İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi ile ilgili flaş gelişme

Rusya İstanbul Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Rusya Ukrayna Savaşı
İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi ile ilgili flaş gelişme

Ukrayna'dan tahıl sevkiyatını yönetmek için İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin açılışı yarın yapılacak. Koordinasyon merkezinde Türk askeri yetkililerin yanı sıra Rus ve Ukraynalılar da görev yapacak.

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği tarihi imzalar 22 Temmuz'da İstanbul'da atıldı. Tahıl koridoru için kurulan koordinasyon merkezinin açılışı yarın yapılacak.

Rusya- Ukrayna savaşında arabulucu rolü gören Türkiye tahıl krizinin çözümünde tarihi bir misyon üstlendi. Ukrayna'daki tahılın dünya piyasasına sevkiyatı için devreye girdi. Kırmızı hat diplomasisi devreye sokuldu.

İstanbul'da Türkiye-Rusya-Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin katılımı ile toplantı yapıldı. Ardında da kritik süreç başladı. Geçtiğimiz hafta cuma günü mutabakat imzalandı.

Buna göre Türkiye Ukrayna tahılının sevkiyatı konusunda garantör ülke durumunda olacak. Odessa limanındaki patlama süreci olumsuz etkiler mi derken adımlar hızlandı.

Mili Savunma Üniversitesi'nde  tahıl koridoru anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin açılış töreninin yarın gerçekleştirilecek.

Müşterek Koordinasyon Merkezi'nde Türk askeri yetkililerin yanı sıra Rus ve Ukraynalı yetkililer de olacak. Gemilerin seyir süreçleri ne taşıdıkları ve güvenlikleri kontrol buradan takip edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merkezin açılacağını İstanbul'da düzenlenen 'Tahıl Sevkiyatı Anlaşması' töreninde  duyurmuştu.

Erdoğan, "Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiği ile Karadeniz'den yeni bir nefes borusu açmış olacağız. Tüm süreçlerde mutabakat tesis edildi. İcra ve denetim, İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezinde gerçekleştirilecektir" ifadelerini kullanmıştı. 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Savunma Bakanlığı İstanbul