER ARAYLA' İDDİASININ KANITI YOK

Öncelikle Five Times August'un iddia ettiği gibi, bu videoların "saatler arayla" aynı gün çekildiğine dair hiçbir kanıt yok. Biden'ın gözlerini kırpmadığı video Beyaz Saray tarafından 25 Temmuz'da yayınlandı. Videoda Başkan, NOBLE Konferansı'na hitap ediyor. İkinci video ise daha yakın bir kadrajla çekilmiş ve Biden'ın bir gün sonra enflasyon hakkında yaptığı bir konuşmadan.

Biden'ın kıyafetlerinin farklı olması videoların farklı günlerde çekilmiş olabileceğinin bir kanıtı olsa gerek; bir komplonun değil. Odadaki aydınlatmanın tamamen farklı olması da uzmanlar tarafından videoların farklı zamanlarda ve farklı koşullar altında filme alındığı şeklinde yorumlanıyor.

Dijital görüntülerin analizi konusunda uzmanlaşmış adli tıp uzmanı ve UC Berkeley Enformasyon Fakültesi Dekanı Prof. Hany Farid, “Biden'ın görünümündeki fark, odadaki farklı aydınlatmanın sonucu gibi görünüyor. Göz kırpma ve diğer yapay nesnelerle ilgili iddiaların asılsız olduğunu açıkça görebiliyoruz” diye konuşuyor.

İstihbarat konusunda çalışan gazetecilik portalı Bellingcat'te çalışan araştırmacılardan Giancarlo Fiorella ise görüntünün yakınlaştırıldığını ifade ediyor ve bunun mevcut görüntüyü her zaman bozacağının altını çiziyor. Biden'ın sosyal medya hesabından paylaşılan 17 saniyelik “garip” görüntü aslında YouTube'da da yayınlanan 11 dakikalık videodan bir kesit. Söz konusu 11 dakikalık videoda (yukarıda 👆) Biden'ın “normal” oranda göz kırptığı görülüyor.

Bu noktada uzmanlar Biden'la ilgili komplo teorilerine inanmaya hazır insanların ne kadar çok olduğunun altını çiziyor. Bir süredir sağlık sorunları da ortaya atılan Biden'la ilgili çıkan ve çıkması muhtemel her iddianın kendisine alıcı bulabiliyor olması endişe verici olarak yorumlanmakta.

*Bu haberdeki bilgilerin bir kısmı Vice'ta “Is Joe Biden Dead, Replaced by 10 Different Deepfake Body Doubles? An Investigation” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD Joe Biden