İşte CIA'in o raporu 'Ortadoğu'yu Çin'e kaybediyoruz!'

Çin ABD Ekonomi haberleri Dünya haberleri Suudi Arabistan Birleşik Arap Emirlikleri İsrail Gündem haberleri Üçüncü Dünya Savaşı Brent petrol Doğal gaz abd doları
İşte CIA'in o raporu 'Ortadoğu'yu Çin'e kaybediyoruz!'

Küresel savunma haber sitesi Defense One, Pentagon ve CIA'in Başkan Joe Biden ve kabinesini 'Ortadoğu'da yükselen Çin gücü' hakkında uyardığını iddia etti. Raporlardaki ifadelere göre Çin her alanda ABD'nin yerine geçmeye başladı. Körfez Arap ülkeleri de artık anlaşmalarını Çin'le imzalıyorlar.

ABD merkezli küresel savunma yayın organı Defense One'da yayınlanan 'Çin Ortadoğu'yu nasıl kazanıyor?' başlıklı analiz yazısında ABD istihbarat ve askeri kaynaklarından elde edilen bilgilere yer verildi. Kaynaklara göre Çin son 10 yılda diplomasiden, ekonomiye, dış yardımlardan askeri silah satışlarına kadar tüm Ortadoğu'da ABD'nin alternatifi haline geliyor. ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) hazırladığı uyarı raporlarına göre Çin'in artan etkisiyle bölge ülkeleri Washington'un Ortadoğu'ya olan uzun süreli bağlılığını da sorgulamaya başladılar.

İşte CIA'in o raporu 'Ortadoğu'yu Çin'e kaybediyoruz!' - Resim : 1
Çin ile Orta Doğu ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesi ABD'de endişe yaratıyor. (Fotoğrafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping - sağda ve Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman - solda)

ÇİN KAZANIYOR

Elde edilen bilgilere göre İsrail-Filistin Savaşı, Lübnan'da artan şiddet, Irak, İran Körfezi ve Kızıldeniz'deki şiddet eylemleri, Husilerin, Batı ülkelerinin donanmalarına karşı gerçekleştirdiği saldırılar ve hatta ABD üslerinin bombalanması gibi gerilimler içerisinde bölgede galip çıkan tek ülke Çin. CIA raporlarında Çin'in bölgede artık ABD'nin ardından en büyük ikinci dış yatırımcı ülke haline geldiği, ülkeler arasında barış görüşmelerine aracılık ettiği hatta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ABD'ye çok yakın ülkelerle ortak askeri tatbikatlar gerçekleştirmeye başladığı bilgilerine yer verilmekte. Raporlarda Ortadoğu ülkelerinin de Çin'e yaklaşarak ABD'ye bağımlılıktan kurtulmaya çalıştıkları uyarısında da bulunuluyor. 

YUAN 'DOLAR'IN RAKİBİ

ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre ise Çin'in 'Kuşak ve Yol Girişimi' kapsamında Ortadoğu ülkeleriyle ekonomik bağları her geçen yıl daha da güçleniyor. Çin özellikle enerji zengini körfez Arap ülkeleriyle birçok alanda ticari işbirliği kuruyor.

Son 10 yılda Kuşak ve Yol Girişimi'ne dahil olan ülkelerin Çin'den gerçekleştirdikleri ithalat oranı yüzde 8.9 büyürken, 2021 yılından günümüze kadar körfez Arap ülkeleriyle Çin arasındaki ticari hacim de yüzde 44.3 artış gösterdi. 2022'de dünya ekonomisi pandemi etkisiyle zayıfladığında bile Çin ve körfez ülkeleri ticarette yüzde 27.1'lik büyüme rakamı yakaladılar. Veriler ayrıca Ortadoğu'nun petrol zengini ülkelerinde Yuan'ın neredeyse dolarla eşit derecede kullanılmaya başlandığını da ortaya koymakta.

İşte CIA'in o raporu 'Ortadoğu'yu Çin'e kaybediyoruz!' - Resim : 2
İran'ın yanı sıra Suudi Arabistan ve BAE'nin de Çin-Rusya hakimiyetindeki BRICS bloğuna katılmaları raporlara göre “ABD'nin bölgede zayıflayan gücünü işaret etmekte.”

BRICS'E KATILDILAR

Pentagon raporları ise İran'ın 2021 yılında Çin'le imzaladığı ve 25 yıllık politik, ekonomik ve askeri işbirliğini içeren anlaşmanın ardından bölgede “daha pervasız davrandığının” altını çiziyorlar. Tahran'ın yanı sıra Suudi Arabistan ve BAE'nin Çin-Rusya hakimiyetindeki BRICS bloğuna katılmaları da rapora göre “ABD'nin bölgede zayıflayan gücünü işaret etmekte.”

ASKERİ OLARAK GÜÇLENİYOR

Pentagon raporlarına göre Katar son üç yıldaki enerji anlaşmalarının büyük bir kısmını Çin'le imzalarken, BAE kendi kıyılarını da koruyan ABD çatısı altındaki körfez donanma ittifakından ayrıldı. Raporlardaki çarpıcı bir başka ifade de 22 üye ülkeden oluşan Arap Birliği'nden yakın zamanda Çin'i öven açıklamalar yapılmış olması.

İşte CIA'in o raporu 'Ortadoğu'yu Çin'e kaybediyoruz!' - Resim : 3
ABD askeri gücünde zayıflama olduğu analizlerden yansımakta 

KÖRFEZ'E SİLAH AKIYOR

Çin'in Ortadoğu'daki askeri etkisi de ABD'de büyük endişe yaratıyor. Verilere göre Çin'in bölgedeki silah satışı son 10 yılda yüzde 80 arttı ve Çin'in bölgede İsrail haricinde silah ihracatı yapmadığı ülke yok. İhracat ürünleri arasında ABD ile Ortadoğu ülkeleri arasında kriz yaratan savaş uçakları ve hava savunma sistemleri de bulunmakta.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel