Joe Biden'ın sağlığı gerçekten nasıl?

Joe Biden
Joe Biden'ın sağlığı gerçekten nasıl?
Bisikletten düşen Biden'ın sağlığı hakkında soru işaretleri artmaya başladı. Fotoğraf: Reuters

Bisikletten düştü, yolunu şaşırdı, tanımadıkları ülkeyi 'müttefik' olarak sınıflandırdı. ABD Başkanı Joe Biden'ın sağlığı ülkesinde merak konusu. Kimileri demans başlangıcı olduğunu iddia ediyor. Kimileri ise yeni başkanın, Başkan Yardımcısı Harris olacağını...

46'ncı ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz cumartesi bisiklete binerken dengesini kaybedip düştü. Yürekleri ağza getiren olayda 79 yaşındaki Biden hemen ayağı kalkarak "iyiyim" mesajı verdi. Ertesi gün kameralar karşısına çıkan Başkan, "Nasılsınız?" sorusuna cevaben zıplayarak sağlığının yerinde olduğunu göstermek istedi. 

Biden'ın sağlığının her seferinde kötü olduğunu vurgulayan 76 yaşındaki eski başkan Donald Trump, Biden'a geçmiş olsun dileklerini iletti. Bir konuşma sırasında ilettiği bu mesaja karşılık kalabalık gülünce "Hayır, bu sefer ciddiyim. Çok kötü düştü umarım iyidir" diye karşılık verdi.

45'inci Başkan Trump her ne kadar bu sefer ciddi olduğunu söylese de fırsatını her bulduğunda Biden'ı eleştirmekten geri kalmıyor. Sadece Trump değil, birçok kesim Biden'ı eleştiriyor.

Joe Biden'ın sağlığı gerçekten nasıl? - Resim : 1

Bu eleştirilerin başında ABD'nin 20 yıl sonra Afganistan'dan çekilme biçimi yer alıyor. Süreç, başlı başına Taliban'a karşı yenilgi olarak yorumlanırken, çekilme organizasyondaki büyük aksaklıklar ve basında çıkan insanlık dramı görüntüleri ile Biden eleştiri oklarının hedefi oldu.

Eleştirildiği diğer bir konu ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline engel olamaması. Ayrıca yükselen enerji fiyatlarından dolayı ülkesinde artan enflasyondan da sorumlu tutuluyor.

DEMANS HASTASI İDDİASI

Biden'ın sağlığı da sorgulanmaya başlandı. Birçok muhalif, Biden'ın ülkeye liderlik edemeyecek kadar yaşlı olduğunu savunuyor. Biden'ın sağlığına karşı en büyük eleştiriler Cumhuriyetçi Parti'ye yakın isimlerden geliyor. Oval Ofis'teki ilk gününden bu yana ortada dolaşan dedikodu ise demans (bunama) hastası olduğu ve bir süre sonra koltuğu Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e bırakacağı.

Demans hastalığı iddiasına kanıt olarak Biden'ın bir törende tokalaşmak için boşluğa elini uzatması, yürürken gitmesi gereken yer yerine başka yöne gitmesi, merdiven çıkarken ve yürürken zorlanması gibi örnekler öne sürülüyor. Başkan'ın sağlık ekibi, Biden'ın sağlığının iyi olduğunu, sadece ayaklarındaki 'küçük sakatlıklar' yüzünden yürümekte zorluk çektiğini açıklamıştı.

Başkan'ın demans hastası olduğu ile ilgili bir diğer iddia ise Çin ile krize neden olan konuşması ile ilgili. Biden'ın yaptığı bir konuşmada, Çin'in kendi toprağı olarak gördüğü ve ABD'nin resmi bir ülke olarak tanımadığı Tayvan'ın en yakın müttefikinin Başkan tarafından ABD olarak nitelendirilmesi Biden hakkında demans hastası yorumlarının artmasına neden olmuştu.

Demokratik Parti'ye yakın yetkililer ise, bu durumun hastalığın belirtisi sayılamayacağını belirterek, başkanın danışmanları tarafından düzeltilmesi gereken ufak bir hata olarak değerlendiriyor.  

Bir diğer iddia ise geçen kasımda ortaya atıldı. Biden'ın doğum gününden bir gün önce bir kliniğe yatıp operasyon geçirdiği ortaya çıkmıştı. Komplo teorileri havada uçuşurken Beyaz Saray doktoru Başkan'ın kolonoskopi olduğunu ve bunun rutin bir işlem olduğunu ifade etti. Yapılan açıklamalara göre; Biden'ın geçmişte geçirdiği şap hastalığı ve 'konuşma bozukluğu ve kekemelik' hariç bir hastalığı bulunmuyor.

Joe Biden'ın sağlığı gerçekten nasıl? - Resim : 2

BIDEN SEÇİLEN EN YAŞLI BAŞKAN

Demokratik Parti adına seçimi kazanan Joe Biden, yemin edip göreve başladığı Ocak 2021 tarihinde 78 yaşında idi. Bu onu göreve başlayan en yaşlı ABD Başkanı yapıyor. İkinci sırada selefi ve en büyük rakibi Donald Trump var. Cumhuriyetçi Parti adına 2017'de başkanlık yemini ettiğinde Trump 70 yaşındaydı.

Otelleri ve kumarhaneleri olan Trump, başkan olmadan önce ABD'nin en medyatik iş insanları arasında gösteriliyordu. 76 yaşında olan Trump'ın tekrar aday olacağı birçok kez dile getirildi. Ancak 6 Ocak 2021 tarihinde taraftarlarının Kongre Binası'nı basması ile Trump'a darbe suçlaması ile dava açıldı. Çıkan karar Trump'ın adaylığını etkileyebilir. 

ABD Başkanlığı'na seçildiğinde en yaşlı olan 3'üncü sıradaki isim ise ünlü Holywood yıldızı Ronald Reagan. Reagan 1981 yılında Başkan olduğunda 69 yaşında idi ve bu görevde tam 8 yıl kaldı. Reagan, 2004 yılında 92 yaşında hayata gözlerini yumduğunda demans hastalığından muzdaripti. 

Kaynaklar: POTUS, FT, Wallstreet Journal 

Kaynak: Web Özel

Joe Biden yaşlı abd başkanı POTUS usa Donald Trump